Лазерна епилация

Лазерна епилация

От както съществува лазерната епилация е щадящ метод за премахване на малки или големи зони от нежеланото окосмяване. Както бързината, така и трайността му са довели до това, че той е толкова надежден и популярен. Разбирането на структурата на косъма е ключово. Коренът на косъма се простира в по-дълбоките слоеве на кожата. Той е заобиколен от космения фоликул, който представлява обвивка от кожа и съединителна тъкан. В основата на косъма коренът на косъма се разширява до кръгла луковица, в която постоянно се образуват нови косми. Докато косъмът израсне до повърхността на кожата, той е мъртъв. Следователно не боли, когато се подстригвате! Как действа лазерната епилация? Лазерите излъчват светлина (или фотони), която се насочва към пигмента меланин в космения фоликул. Клетките в корена на косъма в рамките на фоликула се нагряват, без да се загрява околната кожа. Това се случва, защото светлината естествено се абсорбира от тъмни повърхности (пигмента меланин), но се отразява от по-светли повърхности (околната кожа). Топлината, генерирана от лазера, уврежда клетките в корена на косъма във фоликула, така че растежът на косъма се потиска. Лазерната епилация е най-ефективна, когато косъмът расте активно. Когато косъмът е в състояние на покой, той може да не погълне достатъчно от лазерната светлина и поради това да продължи да расте. Ето защо са необходими поредица от процедури, за да се гарантира, че по време на фазата на растеж се третират възможно най-много косми. Растежът на косъма се осъществява на цикли, така че във всеки един момент някои космени фоликули растат активно, а други са в покой. Когато косменият фоликул е в покой, израсналият в него косъм отпада, за да бъде заменен от нов косъм, когато започне следващият цикъл на растеж.

Определени фактори определят дали даден пациент е подходящ кандидат за лазерна епилация. Тонът на кожата и цветът на космите са важни съображения за това как се подхожда към лечението. Светлите цветове на косата могат да реагират слабо или изобщо да не реагират на лечението поради по-ниските нива на пигментация в косата. Оказва влияние също и наскоро придобит слънчев загар. Не се прави лазерна епилация на пациенти с анамнеза за чувствителност към процедури, базирани на светлина и хора с активна инфекция в областта, която ще се третира. Какво трябва да очаквам по време на лечението? По време на лечението лазерната светлина се пропуска внимателно по кожата, за да се абсорбира от растящите косми. Ефектът от това е, че космите стават все по-малки и по-фини, докато станат почти невидими. По време на процедурата ще бъдете помолени да носите очила, за да предпазите очите си от излагане на лазерна светлина. Колко процедури са необходими? Обикновено се препоръчват между шест и осем процедури, с интервал от шест до десет седмици между всяка от тях. Важно е да се знае, че това е индивидуално и варира в зависимост от тена, гъстотата на окосмяването и третираната област. Цената на лазерната епилация зависи от зоната на третиране. Обичайно се предлагат редица пакети, от които пациентите могат да избират, така че лечението да бъде съобразено с техните нужди. Безопасна ли е лазерната епилация? Въпреки че всички процедури носят известен риск, когато се извършват от квалифициран специалист, лазерната епилация се счита за много безопасна.

