Nærværstrening med lege Michael de Vibe (PhD) og psykolog Even Halland 

Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.

Kurs på din telefon, nettbrett eller PC/mac

Vårt program består av et online kurs i nærvær, lydfiler du kan laste ned, ukentlige råd om nærvær og regelmessige videosamtaler med Michael og Even. Her ser du et lite utdrag av vårt online-kurs.

Øvelser du kan laste ned

Vi har spilt inn øvelser i korte og lengre versjoner slik at du kan finne lydspor som passer deg og din livssituasjon. Øvelsene er designet for å styrke konsentrasjon, gjøre det lettere å håndtere vanskelige følelser og reduserer stress, grubling og angst. Øvelsene styrker evnen til å glede seg over livet og ta aktive valg i å endre ens situasjon til det bedre. 

Kontakt med lege Michael de Vibe og psykolog Even Halland

I tillegg til vårt online kurs, får du tilgang til webinarer (videosamtaler) med Michael de Vibe og Even Halland. Disse avholdes annen hver uke. Du får også tilsent ukentlige råd (lydfiler) om hvordan møte utfordringer i livet med nærvær. Eksempel på tema kan være: søvnproblemer, vanskeligheter med å slappe av, bekymringer, vanskelige følelser (irritasjon, sinne, angst) og konflikter i samlivet eller på jobb.

"Jeg har ikke tid til nærvær"  

Over 100 studier med over 8.000 deltagere viser at nærvær (mindfulness) har betydning for evnen til å kunne glede seg over livet og håndtere utfordringer og stress. Mange ønsker seg verktøy for å finne ro og være tilstede, men støter på en eller flere utordringer:

 • Livet er for travelt. Jeg har ikke tid til å komme meg på kurs eller gjøre øvelser.
 • Jeg har ikke tilgang på kvalifiserte veiledere. 
 • Jeg synes det er for vanskelig ("jeg sovner", "Jeg er for urolig", "Jeg tenker bare på alt mulig annet").
 • Det er ingen muligheter i nærheten av der jeg bor.
 • Dette er helt nytt for meg. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Jeg er usikker på om mindfulness passer for meg ("Jeg er for rastløs, sosial, ukonsentrert eller urolig"). 
 • Jeg har meditert og drevet med yoga over tid, synes det er utfordrende å holde meg i gang. Jeg ønsker meg et fellesskap og noen å drøfte erfaringer og utfordringer med.

Kjenner du deg igjen? Da har vi gleden av å tilby et gjennomgripende program som gjør det mulig å fordype deg over tid, i ditt eget tempo og i nær kontakt med dedikerte veiledere. Programmet er basert på 40 års erfaring og oppdatert forskning.


Nærværstrening der du er

På din PC, mac, nettbrett eller mobiltelefon

Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.


Jeg var veldig urolig og stresset og løp før meg selv hele tiden. Etter at jeg har begynt å tenke over og bli bevisst hvor pusten min er, så er jeg blitt veldig rolig. Jeg har funnet min måte å gjøre noen øvelser på og gjør dem nesten hver dag. Jeg har pusten med meg hele tiden. Er blitt flinkere til å tenke: Ja, ja, hva så og prøver å lære noe av det. Jeg er mer reflektert over ting som skjer meg, og er mer bevisst på hva dette gjør med meg. Jeg har fått en fantastisk indre ro.  

 - Deltager på kurs i nærværstrening med Michael de Vibe

Inkludert i programmet

Videosamtaler i gruppe med lege Michael de Vibe (PhD) og psykolog Even Halland

Alle deltagere vil bli invitert til å være med på webinarer. På disse Webinarene kan du stille spørsmål til Michael og Even. I tillegg gjør vi øvelser sammen, deler erfaringer og underviser om ulike tema knyttet til nærvær.

Videosamtaler avholdes ca. annen hver uke.


Ukentlige råd: Hvordan møte livet med nærvær? (Lydopptak)

Hver uke får du tilsendt et lydopptak fra Michael og Even som tar for seg utfordringer i livet: Stress, relasjoner, selvfølelse, smerter, konsentrasjonvansker, travelhet, søvnvansker, grubling osv. Du kan ta med deg lydopptak på bussen, toget, når du går tur eller har en rolig stund hjemme. Du kan sende inn spørsmål eller komme med ønsker om tema vi skal ta opp. 

