Overview of Blue Throated Macaw

The blue-throated macaw (Ara glaucogularis), also known as the Caninde macaw or Wagler's macaw , [3] is a macaw endemic to a small area of north-central Bolivia, known as Los Llanos de Moxos.

Geographic Range Blue-throated macaws ( Ara glaucogularis ) are found only in the Beni department of Bolivia (200 to 300 m above sea-level). In total, blue-throated macaws inhabit an area of 2508 square kilometres. There are two areas inhabited by two sub-populations of Ara glaucogularis: one is to the northwest of Trinidad (the capital city of Beni), and the other is to the south of Trinidad ...
About Blue

Learn about the endangered Blue-throated Macaw , a critically endangered parrot that lives only in the Beni Savanna of Bolivia. Discover its scientific name, conservation status, habitat, diet, identification, nesting behavior, and threats.
The blue-throated macaw was previously considered an aberrant form of the blueand- yellow macaw (A. ararauna), but these two species are known to occur sympatrically (in the same location) without interbreeding (Kyle 2007a; del Hoyo et al. 1997). Common names in Spanish for the blue-throated macaw include guacamayo barba azul and guacamayo caninde.

Useful Notes on Blue Throated Macaw
The Blue-throated Macaw was once so rare, it was assumed to be extinct in the wild by those outside the region. The bird's gorgeous, vibrant coloring and its rarity made it a coveted species that fetched a high price in the illegal bird trade, and the wild population suffered extremely heavy losses from poaching throughout the 20th century. The pressures of the illegal trade of macaws have ...
What is the blue-throated macaw ? Brilliantly colored plumage makes the blue-throated macaw , a member of the parrot family and one of at least 17 macaw species, hard to miss.

Overview of Blue Throated Macaw
Large macaw endemic to flooded grasslands of El Beni, Bolivia (Llanos de Moxos). Breeds in cavities in tall palms, and threatened by habitat loss. Most of the population is highly localized into a few breeding and foraging localities where grassland is less impacted by grazing. From sympatric (and much more common) Blue -and-yellow Macaw by blue throat and more extensive feathering on face.
Basic facts about Blue-Throated Macaw : lifespan, distribution and habitat map, lifestyle and social behavior, mating habits, diet and nutrition, population size and status.

Key Details About Blue Throated Macaw
The blue-throated macaws make their nests inside the palm trees dotting this landscape. Are blue-throated macaws extinct? These critically endangered macaws are one of the world's rarest parrots. It's estimated that there are less than 400 individuals in the wild due to habitat destruction and illegal trapping for their feathers and pet trade.





Blue-throated macaws are often called barba azul in Spanish, meaning " blue beard," because of the bright blue coloration covering their throats. They play an important role in the ecosystem as seed dispersers. These intelligent and colorful birds are critically endangered and threatened by habitat loss and the illegal pet trade.