

CGIAR System Board 28th Meeting

Paris, France, 23 and 24 March 2024 (Paris Marriott Opera Ambassador Hotel)

Saturday 23 March 2024

Timing	Item #	Item	Purpose	Presenter(s)
15:00-15:15 15 mins	Agenda Item 1	 Opening and Agenda a. Welcome b. Provisional Agenda (SB28-01b) c. Declarations of interest on the agenda (SB28-01c) d. Approval of minutes of SB27 Meeting (SB27-15: Draft Minutes of SB27) Other Materials: SB28-01: Out-of-session decisions taken since SB27 SB28-01: Actions Arising Status Report 	b. To adopt the agenda (art. 6.1d CGIAR Rules of Procedure) c. For information and input d. For approval	Chair Board Secretary
15:15-15:30 15 mins	Agenda Item 2	Reflections from the System Board Chair	For information	Chair
15:30-16:30 60 mins	Agenda Item 3	Reflections from CGIAR's EMD Update on CGIAR Objectives for 2024 Presentation expected (date to be confirmed)	For information	EMD

Timing	Item #	Item	Purpose	Presenter(s)
16:30-19:00 150 mins	Agenda item 4	Implementation of the UGR Recommendations SB28-04a: Scenario planning to transition from the SB to the IPB	Discussion about the transition from the SB to the IPB leading to decision taking under Agenda item 9	Deputy EMD Global General Counsel
		SB28-04b: CGIAR System Framework and Charter, Tranche 1 Revisions		
		SB28-04c: Partnership AFRC Ad Hoc Nominations Committee		
19:00		End of day 1		

Sunday 24 March 2024

Timing	Item #	Item	Purpose	Presenter(s)
10:00-10:30 30 mins	Agenda Item 5	Workplan of the System Board SB28-05: System Board workplan	To approve the workplan (art. 8 Charter of the System Organization)	Chair Board Secretary
10:30-11:15 45 mins	Agenda Item 6	Partnerships Engagement Framework Revision SB28-06: Engagement Framework	To approve the revised Engagement Framework, (art. 8.1t, u, v Charter of the System Organization)	EMD MD R&P GD P&A (virtual)
11:15–12:30 75 mins	Agenda Item 7	2025 – 2030 Portfolio Design Process Presentation expected (date to be confirmed)	To discuss the portfolio design process	EMD MD GI, MD RAFS (virtual)
12:30-13:30 60 mins		Lunch		
13:30-14:45 75 mins	Agenda Item 8	Revised Window 1 Budget SB28-08: Revised Window 1 Budget & AFRC Recommendation	To approve the W1 budget for submission to System Council (art. 8.1cc and ee Charter of the System Organization)	Deputy EMD AFRC Chair

Timing	Item #	Item	Purpose	Presenter(s)
14:45-16:00 75 mins	Agenda Item 9	 Decision-making on Implementation of the UGR Recommendations a. Revisions to the System Framework and the Charter of the System Organization Refer to documents under Agenda Item 4b b. Approval of the Ad Hoc Nominations Committee for the Partnership AFRC ToR Refer to documents under Agenda Item 4c 	 a. To approve the changes of the System Framework and to the Charter of the System Organization (art. 16 CGIAR System Framework and art. 15.2 Charter of the System Organization) b. To approve the ToR for the Ad Hoc Nominations Committee for the Partnership AFRC (art. 9.11 Charter of the System Organization) 	Deputy EMD Global General Counsel
16:00-16:15 15 mins		Break		
16:15-16:30 15 mins	Agenda Item 10	AOB		Chair
16:30-18:00 90 mins	Agenda Item 11	Closed Session Rapid diagnostic of the organizational structure and implications for key decisions	For discussion	EMD Ext. Advisor; GD P&C
18:00		Meeting Close		Chair

Invited Participants for SB28 Meeting - Hybrid Meeting

* Indicates virtual participation

Voting Members

Lindiwe Majele Sibanda	System Board Chair
Patrick Caron	System Board Vice Chair
Alice Ruhweza	System Board Member
Alyssa Jade McDonald-Baertl	System Board Member
Hilary Wild	System Board Member
Neal Gutterson	System Board Member
Shenggen Fan	System Board Member
Non-voting ex-officio members	
Clarissa van Heerden	Independent Chair, Audit, Finance & Risk Committee of th

Clarissa van Heerden	Independent Chair, Audit, Finance & Risk Committee of the CGIAR System Board
Ismahane Elouafi	Executive Managing Director, CGIAR (EMD)

Active observers

Eliud Kireger	Sub-Saharan Africa Constituency - Kenya, Representative of System Council Voting Members
Holger Meinke	Chair, CGIAR Independent Science for Development Council (ISDC)
Ruben Echeverría*	Bill & Melinda Gates Foundation, Representative of System Council Voting Members

Invited Guests

Allison Smith*	Director, CGIAR Independent Advisory and Evaluation Service (IAES)
Carolyne Minayo	Personal Assistant to Dr. Eliud Kireger
Madina Bazarova*	Acting CGIAR Chief Audit Executive

Management Representatives and Technical Contributors

Guillaume Grosso	Deputy Executive Managing Director (Deputy EMD)	All agenda items
Olwen Cussen*	Governance Officer	Agenda item 4 & 9
Juan Lucas Restrepo*	Global Director, Partnerships and Advocacy (GD P&A)	Agenda item 6
Harold Roy-Macauley*	Managing Director of Regions and Partnerships (MD R&P)	Agenda item 6
Sonja Vermeulen*	Managing Director, Genetic Innovation (MD GI)	Agenda item 7
Appolinaire Djikeng*	Managing Director, Resilient Agri-Food Systems (MD RAFS)	Agenda item 7

Maina Sahi* Fiona Bourdin-Farrell* Rutger de Witt Wijnen Roland Sundstrom Michiel Roovers Christine Larson-Luhila Victoria Pezzi External advisor Global Director, People and Culture Global General Counsel Chief of Staff, Office of the Executive Managing Director Secretary to the System Board Secretary to the AFRC Meetings & Events Coordinator Agenda item 11 Agenda item 11 All agenda items except 11