رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که چین کاوشگر «چانگ ای – ۶» را برای فرود به سطح ماه و جمعآوری نمونههایی از «نیمهی پنهان» آن، به فضا پرتاب کرده است.
بر اساس گزارش گاردین، این کاوشگر دیروز (جمعه، ۱۴ ثور) پیش از ساعت ۵:۳۰ دقیقهی بعد از ظهر به وقت محلی، از سکوی سایت پرتاب فضایی «ونچانگ» در ولایت هاینان در جنوب چین، پرتاب شده است.
به گزارش این رسانه، انتظار میرود که مأموریت این کاوشگر ۵۳ روز طول بکشد و در طول این مأموریت بر نیمهی پنهان ماه فرود آید.
«چانگ ای – ۶» بهعنوان بخشی از مأموریت خود، سعی خواهد کرد نمونههایی را از حوضهی «ایتکن» در قطب جنوب ماه جمعآوری کند. این حوضه، بزرگترین و قدیمیترین دهانهی برخوردی در نیمهی پنهان ماه است که همیشه پشت آن به طرف زمین است.
گاردین نوشته است که کارشناسان به این باور هستند این نمونهها ممکن است بتوانند معماهای مهمی در رابطه با دورهی قابل توجهی از فعالیت منظومهشمسی در طول میلیاردها سال را روشن کنند.
به گفتهی محققان بخش پنهان ماه به این دلیل اسرارآمیز است که به معنای واقعی کلمه دور از دید است.
گاردین نوشته است که نمونهبرداری از سمت پنهان ماه دستاوردی تاریخی خواهد بود. تا کنون فقط یک فضاپیمای چینی به نام ماهنورد «چانگ ای – ۴» در جنوری ۲۰۱۹ در نیمهی پنهان ماه فرود آمده است.
در صورت موفقیتآمیز بودن این ماموریت، انتظار میرود ادارهی ملی فضایی چین (CNSA) نمونهها را در سطح بینالمللی به اشتراک بگذارد.
این ماموریت جدید چین شبیه مأموریت قبلی به نام «چانگ ای – ۵» است که در جریان آن برای اولین بار کاوشگر چینی نمونههایی را از سمت پیدای ماه در دسامبر ۲۰۲۰ به زمین آورد. در واقع «چانگ ای – ۶» به منظور پشتیبانی همان مأموریت طراحی شده است.
بلندپروازیهای چین در ماه به این مأموریت خلاصه نمیشود و این کشور قصد دارد در سالهای ۲۰۲۶ و ۲۰۲۸ با هدف کاوش در قطب جنوب ماه برای یافتن آب و ساختن پایگاهی انسانی تا سال ۲۰۳۰ با همکاری روسیه به مأموریتهای خود ادامه دهد.
چین پس از اتحاد جماهیر شوروی و امریکا سومین کشوری است که توانسته نمونههایی را از ماه به زمین بیاورد.