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Outside competition is athletics competition against any    

other athletics team (including an alumni team) that does not 

represent the intercollegiate athletics program of the same 

institution. NCAA Bylaw 17.02.11 

What Counts as Organized Competition  

(a) Competition is scheduled and publicized in advance;  

(b) Official score is kept;  

(c) Individual or team standings are maintained;  

(d) Official timer or game officials are used;  

(e) Admission is charged;  

(f) Teams are regularly formed or team rosters are predetermined;  

(g) Team uniforms are used;  

(h) A team is privately or commercially sponsored; or  

(i) The competition is either directly or indirectly sponsored, promoted or 

administered by an individual, an organization or any other agency 

NCAA Bylaw 17.02.10 

A student-athlete in any sport other than basketball who participates during the         

academic year as a member of any outside team in any noncollegiate, amateur         

competition becomes ineligible for intercollegiate competition unless eligibility is       

restored by the Committee on Student-Athlete Reinstatement. A student-athlete is   

permitted to practice on such a team. NCAA Bylaw 17.31.1 

A student-athlete may compete outside the institution’s declared playing and practice 

season as a member of an outside team in any noncollegiate, amateur competition   

during any official vacation period published in the institution’s catalog.  

NCAA Bylaw 17.31.1.1 



Recruiting Calendar  

Frequently Asked Questions 

QUESTION: Is a student-athlete restricted by daily and weekly CARA limitations if they are in-season over spring break?  

ANSWER: No, daily and weekly hour limitations do not apply to CARA occurring during spring break (an institution’s term-time 
official vacation period, as listed in the institution’s official calendar, and during the academic year between terms when classes are 
not in session). NCAA Bylaw 17.1.7.3.6 

 

QUESTION: If a home competition ends at 11:30pm, is it permissible for a student-athlete to start practicing the next day at 6am?  

ANSWER: No, it is not permissible for a student-athlete to attend at practice before 7:30am.  Once a student-athlete is officially 
released from team obligations following a home contest after 9 p.m. (local time), the institution must provide the student-athlete 
a continuous eight-hour period during which required athletically related activities are prohibited. NCAA Bylaw 17.1.7.10.6.2 

 Can you spot the violation ? 

Luke Cage and his teammates on the Defenders soccer team are excited to start practices for the upcoming fall season. 

Luke Cage wants to make sure his teammates are aware of the intricacies of the play book so he holds captains’  

practices twice a week during their first month of in-season practice. The athletic trainer, who attended the captains’ 

practices, tells the head coach which student-athletes need the most work from his notes on the captains’ practices. 

The captains’ practices became countable (not voluntary) when the Defenders soccer coach received 
information about the practices from the athletic trainer. The practices should be added in CARA logs for 
the week and could result in a violation of the weekly and daily CARA limits. 
 
17.02.19 Voluntary Athletically Related Activities: a) The student-athlete must not be required to report 
back to a coach or other athletics department staff member (e.g., strength coach, trainer, manager) any 
information related to the activity. In addition, no athletics department staff member who observes the 
activity (e.g., trainer, manager) may report back to the studentathlete’s  coach any information related 
to the activity 

 

Keep in mind that all Time Management Plan requirements must have been met by the end of the  

academic year. This includes the seven consecutive days off at the conclusion of your championship 

segment, and the extra 14-days off which are required by the policy. If you have any questions or  

concerns about where your team stands contact your compliance representative. 

*TMP REMINDER* 

FOOTBALL 

Quiet Period 

1st - 31st 

TF & CC 

Contact Period 

1st - 7th 

Dead Period 

10th -  31st 

All OTHER SPORTS 

Contact Period 

1st - 31st 

 


