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The official copy of the plans maintained by the City of Montclair Building Division 
shall be available for inspection only on the premises of the Building Division as a 
public record.  The copy may not be duplicated in whole or in part except (1) with 
the written permission of the certified, licensed or registered professional or 
his/her successor, if any, who signed the original documents, and the written 
permission of the original or current owner of the building, or, if the building is 
part of a common interest development, with the written permission of the Board 
of Directors or governing body of the association established to manage the 
common interests development; or (2) order of a proper court or upon the 
request of any state agency. 
 
To obtain copy of the plans maintained by the Building Division, all of the 
following requirements shall be completed: 

• Make an appointment to review all available plans for the building you are 
inquiring about.  You will need the information on these plans to complete 
the Request to Duplicate Plans forms. 

• The copy of the plans shall only be used for the maintenance, operation 
and use of the building.  A form of an affidavit must be signed and 
notarized by the person requesting to duplicate the official copy of the 
plans.  This form shall be provided by the City.  (Every blank of the form 
must be completed or your request will not be processed.) 

• The Building Official will send a letter, by registered mail, to the most 
recent address of the licensed, registered, or certified professional 
available, requesting his or her permission to duplicate the official copy of 
the plans, along with a copy of the affidavit that has been completed and 
signed by the person requesting to duplicate the official copy of the plans.  
The professional may be permitted up to 60 days to respond to the letter. 

• The Building Official will send a letter, by registered mail, to the most 
recent address of the building owner, requesting his or her permission to 
duplicate the official copy of the plans, along with a copy of the affidavit 
that has been completed and signed by the person requesting to duplicate 
the official copy of the plans. 

 
With the successful completion of all the above requirements, the applicant 
must contact a licensed and bonded blueprint company and make 
arrangements for the pickup of the plans requested for duplication.  The 
blueprint company may call (909) 625-9477 to make arrangements for pickup 
of the microfilm. 

INSPECTION AND DUPLICATION OF 

PLANS MAINTAINED BY THE  

BUILDING DIVISION 
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REQUEST TO DUPLICATE OFFICIAL COPY OF PLANS 

 
Please print or type 

 
Building Address           

Assessor's Parcel Number(s)          

 

Person Requesting Duplication: 

 Name             

 Address/City/Zip           

 Phone _(        )    FAX  (        )     

 E-mail        

 

Project Architect/Engineer: 

 Name             

 Address/City/Zip           

 

Original or current owner of the building: 

 Name             

 Address/City/Zip           

 
The following affidavit is required under Section 19851(c) of the California 
Health and Safety Code as a condition of receiving a duplicate copy of official 
plans held by the City of Montclair: 
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AFFIDAVIT 

 
I, ______________________, in requesting a duplicate copy of the official plans for 

the building at _____________________________, Montclair, California, stipulate to 

all of the following conditions as required by the California Health and Safety Code: 

 
(1) That the copy of the plans shall be used for the maintenance, operation, 

and use of the building. 
(2) That the drawings are instruments of professional service and are 

incomplete without the interpretation of the certified, licensed, or 
registered professional of record. 

(3) That subdivision (a) of Section 5536.25 of the Business and Professions 
Code states that a licensed architect who signs plans, specifications, 
reports, or documents shall not be responsible for damage caused by 
subsequent changes to, or use of, those plans, specifications, reports, or 
documents where subsequent changes or uses, including changes or 
uses made by state or local government agencies, are not authorized or 
approved by the licensed architect who originally signed the plans, 
specifications, reports, or documents, provided that the architectural 
service rendered by the architect who signed the plans, specifications, 
reports or documents was not also a proximate cause of the damage. 

 
I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct. 
 

 
      
Signature of person requesting duplication of plans 
 
 

 
      
Capacity Claimed by Signer 
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