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Baseball –  
3/1 – 4/5  Contact Period  
 

Men’s Basketball –  
3/1 – 3/15 Evaluation Period 
3/16 – 3/22 Contact Period 
3/23 – 3/31 Evaluation Period 
 

Women’s Basketball –  
3/1 – 4/2 Contact Period  
  

Football – 
3/1 – 3/31 Quiet Period 
 
Lacrosse –  
3/1 – 3/31 Contact Period 
 

 
Cross Country/Track –  
3/1 – 3/12 Contact Period 
3/13 – 3/15 (12:01 a.m.) Dead Period 
3/16 – 3/31 Contact Period 
 
Volleyball – 
3/1 – 4/5 Contact Period 
 

All Other Sports – 
3/1 – 3/31 No Restrictions 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coaches, please submit a list of your letter winners 
to the compliance office at the end of your 
championship season. Also, remember that any gifts 

(pictures, flowers, etc.) that you give to your seniors 
or underclassmen must be submitted to the 
Compliance office prior to the SA receiving the 
award. We must have the names of the SAs 
receiving the awards, what the awards are for, and 
the value of the awards. 
 
 
 
Coaches, itineraries are required to be turned in 
prior to any official or unofficial visits. Any 
organized visit to campus is considered, at a 
minimum, an unofficial visit (this includes Junior 
days). All rules are in effect whenever a PSA is on 
campus. Because of this, the compliance office must 
A) be informed that the visit is occurring and B) 
have an itinerary of the visit. This is not to add 
paperwork to the process, but rather to prevent any 
violations that may occur. Therefore, if you have 
any PSA on-campus visiting, you are required to 
submit an itinerary. If you have prior notice of the 
PSA’s visit, you must submit the itinerary 
beforehand. We understand that PSAs sometimes 
arrive unannounced – if this happens, turn in the 
itinerary immediately after the visit. We ask for your 
cooperation in limiting potential violations and 
catching those that can be prevented before they 
occur. 
 
 
 
 
With the NCAA basketball tournament occurring this 
month, please remember that NCAA Bylaw 10.3 strictly 
precludes ALL athletic staff and athletes from placing 
wagers of any kind on the NCAA Men’s or Women’s 
basketball championships (or any other collegiate 
sporting event).  Staff members and athletes are not 
allowed to complete tournament brackets where the 
winner receives ANY type of prize or item, even if the 
contest is free to enter.  
While certain gambling activities may seem innocent or 
fun, an individual may lose his/her job in intercollegiate 
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athletics and a student-athlete may lose a season of 
competition or may lose all remaining regular-season and 
postseason eligibility in all sports by being involved in 
such activity. It is not permissible to bet on an 
intercollegiate contest. 
Specifically, it is not permissible to: 

1. Provide information to individuals associated 
with organized gambling; 

2. Solicit a bet on an intercollegiate team; 
3. Accept a bet on any team representing an 

institution; 
4. Solicit or accept a bet on any intercollegiate 

competition for any item (e.g., shirt, cash, 
dinner) that has tangible value; 

5. Participate in any gambling activity that involves 
intercollegiate athletics OR professional athletics 
by using a bookmaker, parlay card or any other 
method employed by organized gambling. 

Gambling activities by those who are employed by or 
participants in intercollegiate athletics are prohibited 
even if they are considered legal activities under state or 
federal law (e.g., student-athletes cannot place bets on 
college or pro games in Las Vegas). 
Remember: 

1. No “Dorm Pools”, “Office Pools”, or 
“Neighborhood Pools” that involve an entry 
fee or tangible benefit 

2. No Internet Sports Wagers  
3. No “Friendly Wagers” 
4. No bets through “800” numbers 
5. No participation in Fantasy Leagues that 

involve an entry fee or tangible benefit or 
payments 

6. Do not provide individuals involved with 
organized gambling with information about 
intercollegiate athletic teams 

7. No NCAA brackets 
 

 
 
Please be aware that it is NOT permissible for 
anyone other than the student-athlete to make 
payments for his/her personal expenses. The only 
exception to this rule is an arrangement for a cost-
free apartment which is handled through the 
business office and accounts payable. Any difference 
in the room portion of the scholarship and rent 
must be paid directly by the student-athlete. Money 
cannot be drawn from the student-athlete’s bank 
account on his/her behalf or collected by the 
coaching or support staff and forwarded to the 
appropriate entity on the student-athlete’s behalf. 
The student-athlete must do this on his/her own or 
it is a violation. All staff members should be hands 

off when it comes to any student-athlete’s bank 
account and personal bills so as not to give the 
perception that something improper is occurring. 
16.11.2.8 Assistance in Payment of Bills.  A member 
institution is not permitted to administer a fund for a 
student-athlete (even if funds are provided by the 
student-athlete) in order to assist the student-athlete in 
making payments for various personal expenses (e.g., 
utility bills, rent, fees and entertainment expenses) unless 
the institution provides such a service to all students and 
formal accounting procedures are used. (Adopted: 
1/10/92) 
 