Лазерна епилация

Най-добрата лазерна епилация

Колко дълго траят резултатите от лазерната епилация? След препоръчителния брой процедури може да се наложи провеждането на поддържащи процедури веднъж или два пъти годишно, за да се запазят резултатите, в зависимост от типа на кожата ви. Точният брой процедури зависи от няколко фактора, включително цвета на косата, цвета на кожата, гъстотата на космите и мястото на растеж на космите. Боли ли лазерната епилация? Всички лазерни системи имат вградено охлаждащо устройство, за да се гарантира, че лечението ви е комфортно. Какви са страничните ефекти от лазерната епилация? Възможно е да имате зачервяване и подуване около космените фоликули, които продължават само няколко дни. Понякога може да се появят корички в зоната на третиране, които също трябва да изчезнат в рамките на няколко дни. Какви предпазни мерки трябва да взема след лазерна епилация? Препоръчително е да избягвате излагането на слънце на третираната област за определен период от време след лечението и е задължително използването на слънцезащитен крем с поне SPF30, ако все пак се наложи. Постоянна ли е лазерната епилация? Лазерната епилация драстично намалява размера на нежеланото окосмяване и възпрепятства способността му да расте. В резултат на това косъмчетата не се отстраняват трайно, а по-скоро намаляват размера си, за да станат толкова малки, че да не могат да се видят. Този ефект е постоянен, но в някои случаи поддържащите процедури гарантират запазване на резултатите. Лазерната епилация може да лекува и враснали косми и да помогне за намаляване на раздразнената кожа и червените подутини, причинени от досадните косми. Тези процедури са подходящи за всички и могат да се използват за всяка част на тялото и за всички типове кожа.

Най-добрата лазерна епилация
Пакет лазерна епилация

Пакет лазерна епилация

Най-добрите пакети за лазерна епилация се предлагат през есента и началото на зимата, за да се постигнат желаните резултати до лятото! Необходими са средно около 7-10 сеанса лазерна епилация, за да се достигне до желаното количество трайно намаляване на окосмяването. Тъй като процедурата третира частта от косъма, която е под повърхността на кожата, няма да видите голяма разлика непосредствено след процедурата. В края на краищата вече сте се обръснали до кожата! Но през следващите няколко седмици забелязвате, че космите ви падат, вместо да растат. Сеансите се провеждат през 6 седмици за тялото и през 4 седмици за лицето, така че общо може да отнеме около година, за да постигнете желаното трайно обезкосмяване! По време на процеса ще можете да виждате много по-малко косми, но не бихте ли искали да се откажете от самобръсначките до лятото? Обикновено пакетните предложения предлагат по-ниски цени и изгодни предложеия за комбиниране на няколко зони от тялото. Това е добра причина да спрете да се епилирате и да започнете да използвате лазерна епилация!

Лазерна епилация при бременност

През бременността тялото е залято от хормони. По-високите нива на естроген и андроген могат да доведат до израстване на косми на места, където не са се появявала преди, особено през третото тримесечие. Добрата новина е, че това окосмяване е доста често срещано и обикновено изчезва от само себе си след появата на бебето. Хормоните на бременността влияят не само на това къде внезапно поникват космите и с какво количество от тях трябва да се справите, но и променят цикъла си на растеж. Всички косми по главата и тялото ви имат активна фаза на растеж, наречена анаген. Когато косъма е напълно израснал, той преминава в състояние на покой, наречено телоген, след което пада. Хормоните на бременността забавят фазата на опадане. Около три до шест месеца след появата на бебето и нормализирането на хормоните допълнителните косми ще паднат. Лазерът работи така, че да се насочи към пигмента в космените фоликули, за да ги унищожи, но не може да направи разлика между пигментирани косми и пигментирана кожа. По време на бременността има няколко хормонално предизвикани вида хиперпигментация (при които кожата става по-тъмна на петна), като основните виновници са мелазмата и поствъзпалителната хиперпигментация от акне. Тези потъмнели зони могат фалшиво да абсорбират енергията от лазера вместо космения фоликул, което може да доведе до изгаряне или обезцветяване. Това е същата причина, поради която наблягаме на избягването на слънцето преди и след процедури за лазерна епилация. Тези и други причини правят лазерната епилация не препоръчителна по време на бременност. Съветът е да се изчака няколко месеца след раждането, преди да се направи лазерна епилация. Нека тялото има време да балансира хормоните си, преди да започнат процедурите, за да се постигнат оптимални резултати.