Undervisning om nærvær (video)

Basert på 40 års erfaring og nyere forskning har vi laget et online kurs som du har tilgag til når som helst og hvor som helst på din PC, mac, mobiltelefon eller nettbrett. Du får undervisning om oppmerksomt nærvær og en gjennomgang av sentrale øvelser som styrker evnen til nærvær. Nærværsøvelser til din telefon eller nettbrett (lydfiler) 

Vi har spilt inn øvelser i korte og lengre versjoner slik at du kan finne lydspor som passer deg og din livssituasjon. Øvelsene er designet for å styrke konsentrasjon, gjøre det lettere å håndtere vanskelige følelser og reduserer stress, grubling og angst. Øvelsene styrker evnen til å glede seg over livet og ta aktive valg i å endre ens situasjon til det bedre. 

Gjennomgang av vanlige utfordringer i meditasjon og yoga (video)

"Jeg klarer ikke å konsentrere meg", "Jeg er for urolig", "Jeg har vondt" og "Jeg sovner" er eksempler på vanlige utfordringer. Vi går igjennom disse utfordringene og mange flere, og gir deg innspill til hvordan du kan finne en vei videre.


Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.Jeg anvender det jeg har lært hver dag. Det er utvilsomt nødvendig å ha kontakt med seg selv. Hverdagen er full av forstyrrende elementer som forvirrer og skaper ubalanse. 

Deltager på nærværstrening med Michael de Vibe  


Det mest konkrete jeg har erfart er økt oppmerksomhet overfor ungene! Nå ser jeg virkelig de tegningene de viser meg. Hvor ofte har jeg ikke sagt: "Å så fin!" samtidig som jeg var opptatt av noe annet og derved ikke så det de ville vise frem. Det er godt å være tilstede for dem.  

Deltager på nærværstrening med Michael de Vibe  


Denne sommeren har, på alle måter, vært den beste i hele mitt voksne liv. Jeg opplever at gleden har kommet tilbake. Jeg opplever at sansene mine fungerer optimalt, og jeg er i stand til å ”leve nå” på en helt annen måte enn tidligere. Dette innebærer også at stressterskelen min ligger betraktelig høyere enn før. Jeg har det rett og slett utrolig godt. 

Deltager på nærværstrening med Michael de Vibe  


Passer programmet for meg?

Noen vanlige årsaker til at personer ønsker kurs hos oss

 • Ønske om å lære mer om mindulness / oppmerksomt nærvær.
 • Høyt stressnivå i en krevende hverdag.
 • Ønske om å være mer tilstede og konsentrert.
 • Utmattelse og energiløshet.
 • Ønske om å finne ro og mer overskudd.
 • Anspenthet og muskelsmerter.


 • Angstplager. 
 • Søvnproblemer.
 • Livet oppleves som en lang rekke krav og forventninger. 
 • Livet endrer seg: samlivsbrudd, sykdom eller kriser. 
 • Lav selvfølelse: Uansett hva jeg gjør er det aldri bra nok!  
 • Ønske om å finne mening i tilværelsen.


"Jeg er ikke en mindfulness-type!"

Gjennom media og ukeblader kan man få inntrykk av at meditasjon, yoga og mindfulness passer for noen typer mennesker: De rolige, de innadvendte, de alternative osv. Her kan du lese mer om andre grupper som praktiserer meditasjon: Ledere, jagerflypiloter, toppidrettsutøvere, medisin- og psykologstudenter, leger og annet helsepersonell , ansatte ved Harvard og Google og folk i alle typer yrker.  

"Jeg har ingen erfaring med meditasjon eller yoga"

Det er på ingen måte nødvendig med forkunnskaper eller erfaring. Vi har laget videoer, lydspor og instruksjoner til deg som du kan bruke uten noen erfaring med meditasjon eller yoga fra tidligere. 

"Jeg har allerede en del erfaring med mindfulness, meditasjon og yoga, vil kurset være nyttig for meg?"

 Vi har laget programmet med tanke på utfordringen vi alle har med å opprettholde og fordype vår praksis i en travel og utfordrende hverdag, som lett kan fortrenge gode intensjoner om å øve og å være nærværende. Vi tror programmet vil hjelpe deg holde din egen praksis levende gjennom regelemssig kontakt med et fellesskap som ønsker det samme som deg. Kurset vil kunne gi deg noen nye perspektiver på det du allerede forstår eller har erfart. Du vil også få mulighet til å stille spørsmål til Michael og Even om din praksis.  