 
 

Noncoaching staff and managers

It is not permissible to hire a manager to perform 
only on-court or on-field activities (e.g., ball 
shagging, bounce-passing drills, throw batting 
practice).  Nonstudent managers may not perform 
any on-court or on-field duties that could be 
considered coaching without counting in the 
coaching limitations stipulated in Bylaw 11.7.   
Student managers may perform limited on-court or 
on-field activities during practice, games and 
organized activities (e.g., ball shagging, bounce-
passing drills, throw batting practice) provided they 
also perform traditional managerial functions (e.g., 
run clock at practice, laundry, fill water bottles).   
Noncoaching staff members with sport-specific 
responsibilities may not perform any on-court or 
on-field duties that could be considered coaching 
during practice, games and organized activities 
without counting in the coaching limitations 
stipulated in Bylaw 11. It is permissible for these 
individuals to observe practice without having to 
count toward the coaching limitations; they may sit 
on an institution's bench or stand on the sidelines 
during an institution's contest provided the 
individual does not engage in any coaching activities. 

SA EXPENSES 

 
 
 

It is permissible for a SA to consult voluntarily with 
his or her coach outside the established playing 
season, provided the SA and coach do not engage in 
actual drills or other physical aspects of practice 
activities. However, the coach is not permitted to 
request to see a SA for this purpose. If you schedule 
meetings with your SAs out of the established 
playing season, this must count towards athletically 
related activity hours for that week.
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EWU football receives postseason ban  

 The NCAA Committee on Infractions has placed 
Eastern Washington on three years of probation and a 
one-year postseason ban for major violations in the 
football program. From 2003- 2007, 13 football SAs 
were allowed to practice even though they were 
nonqualifiers. Their eligibility was not certified by the 
NCAA or the university, and they did not meet transfer 
requirements. Two of those SAs were provided housing 
and meals during preseason practice even though they 
were not eligible to receive such benefits. The program 
also exceeded the maximum number of 11 countable 
coaches; during those years, anywhere from 13 to 15 
individuals per year were allowed to perform coaching 
duties. The committee found that the violations were a 
result of the former head coach’s inattention to certain 
aspects of his program, and the university’s failure to 
implement an effective compliance system. 

 
3/2 WBB DePaul 7 pm 
3/6-8 BASE Bradley   
3/6-10 WBB Big East Champs  
3/7 MBB Seton Hall noon 
3/8 LAX Villanova 11:30 
3/10-14 MBB Big East Champs  
3/12 TEN Idaho  4pm 
3/15 LAX Vanderbilt noon 
3/21 Track Early Bird Relays All Day 
3/24 BASE Miami(OH) 6:30pm  
3/27-28 WGO UC Spring Invitational All Day 
    (Crystal River, Fla.)  
3/27-28 MGO Ball State Invitational All Day 
    (Muncie, IN) 
3/31 BASE Wright State 6:30pm 

OK State player reinstated  
Oklahoma State pitcher Andrew Oliver was reinstated to 
his team after he successfully sued the NCAA.  The 
NCAA had suspended him last spring because advisors 
he had hired listened in on contract negotiation after he 
was drafted by the Minnesota Twins in 2006. An Ohio 
judge ruled that the NCAA cannot restrict a player’s right 
to have legal representation when negotiating a 
professional contract, and tossed out the NCAA’s “no 
agent” rule [Bylaw 12.3.2.1]. The judge also invalidated a 
restitution rule [Bylaw 19.7], where the NCAA could 
penalize Oklahoma State after the fact for any games 
Oliver participates in if the ruling is later overturned on 
appeal. The NCAA will more than likely appeal the 
decision. 

 

The University Of Cincinnati Compliance Staff 
Maggie McKinley 

 Asst. Dir. of Athletics for Compliance 
Caitlin Stoffer 

Assistant Director of Compliance 
Deborah Gray 

Assistant Director of Compliance 
Ann Orme 

Compliance Administrative Secretary 
 
The Compliance Staff publishes the Compliance 
Corner monthly. All comments or questions should 
be directed to Caitlin at 556-4835 or 
Caitlin.Stoffer@uc.edu 

 
 
 

*Note: This court decision does not mean that the 
Bylaws addressed above are no longer effective. If you or 
your SAs have any questions relating to these bylaws, 
contact the compliance office before taking any action. 
 
Tennessee and Washington report violations 
Both the University of Tennessee and the University of 
Washington committed secondary violations on official 
visits of football prospects. Tennessee allowed prospects 
to participate in a mock press conference and used a fog 
machine as one prospect walked onto the football field at 
the stadium; Washington used a fog machine and a siren 
as its prospects ran out of the stadium’s tunnel onto the 
field. Both situations violate the rules prohibiting 
prospects from simulating game-day experiences while on 
official visits.  
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