Лазерна епилация при бременност
Лазерна епилация мъже
Лазерна епилация мъже

Мъжете често не знаят как да се справят с излишното окосмяване по тялото. Това се оказва болезнена тема, която кара все повече мъже да се откажат от самобръсначките и да се обърнат към лазерите, за да изгладят някои окосмени зони. Мъжете имат специфични причини, които може да са малко по-различни от тези, които карат жените да се решат на лазерни процедури. Бодибилдърите предпочитат гладка и обезкосмена кожа, защото тя помага за подобряване на мускулната дефиниция. Плувците също могат да се възползват от нея, защото окосмяването създава съпротивление - до 10 кг допълнително тегло. Велосипедистите също така могат да премахнат протриването и дразненето, предизвикани от прекалено голямото окосмяване, което се добавя към тесните колоездачни екипи, потта и дългите карания. Съвременните апарати за лазерна епилация са подобрили значително "проблема с болката". В наши дни някои хора не усещат почти нищо при всеки импулс. Други усещат леко притискане, подобно на щракване на ластик върху кожата. Мъжкият косъм може да абсорбира повече топлина, ако е гъст и груб. Топлината е тази, която създава острия, "парещ" ефект. Но абсорбирането на топлината е и това, което прави процедурата по-ефективна при този тип коса. Все пак добрият специалист ще се погрижи да избегне изгарянето на кожата, ако усетите необосновано количество топлина. Все пак, ако толерантността ви към болка е ниска, може да се използват методи за намаляване на болката, като обезболяващ крем и ледени пакети, които могат бързо да охладят областта.

Лазерна епилация промоции

Както преди процедурата, така и след нея, предпазвайте кожата си от слънцето с обилно количество слънцезащитни продукти. Търсете слънцезащитен крем с широк спектър на действие и SPF поне 30. Широкоспектърен означава, че той ви предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. За да избегнете увреждане на кожата, преди сеанса трябва да сте без слънчеви изгаряния и загар. След това, разбира се, кожата ви ще бъде още по-чувствителна от обикновено, така че трябва да избягвате слънцето, както и да използвате слънцезащитни продукти. Всякакви процедури, които премахват космите от корените - като скубане, пинсета, епилация или електролиза - трябва да се избягват в периода 4-6 седмици преди първата процедура. По време на обезкосмяването лазерът се насочва към пигмента в косъма, за да разруши стъблото и да промени функцията на фоликула (т.е. пората), в който той расте. Ако премахнете косъма от корена преди процедурата, лазерът няма да го "види", така че извлечете максимална полза от процедурата, като оставите косъма да расте известно време. С други думи, трябва да сте малко окосмени, преди да се обезкосмите.,Въпреки че не бива да нарушавате космения фоликул и намиращото се в него косъмче, трябва да подстрижете повърхностните косми в деня преди процедурата. Използвайте самобръсначка, която бръсне само космите над кожата. Отново е важно да оставите корена на косъма ненарушен, затова не скубете и не епилирайте. Не искате косъмчетата да са на повърхността на кожата, защото енергията на лазера ще ги изгори. Искате да запазите тази енергия за корена на косъма и фоликула. Целта на лазерното лечение е да унищожи или наруши фоликула, в който растат космите. Все пак не чакайте до сутринта на процедурата, за да се обръснете. Бръсненето може да направи кожата ви твърде нежна за лазерна процедура.

Лазерна епилация промоции

Frequently Asked Questions

При повечето хора обезкосмяването продължава няколко месеца, а може да продължи и година. Но лазерната епилация не гарантира трайно премахване на космите. Когато косъма израсне отново, той обикновено е по-фин и с по-светъл цвят. Може да се нуждаете от поддържащи лазерни процедури за дългосрочно намаляване на окосмяването.