Betydningen av å øve nærvær  

I forbindelse med vår forskning har vi gått igjennom over hundre studier av god kvalitet som viser at nærvær har betydning for mange områder i livet:

 • Hvordan du håndterer stress, selv om livet er travelt og utfordrende.
 • Hvordan du håndterer angst
 • Evnen til å glede seg over livet.
 • Hvordan du håndterer vanskelige følelser.
 • Hvordan du møter smerter som ikke kan fjernes.
 • Hvordan du håndterer bekymringer og grubling.
 • Hvordan du kan ta gode valg for deg selv i din livssistuasjon.
 • Kvaliteten på det du gjør.  
 • Kvaliteten på dine relasjoner.


Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.


Jeg har først og fremst lært meg at det går an å ha en mer aksepterende holdning til tanker og følelser som dukker opp i meg selv. Jeg har bestandig trodd at man burde prøve å snu all frustrasjon, sinne, sorg osv, og tenke positivt. Du vet, sett opp til alle som greier å se flere gleder enn bekymringer og alltid virker glade. Men dermed skjedde det at jeg holdt meg selv ansvarlig for min egen elendighet, tristhet - ja til og med smerter: Bare jeg hadde klart å tenke andre tanker, føle andre følelser osv!! Men det er bedre å innfinne seg med at slik er livet mitt liv nå, og jeg er bra nok for det! Jeg har også blitt noe flinkere til å senke skuldrene og fokusere på pusten når det er vanskelige eller stressende situasjoner.  

Deltager på nærværstrening med Michael de Vibe 

Om Michael og Even

  Michael er utdannet lege og familieterapeut. De siste 30 år har jeg undervist og veiledet pasienter, helsepersonell og studenter i oppmerksomt nærvær. I tillegg har jeg forsket på effekten av nærværstrening og tok i 2014 en doktorgrad på effekten av dette for medisin og psykologistudenter. Her kan du lese mer om min forskning.

Jeg har arbeidet med kvalitet i helsetjenesten i 20 år. Jeg startet med nærværstrening som tenåring fordi jeg trengte det selv, og har holdt på siden fordi jeg fortsatt trenger det. Jeg er medforfatter av boken Nå - Tilstedeværelse i hverdagen

Even er psykolog, forfatter, forsker og har tilleggsutdannelse innen arbeids- og organisasjonspsykologi, samt instruktørutdannelse i meditasjon fra USA og Storbritannia. 

Jeg har i flere år holdt kurs i mindfulness-baserte tilnærminger for psykolog- og medisinstudenter, ledere og i arbeidslivet, samt personer med muskel- og skjelettplager, søvnvansker, utmattelse/utbrenthet, angstplager og stressplager. 

Jeg er medforfatter av boken Mindfulness i psykologisk behandling utgitt ved Universitetsforlaget. I min forskning er jeg opptatt av hvordan mindfulness kan hjelpe ved emosjonell sårbarhet og hvordan treningen kan hjelpe oss å møte livets utfordringer heller enn å rømme fra våre problemer. Du kan lese min forskning her.  
Hva sier andre om Michael og Even?  

Michael er en meget kunnskapsrik, klok og erfaren underviser og veileder i mindfulness. Han er klar og tydelig i sin formidling, og hviler godt i sin menneskelighet med et våkent sinn, herlig livfullhet og et stort varmt hjerte. Veslemøy Merton, Psykologspesialist  

Jeg opplever Even som en veldig klok og tilstedeværende veileder og samtalepartner. Even er vár for hvordan andre mennesker har det og det gjør han til en god lytter. Samtidig er Even aldri redd for å være ærlig og si sin mening. Ofte kan han se ting fra en ny side. Even er alltid oppdatert på forskningsfronten og det føles veldig trygt og godt når vi samarbeider. Jeg lærer mye når vi underviser sammen og jeg kan anbefale Even på det varmeste.  

Ragnhild Iuell, Lege

Oppdatert forskning på over 8.000 personer

Høsten 2017 var vi med å publisere en oppsummering av forkningen som er gjort på nærværstrening (MBSR).Vi gikk da igjennom 101 studier med til sammen 8.135 deltagere. Resultatene viste at MBSR (en gruppebasert tilnærming til å lære nærvær) gir gode resultater med tanke på livskvalitet (tilfredshet med livet), psykisk velvære (angst og stress) og kroppslig helse. Du kan laste ned rapporten her.


Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.


Vanlige spørsmål

Hva slags teknisk utstyr trenger jeg?  

Du kan delta på videosamtaler og ta kurset ved hjelp av PC, mac, smart-telefon eller nettbrett. Du trenger ikke være "god på data" for å bruke systemet. Det er veldig enkelt. 


Hvordan stiller jeg spørsmål til kursholderne? Hvordan melder jeg meg på webinarer?  

Når du har meldt deg på programmet vil du motta e-post med informasjon om kommende webinarer. (Videosamtaler i gruppe med Michael og Even). Som deltager i programmet er du automatisk påmeldt. Du kan sende inn spørsmål til kursholderne per e-post før webinaret starter eller stille spørsmål direkte til kursholder underveis i videosamtalen. Hvis du ønsker det, kan du gjennomføre kurset helt på egenhånd: Hvor du vil og i ditt eget tempo. Du kan se på videoer som gir en innføring i øvelsene, laste ned de tilhørende lydfilene og se på opptak av webinarene. Du trenger altså ikke å delta på webinarer eller ha samtaler med kursholder. Du vil få tilsendt opptak av alle videosamtaler med Michael og Even. 


Er det noen dere fraråder å delta i programmet?  

Når vi har det vanskelig, kan refleksen for mange være å søke etter feil eller mangler ved en selv. Men kanskje det er situasjonen du befinner deg som må endre seg og ikke du? Det kan være du har en dårlig arbeidssituasjon, uheldige relasjoner eller at du har opplevd et tap eller svik. Du opplever et stort behov for å bearbeide dine livserfaringer, utvikle mestring og utvikling, samt nærhet til andre mennesker. Å praktisere nærværstrening vil ikke tilfredsstille alle dine behov. Mindfulness kan hjelpe deg å bli bevisst forhold i livet ditt som ikke er som de skal, men kan ikke erstatte aktiv handling for å forbedre din situasjon. Du bør være bevisst hva som er din motivasjon for å lære mindfulness. Mindfulness for å "tåle mer", "klare mer" eller "bli bedre likt" er som hovedregel et vanskelig utgangspunkt.  

Hvis du er deprimert eller har opplevd traumatiske ting i livet, er det også holdepunkter for å gå varsomt frem. Hvis du blir sittende alene i meditasjon med tanker og følelser som overvelder deg, så kan dette være uheldig. Er du i tvil om det er forsvarlig for deg å ta kurset, så snakk med noen du har tillit til, og som vet hva mindfulness trening innebærer.  


Hva slags effekt av programmet kan jeg forvente? Hvordan evaluerer dere kurset?  

Du kan lese mer om forskning på mindfulness på forskning.no . Det er gjort en grundig oppsummeringer av effekten av nærværstrening på hjernen og betydningen av mindfulness i forhold til helse, livskvalitet og sosial fungering hos voksne. Du kan også lese Michael sin forskning på mindfulness for medisin- og psykolgstudenter.  

Det meste av forskningen som er gjort på nærværstrening er gjort på grupper som møtes fysisk. I 2017 ble det i midlertidig publisert en oppsummering av forskning på mindfulness baserte nettkurs for å takle stress, og denne konkluderer med at dette kan hjelpe mange:  

These results provide evidence that Web- and computer-based stress-management interventions can be effective and have the potential to reduce stress-related mental health problems on a large scale.
Av hensyn til personvern og datasikkerhet kan vi ikke samle inn sensitiv informasjon fra våre deltagere for å evaluere vårt eget kurs, men er du forsker og ønsker å forske på våre kurs, kan du ta kontakt med oss her: femunden.life@gmail.com .  


Hvor mye tid tar kurset? Hva kan jeg gjøre for å få mest mulig ut av kurset?  

Det vil være svært hjelpsomt om du allerede nå setter av tid til å øve hver dag ca. 10 minutter.  


Hvor lenge har jeg tilgang til programmet?

Du har tilgang så lenge du er medlem. Du kan kjøpe månedsabonnement eller årsabonnement. 


Kan jeg bestille individuelle samtaler med Michael eller Even  

Ja, etter du har meldt deg på, kan du bestille individuell veiledning med kursholderne. Prisen for veiledning er 1.200 for 45 minutter.


Få tilgang til webinar, ukentlige råd, online kurs, video, lydfiler og et voksende fellesskap.