close

گزارش یک قتل در لعل‌وسرجنگل

حلقه‌ی دوم

در حاشیه کوه‌ها و تپه‌های پر از برف ولسوالی پنجاب ولایت بامیان، خانواده‌ای تحت سرپرستی یک زن زندگی می‌کند؛ خانواده‌ای که غرق در اندوه و فلاکت است.

این خانواده شامل یک مرد پیر زمین‌گیر که ۷۵ سال عمر خود را خورده، یک زن مسن که از دست‌وپا فلج است، و هفت کودک خردسال است. از میان کودکان، یک کودک ۱۱ ساله هم فلج است.

مسئولیت تر‌و‌خشک این نُه نفر علیل را تنها یک زن ۴۰ ساله بر دوش می‌کشد؛ زنی تنها که تا چند ماهی پیش پشت‌اش به شوهرش، تقی ‌احمدی گرم بود، اما اکنون بیوه است. شوهر او دهقان ۴۲ ساله، مرد درشت‌اندام و پدر هفت کودک بود که مردم روستای «ناوی دراز کرمان» ولسوالی پنجاب او را به‌عنوان رییس شورای روستا می‌شناخت.

تقی احمدی ۲۵ روز پیش از مرگ‌اش، دختر ۱۷ ساله‌اش را عروس کرده بود و به خانه‌ی بخت فرستاده بود. خانه‌ی دخترش در روستای شینیه ولسوالی لعل‌وسرجنگل ولایت غور است.

تقی‌ احمدی در خانه‌ی دخترش به قتل رسید. او برای احوال‌پرسی دختر تازه‌‌عروس‌اش رفته بود. در عریضه‌ای که بستگان تقی احمدی علیه قاتلان تنظیم کرده، آمده است که او به‌تاریح ۱۸ میزان به خانه‌ی دخترش رفته بود. شب را آن‌جا گذارنده بود، و چاشت فردای آن روز (۱۹ میزان)، توسط برچه (قمه) بدون هیچ جرمی شدیدا زخمی شد و در شفاخانه جان باخت.

یکی از بستگان تقی احمدی می‌گوید که این مرد، دختر و دامادش سر سفره‌ی غذای چاشت بودند که دو مهمان ناخوانده، قمه‌به‌دست از راه رسیدند.

این دو مرد در نخست به عبدالحمید، داماد تقی‌ احمدی حمله کردند، اما وقتی که او به دفاع از دامادش برخاست، خودش از دم تیغ گذشت.

عبدالحمید از ناحیه‌ی سينه زخم برداشته بود، اما جان به در برد، ولی پدرزنش از ناحیه‌ی پا زخم‌های عمیقی برداشته بود که به‌دلیل نبود امکانات درمانی و خون‌ریزی جانش را از دست داد.

در عریضه‌ای که خانواده‌ی تقی احمدی درباره‌ی قتل او نوشته است، اسم فرد متهم به قتل یاسین و همکار جرمی‌اش غفور ذکر شده و گفته شده که آنان‌ باشندگان روستای «قلعه گنجی چهارده»ی ولسوالی یکاولنگ بامیان هستند.

حلقه‌ی اول

پشت این قتل ماجرای دیگر است که از پنج سال به این‌طرف به دشمنی میان دو خانواده دامن زده است:

عبدالحمید، داماد تقی احمدی، برادری دارد به اسم محمد که پنج سال قبل خواهر یاسین، فرد متهم به قتل را از روستای «قلعه گنجی چهارده»ی ولسوالی یکاولنگ فراری داده و پس از یک سال زندگی مشترک، طلاق‌اش داده بود. از این‌جا دشمنی دو خانواده در دو ولایت‌ همجوار در گرفت و تا اکنون جان یک مرد را گرفته است.

آن روز، روزی که تقی احمدی به قتل رسید، محمد در خانه نبود، با پدرش در یک روستای دیگر در یک مراسم عروسی رفته بود.

یکی از بستگان تقی احمدی می‌گوید افرادی که در قتل این مرد دست دارند، تا اکنون متواری هستند.

خانواده‌‌ی مقتول در ابتدا در اداره‌ی ولسوالی طالبان در لعل‌وسرجنگل شکایت کردند، اما این اداره عریضه را به یکاولنگ بامیان فرستاد. اداره‌ی طالبان در یکاولنگ، عریضه‌ی خانواده‌ی تقی احمدی را دوباره به ولسوالی لعل‌وسرجنگل ارجاع داد.

با این‌حال، یکی از بستگان تقی احمدی می‌گوید که شکایت‌ خانواده‌اش با گذشت پنج ماه هنوز پی‌گیری نشده است.

به‌گفته‌ی او، طالبان به خانواده‌ی تقی احمدی گفته‌اند تا زمانی‌ که افراد متهم خودشان را تسلیم نکنند، کاری نمی‌توانند. این خانواده‌ خواستار رسیدگی به شکایت‌ شان و پی‌گیرد عاملان قتل تقی احمدی هستند.

هفت کودک تقی احمدی نیز نیاز به حمایت دارند. پسر بزرگ‌تر او ۱۳ سال سن دارد، کوچک‌ترین فرزندش چند ماهه است که ۴۰ روز پس از مرگ پدرش به دنیا آمده است.

تقی احمدی، قبل از مرگ‌اش قصد داشت با پولی که تحت عنوان گله یا شیربهای دخترش دریافت کرده بود، مادر و پسر فلج‌اش را برای تداوی به ایران یا پاکستان ببرد، اما مرگ و قاتلان امانش نداد، و اکنون همسر او مانده است و تروخشک نه فرد علیل.