Има няколко ситуации, при които лазерната епилация може да не е подходяща. Бременност: По принцип не се препоръчва да се подлагате на лазерна епилация по време на бременност, тъй като има промени в различни хормони и товаможе да повлияе резултатите от процедурата. Активни кожни инфекции: Ако имате активна кожна инфекция в областта, която ще се третира, лазерната епилация може да не е подходяща. Важно е да изчакате пълното отшумяване на инфекцията, преди да се подложите на лечение. По-тъмни тонове на кожата: Лазерната епилация обикновено е по-малко ефективна при по-тъмни тонове на кожата, тъй като лазерът се привлича от пигмента (меланин) в космите. Може да е по-трудно да се постигнат задоволителни резултати при по-тъмна кожа. Руси, сиви или бели косми: Лазерната епилация е най-ефективна при по-тъмни и по-груби косми. Възможно е да не е ефективен при премахването на по-светли или по-фини косми. Някои лекарства могат да окажат влияние на чувствителността към лазера.

Избягвайте скубането, епилацията и електролизата: Тези методи за обезкосмяване премахват косъма от корена, което може да попречи на лазерната епилация. Най-добре е да избягвате тези методи поне шест седмици преди процедурата. Избягвайте излагането на слънце: Лазерът е насочен към пигмента в косъма, затова е важно да избягвате солариум или продължително излагане на слънце преди лечението. Това ще помогне да се намали рискът от странични ефекти, като дразнене на кожата или хиперпигментация. Бръснете областта: Важно е да избръснете областта, която ще бъде третирана, преди срещата. Това ще помогне на лазера да се насочи по-ефективно към космените фоликули.

При младите тийнейджъри хормоните бушуват и бързо се променят, един от основните странични ефекти е бързото окосмяване. Тъй като тези хормонални промени оказват влияние върху растежа на косата, най-ефективното време за започване на лазерна епилация е след навършване на 18 години. Резултатите са по-дълготрайни, когато премине този период.

Фотоепилацията и лазерната епилация са сходни процедури, при които се използва светлинна енергия, за да се унищожат космените фоликули и да се предотврати растежът на нови косми. Въпреки това между тях има някои основни разлики. Дължина на вълната: Лазерната епилация използва светлина с една-единствена дължина на вълната, докато фотоепилацията използва набор от дължини на вълните. Това прави фотоепилацията по-малко прецизна, но също така ѝ позволява да третира по-широк спектър от типове коса и кожа. Генериране на топлина: Лазерната епилация генерира повече топлина, отколкото фотоепилацията, което може да я направи по-ефективна при унищожаването на космените фоликули. Това обаче може да я направи и по-неудобна за пациента и да увеличи риска от странични ефекти, като например дразнене на кожата или хиперпигментация. Време за лечение: Лазерната епилация обикновено е по-бърза от фотоепилацията, тъй като използва светлина с една дължина на вълната. Това я прави по-ефективна при унищожаването на космените фоликули и може да намали общото време за лечение.

Сеансите се провеждат през 6 до 12 седмици за тялото и през 4 до 7 седмици за лицето.

Лазерната епилация е медицинска процедура, при която с помощта на лазер се унищожават космените фоликули в определена област на тялото. Лазерът излъчва сноп силно концентрирана светлина, която се абсорбира от пигмента (меланин) в косъма. Енергията от лазера се превръща в топлина, която уврежда космения фоликул и му пречи да произвежда нови косми.

Внимателно почистете третираната област с мека вода и сапун. Избягвайте да използвате гореща вода или да търкате областта. Не използвайте продукти като парфюми, лосиони и кремове, върху третираната област. Позволено е нанасянето на лосион или крем за успокояване и овлажняване на третирания участък.

След лазерна епилация третираните косми обикновено падат в рамките на една-две седмици. Това се дължи на факта, че лазерната енергия уврежда космените фоликули, което ги спира да произвеждат нови косми.

В зависимост от това каква зона се обработва, процедурата може да е с продължителност от 10 мин до 1 час.

Лазерната епилация може да бъде неприятна, но обикновено не се смята за болезнена. Повечето хора описват усещането като подобно на щракване на ластик кожата. Някои хора могат да изпитват по-голям дискомфорт от други, а степента на дискомфорт може да зависи и от третираната област. Например третирането на зони с по-дебела кожа, като краката или гърба, може да е по-малко чувствително от третирането на зони с по-тънка кожа, като горната устна или линията на бикините.