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WORKPLACE DO’S AND DON’TS 
COVID-19 CORONAVIRUS

The recent outbreak and fears associated with COVID-19 are causing substantial 

disruptions to our everyday routines and greatly impacting businesses.  COVID-19 

presents unique challenges for employers and their customers trying to maintain business 

operations amid threatened shut-downs, travel bans, and the cancellations of major 

industry events and conferences.  In the midst of what the World Health Organization has 

now labeled a worldwide pandemic, employers must still wrestle with the day-to-day 

decisions associated with running a business. Some of these challenges include the 

rights and obligations of employers to send home employees if they are ill or if a customer 

mandates their removal from the customer’s workplace.  Other issues arise as to the 

rights of employees to refuse to work for fear of contracting the virus.  Employers should 

consider the following guidance on these key issues: 



Q. May a non-union employer send home an employee because the 

employee has signs of a virus?

A. Yes.  And, depending on the circumstances, they should!  Section 5 of the 

Occupational Safety and Health Act requires employers to furnish each worker 

“employment and a place of employment, which are free from recognized hazards that 

are causing or are likely to cause death or serious physical harm.”  According to the CDC, 

most employees in the U.S. have a low risk of infection with COVID-19; however, 

employers should examine their business and workforce to determine whether they have 

workers who are creating an exposure risk. To the extent an employer identifies an 

increased risk such that a recognized hazard exists, the employer should take necessary 

steps to rid the workplace of such recognized hazards.  

The Americans with Disabilities Act also does not prevent an employer from 

sending an employee home who has shown signs or symptoms of COVID-19, because 

under most circumstances, the temporary or transitory illness would not be considered a 

disability requiring accommodation. Employers should take care not to perceive this 

condition as a disability as perception alone will trigger the ADA.  In addition, the illness 

may very well be a direct safety threat.  However, employers should also use caution in 

this regard and not immediately jump to the conclusion that an employee has the virus; 

thus, employers should re-train supervisors on how to effectively respond (and not over-

react or create panic in the workplace) when an employee presents him or herself at work 

with a fever or difficulty in breathing, both of which are indicators that the employee should 

seek medical evaluation. 



Q. May a unionized employer send home an employee performing work 

at the location of a customer when mandated by that customer due to the employee 

showing signs of illness? 

A. The rights of the employer are regulated by the terms of the collective 

bargaining agreement (“CBA”).  Recently, an NLRB ruling accorded broader authority 

to make unilateral changes to CBAs.  Therefore, a broadly written managements’ right 

clause coupled with this recent decision may very well accord the authority to 

management to send an employee home temporarily, even in the absence of a specific 

provision permitting such.  The sending home of the employee arguably is a temporary 

layoff for circumstances beyond the control of the employee.  The layoff provisions 

customarily regulate when and for what reasons a layoff may occur.  The layoff provisions 

may very well accord to an employer the authority.  The no strike/no lockout provisions 

also address the rights of employees to stop work and the right of employers to exclude 

employees from working.  Managements’ rights and layoff provisions trump the no 

strike/no lockout provisions.  Finally, if the CBA does not contain a zipper clause 

foreclosing negotiations during the term of the CBA, the employer may wish to compel 

union negotiations on an expedited basis to secure its rights to deal with these 

circumstances.  However, this should be a last resort – employers should look to the 

management rights provisions and their past practices initially to assess their entitlement 

to send an employee home before resorting to a reopening of the contract. Currently, 

most employees and union leaders are amenable to working together to overcome this 

threat.  Also, remember, under many CBAs a customer’s mandate to send an employee 

home does not justify the violation of the CBA. The expulsion of an employee from the 



premises at the customer’s insistence may very well exceed its authority under the 

contract for services between the customer and the employer. But, the employer probably 

does not wish to disregard a customer’s request. 

Q. May I ask an employee not to come to work or report to a jobsite 

because of symptoms of Coronavirus or other illness?

A. Yes.  This assumes that the employee is not covered by a collective 

bargaining agreement.  If covered, the terms of the CBA will control, as discussed above.  

Q. Must I pay the employee for the compensation lost due to being sent 

home?

A. No.  A non-exempt employee is only paid for hours actually worked.  

Unionized employees, however, may be subject to CBA terms such as guaranteed hours 

per day which require compensation.  Executive, administrative and professional 

employees paid on a salary basis generally must be paid for the entire week if the 

employee performs some work during the work week.  Some employers, however, are 

compensating employees required to stay at home because it is more financially 

beneficial to do this than to shut down the facility due to the spread of the virus.  

