How to identify The Dunnock is a small brown and grey bird. Quiet and shy, it's often seen on its own, creeping along the edge of a flower bed or near to a bush, moving in a rather nervous, shuffling way, often flicking its wings as it goes. When two rival males come together they become animated with lots of wing.
A robin -sized bird, the dunnock typically measures 13-14.5 cm (5.1-5.7 in) in length. It has a brown back streaked blackish, somewhat resembling a small house sparrow. Like that species, the dunnock has a drab appearance which may have evolved as camouflage to avoid predation.
It is brownish underneath, and has a fine pointed bill. Adults have a dull grey head, and both sexes are. The Dunnock is also called the hedge sparrow.
It is a small brown bird known for its shy and quiet nature. It can sometimes be spotted in North America, although it is more common in Europe. Dunnocks prefer gardens, hedgerows, and wooded edges where they can stay hidden while searching for insects and seeds.
Dunnock Identification Guide Also known as the hedge sparrow or hedge warbler, the dunnock is a small passerine bird whose name means "little brown". Unlike other small brown birds of similar size in Britain, dunnocks frequently flick their wings, particularly during territorial disputes or when competing for mates. The dunnock is a small bird, about the size of a robin, which is common in gardens, parks, hedgerows, scrub and along woodland edges.
Dunnocks are shy birds, hopping about in low vegetation and around the edge of lawns, feeding on small insects, worms and seeds. Dunnocks are small, inconspicuous birds, often seen alone, shuffling along the edges of flower beds or bushes. They're primarily brown and grey, with a distinctly nervous manner and frequent wing flicking.
Dunnock, (Prunella modularis), a drab, skulking European songbird, a species of accentor belonging to the family Prunellidae. Moving with a jerky, shuffling gait, this abundant but unobtrusive little bird spends much of its time among shrubs and hedgerows but often forages on the ground for tiny. General appearance The dunnock, or hedge sparrow, is a small, unobtrusive bird characterized by its slender body, thin bill, and long legs.
It has a streaked brown back, somewhat reminiscent of a sparrow, but its underparts are blue-grey. Its eyes are dark, and it has a distinctive orange. Adults have a grey head, and both sexes are similarly colored.
Unlike any similar-sized small brown bird, dunnocks frequently flick with their wings, especially during territorial disputes or when competing for mating rights. They nest in hedges or shrubs, laying up to five eggs. How to Identify Streaky brown and grey bird with a dark grey head and a thin bill.
Where to Find Widespread. How People Can Help Recent declines in populations of dunnocks and other, once-common, birds can be attributed to increased development, changing agricultural practices and habitat loss.