روزا اوتنبایوا، رییس هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) در بیانیهای به مناسبت روز جهانی دختر با اشاره به محرومیت دختران افغانستان از آموزش گفته است که «این روز را با انبوهی از اندوه تجلیل مینماییم، زیرا درست ۱۱۲۰ روز از زمانی میگذرد که مقامات حاکم بر آموزش دختران بالاتر از ۱۲ سال ممنوعیت وضع کردند».
او افزوده است که فرصتهای از دسترفته طی بیشتر از سه سال گذشته، نه تنها شامل حال میلیونها دختر میشود، بلکه خانوادهها، و در کل کشور نیز فرصتهایی را از دست دادهاند.
اوتنبایوا اظهار داشته است: «با سپریشدن هر روز، آسیبهای بیشتری به زندگی زنان و دختران وارد میگردد. به عوض پیشرفت در تلاشهای کشور برای صلح، بهبودی و شگوفایی افغانستان به عقب کشانیده میشود».
اوتنبایوا از طالبان خواسته است تا مسیر کنونی را تغییر دهند.
او همچنین گفته است: «من همچنان به زنان و دختران افغانستان وعده میسپارم که مخالفت خویش را در دفاع از حقوق شان متوقف نخواهیم ساخت، حتی اگر دیگران در پی خاموش ساختن آنان باشند.»
مجمع عمومی ملل متحد در سال ۲۰۱۱ با تصویب قطعنامهای، برای احقاق حقوق دختران، ۱۱ اکتبر را روز جهانی دختر نامگذاری کرد.
در بیانیه رییس یوناما آمده است که شعار روز جهانی دختر در سال ۲۰۲۴ «دیدگاه دختران برای آینده» است.
او افزوده است که نسل امروزی دختران بهگونه نامتناسب از بحرانهای جهانی مانند تغییرات اقلیمی، منازعات، تنگدستی و عقبگرد دستاوردها متاثر میشوند.
در افغانستان دختران پس از حاکمیت طالبان با محدودیتهای شدید مواجه شدهاند. در حاضر دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش در مکاتب و دانشگاهها محروم هستند.
به گفته نهادهای سازمان ملل، زنان و دختران افغانستان، بیشترین تأثیر بحران بشری در این کشور نیز بر دوش میکشند.