Q. If the employee is sent home for an extended period of time is the 

employee eligible for unemployment compensation? 

A. Yes.  Unemployment in most states is accorded to employees who are 

ready, willing and able to work, but have been displaced through no fault of their own.  

The employer sending the employee home would be such a circumstance.  The only 

exception may be that the employee is not able to work due to a medical condition, which 

under some circumstances would foreclose the benefit.  



Q. May an employee refuse to come to work in order to avoid contracting 

the virus?

A. It depends.  In the non-union setting, the employee is protected by Section 

13 of the Occupational Safety & Health Act, which permits employees to refuse to work if 

there is an imminent danger.  If the employee’s place of work has confirmed cases of the 

virus, this may meet the definition of an imminent danger expected to cause death or 

serious physical harm.  While this is a close question, the National Labor Relations Act,

Section 7, accords a broader right to employees to combine together and to take action 

regarding wages, hours and conditions of employment.  The withholding of services by 

the employees would be cloaked with the protections of Section 7 and an employer’s 

discharge or discipline of that employee would constitute an unfair labor practice under 

most circumstances.  However, if the employer has remote-work options, the employee 

would not be free to refuse working from home, assuming that the employer has such 

mechanisms in place.  Employers should assess their workforce and business needs now 

to determine whether remote work is a desirable option for certain employees.  The NLRA 

is applicable to non-union employers.  

Q. May the employer request that the employee undergo testing for 

Coronavirus or demand that an employee’s temperature be taken? 

A. Probably not.  Testing and taking the temperature of an employee probably 

are prohibited by the Americans with Disabilities Act because such would be considered 

a medical examination.  Medical examinations and disability related inquiries are only 

permitted if the employer can illustrate that such is job related and consistent with 

business necessity, or if the employer believes that the employee is a direct safety threat 



to him or herself or others.  But, ADA guidance states that if a pandemic has reached a 

community as assessed by state or local health authorities or the CDC, then employers 

may measure employees’ temperatures.  

Q. May an employer stop an employee from wearing a mask?

A. Yes.  Unless the employee is actually treating someone who is infected with 

the virus, justification does not exist for use.  Moreover, OSHA’s Respiratory Protection 

Standard only addresses the use when it is necessary to protect the health of the 

employees and masks have not been shown conclusively to protect the health.  

Employers should be careful, though, not to prohibit such a practice out of hand. If an 

employee requests to wear a mask, the employer should take steps to determine whether 

the request is a request for a reasonable accommodation under the ADA, such that the 

employer is obligated to engage in the interactive process. If the request is one solely 

related to the avoidance of contracting COVID-19, then the request is not related to a 

disability and would not be protected by the ADA.  

Q. May the employer apply its PTO policy to an employee’s forced time 

off?

A. Yes.  Assuming that the PTO policy does not forbid the application of PTO 

for such circumstances, the employer may apply such.  But, this may impact employee 

morale. 

Q. Does a “force majeure” clause in the company’s contract to perform 

services provide an excuse for not performing the services?

A. Probably not.  A force majeure clause excuses a party from performing 

when circumstances arise beyond its control – i.e., acts of God – earthquakes, fire.  Some 
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clauses do not require a complete inability to perform, only that the performance be 

inadvisable or commercially impracticable.  Most of these clauses are narrowly drawn and 

will not permit an employer to get out from a contract for services just because the virus 

epidemic has arisen.  In addition, most of these clauses require timely notice, which 

should not be ignored. 

Q. May an employee use the Family and Medical Leave Act and stay at 

home in order to avoid contracting the virus?

A. Not coming to work for fear of exposure to the virus is not a qualifying event. 

Q. Is OSHA requiring infected employees to log the Coronavirus as a 

workplace illness?

A. Yes.  For employers with 10 or more workers, a log must be kept for 

illnesses that require medical treatment beyond first aid or keeps a worker away from 

work for at least one day.  In recent guidance issued, the COVID-19 Coronavirus is 

considered an infectious disease such as Tuberculosis or Hepatitis A.   

Conclusion

While the above guidance will assist employers in dealing with these thorny issues, 

common sense and civility should be the guiding principles impacting how employers and 

employees adjust to this unfortunate circumstance.  Please be reminded that this is an 

overview of developing legal issues.  It is not intended to be and should not be construed 

as legal advice. 

For more specific information, contact Bob Dunlevey, Board Certified Specialist in 

Labor and Employment Law, at (937) 641-1743 or Nadia Lampton at (937) 641-2055. 
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