tochtklep brievenbus

huis isoleren

Naast het laten installeren van dubbel glas zijn er gelukkig ook goedkopere alternatieven. Sommige daarvan kun je zelf uitvoeren. In dit artikel behandelen we vijf manieren waarmee je de ramen (en kozijnen) beter kan isoleren. Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen.

In veel huizen blijkt de cv-watertemperatuur op 80°C of zelfs nog hoger te staan. Dat kost onnodig veel gas. Installeteurs stellen dit zo in zodat ze geen boze belletjes krijgen van ontevreden klanten die hun huis niet goed warm krijgen. Keerzijde is dat het regelmatig veel te warm wordt en het cv-water veel te warm weer terug gaat naar je cv.

Het waterzijdig inregelen van je cv-installaties is het makkelijkst als je radiatoren over een zogenaamd voetventiel (10-15 euro per stuk) beschikken. Hiermee kun je het retourwater, dat naar de cv-ketel gaat, vergroten of verkleinen. Als je geen voetventielen heb kun je radiatoren inregelen door in het binnenwerk van een radiatorkraan af te stellen.

Het resultaat is dat de temperatuur daalt. Vervolgens slaat je cv ketel weer aan. Tenslotte blijven je voeten met een isolerende ondervloer ook lekker warm! De laatste van de tips om energie te besparen. Dit is een voor de hand liggende oplossing. Zet de temperatuur van je thermostaat iets lager.

ramen isoleren

ramen isoleren

Hierdoor gaat een groot deel van de warmte via diezelfde ramen of buitenmuren verloren. Je warmt namelijk ook de buitenmuren op, die vervolgens de warmte afgeven aan de buitenlucht. Door radiatorfolie aan te brengen houd je een groot deel daarvan tegen. Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt.

Wil je water en gas besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. De douchekop laat net iets minder water door. Hierdoor bespaar je ook gas. Dit komt omdat er dus ook minder verwarmd water verbruikt wordt. Waterbesparende douchekop? Bekijk deze eens - raamisolatie. Er is ook isolerende folie voor op je raam.

tocht deur

Vroeger gebeurde het waterzijdig instellen van de cv-installatie standaard bij het installeren van een nieuwe cv-ketel - dichtingsprofiel ramen. Tegenwoordig doen installateurs dit niet meer standaard uit angst om te duur over te komen op de consument, omdat het meer tijd kost. Daarnaast hebben de installateurs er zelf geen direct profijt van. Bij een goede afstelling krijg je in de winter meer warmtecomfort in je huis en kun je 10-20% aan gas besparen.

tocht deur
zelfklevende tochtstrip voor ramen

zelfklevende tochtstrip voor ramen

Zorg er wel voor om die retourtemperatuur onder de 58,6 °C te houden. Tijdelijk aangekoppelde digitale thermometers om de aanvoer- en retourwatertemperatuur te monitoren. Als je op internet en youtube je type cv-ketel intypt en iets met 'besparen' zijn er veel filmpjes te vinden om nog meer energie te besparen met je cv-ketel.

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met centrale verwarming. Dat is een systeem dat heet water via metalen buizen naar radiatoren (de verwarming) stuurt. Dit hete water wordt in de cv-ketel verwarmd tot ongeveer 90 graden. Hierdoor warmt de radiator op, die vervolgens de warmte van het water uitstraalt in de ruimte waar de radiator is gemonteerd.

Isolatiemateriaal Webshop - Online kopen

Hoe beter de luchtcirculatie is rondom een radiator of convector hoe meer warmte hij af kan geven aan de lucht in plaats van belemmerende objecten. Zo zorgt een modulerende thermostaat ervoor dat je cv-ketel niet "vol gas' geeft als je maar 1 graden hoeft op te warmen. Met een klokthermostaat volgt je thermostaat jouw vooraf ingestelde programma.

huis isoleren
tocht deur
Isolatie: Prijs advies & Tips isoleren

Ook al houd je je deuren en ramen gesloten, er gaat altijd warmte verloren door de kiertjes. Door een tochtstrip te plaatsen, voorkom je dat de warmte ontsnapt. Je koopt voor rond de vijf euro een tochtstrip bij de plaatselijke bouwmarkt en je kunt de strip makkelijk zelf bevestigen - isolatiemateriaal kopen. Doordat de warmte beter vastgehouden wordt in de ruimte, hoef je de verwarming minder hoog te stoken en bespaar jij kosten.

Bijkomend voordeel van je huis tochtvrij maken is dat er in de zomer ook minder warme lucht onopgemerkt je huis binnenkomt via kieren en naden. Dak, Voordeur, Brievenbus, Ramen, Meterkast, Kruipluik, Achterdeur Radiatoren stralen warmte uit naar alle kanten, dus ook naar de gevel toe waar ze tegenaan staan. Je verwarmt zo de gevel welke op zijn beurt niet per se meer warmte naar jou uitstraal.

Isolatie: Prijs advies & Tips isoleren