Йордания

Йордания

Най-накрая ще стигнете до неповторимата съкровищница (известна още като Al-Khazneh). Елинистичната фасада на тази забележителност, представена в почти всеки пътеводител и публикация в социалните мрежи за Петра, е едно от най-очарователните места за посещение в Йордания. Легендата разказва, че изсеченият в скалата паметник, който е построен като място за последен покой на набатейския цар Аретас IV, е бил скривалище на съкровището на египетски фараон по времето на Мойсей. Когато става въпрос за нещата, които да правите в Петра след Сик и Съкровищницата, приключението е по ваш избор. Разгледайте десетки гробници и къщи по Улицата на фасадите, изкачете стръмни стълби за страхотна гледка към Високото място на жертвоприношенията, застанете в страхопочитание пред Театъра и се разходете по впечатляващата улица с колонади. Ако краката ви все още не са твърде изморени, изкачете около 850-те изсечени в скалите стъпала до легендарния манастир. Впечатляващата структура, закътана в хълмовете, си заслужава пътуването. Ако сте си мислили, че Петра е невероятна през деня, изчакайте да я видите след като се стъмни. Запазете билети за шоуто "Петра през нощта", за да видите Сик и Съкровищницата, осветени от повече от 1500 трептящи свещи.

Йордания

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Искате да си направите еднодневна екскурзия до Мъртво море? Туристическият плаж в Аман е чудесно място за еднодневни екскурзии, идеален е за тези, които търсят отдих, и прекрасен за тези, които искат просто да се отпуснат. С насърчителните цени не виждаме причина, поради която да не посетите тази дестинация. За тези, които имат нужда да накарат сърцата си да се разтуптят и кръвта им да се раздвижи, Кралският клуб за въздушни спортове е тук, за да обслужи нуждите на адреналиновите наркомани. През октомври и ноември, когато е "високият сезон", туристите могат да получат своята авиационна доза с професионален скок с парашут или да се отдадат на развлекателен полет и да се насладят на красивите йордански пейзажи от въздуха. Хашемитското кралство разполага с разнообразна смесица от подмладяващи пейзажи и Вади Муджиб е доказателство за това. смятан за най-големия природен резерват в Леванта, Вади Муджиб е природен парк с разнообразни растения, течащи водопади, туристически пътеки и релаксиращи горещи извори. Носете удобни туристически дрехи и бъдете готови да се възхитите на природната красота на Йордания.

Почивка в Йордания

Йордания 2022

Йордания 2022

Впечатляващо природно чудо, Мъртво море е идеално за религиозен туризъм и за забавление на слънце със семейството. Със съчетанието си от плажен живот и религиозна история можете да се потопите в слънчевите лъчи, докато библейските учени могат да получат своята дневна доза религиозна история. Водещата атракция в Мъртво море е самата топла, успокояваща, супер солена вода - около десет пъти по-солена от морската и богата на хлоридни соли на магнезия, натрия, калия, брома и няколко други. Необичайно топлите, невероятно плаващи и богати на минерали води са привличали посетители още от древни времена, включително цар Ирод Велики и красивата египетска царица Клеопатра. Всички те са се наслаждавали на богатата, черна, стимулираща кал на Мъртво море и са плували без усилие по гръб, докато са попивали полезните минерали на водата заедно с нежно разсеяните лъчи на йорданското слънце.

Йордания със самолет

На 410 м под морското равнище Мъртво море е най-ниското място на Земята. Крайбрежието на Мъртво море в Йордания е един от най-впечатляващите природни и духовни пейзажи в света и днес остава толкова привлекателно за международните посетители, колкото е било за крале, императори, търговци и пророци в древността. Основната атракция на Мъртво море, разбира се, е самата успокояваща, необичайно солена вода. Съдържанието на сол във водата е 31,5 %, което я прави толкова плавателна, че е невъзможно посетителят да потъне. Водата съдържа и 21 минерала, включително високи нива на магнезий, натрий, калий и бром, като 12 от тези минерали не се срещат в нито един друг водоем в света. Проучванията показват, че комбинацията от водата на Мъртво море и богатата черна кал, открита по бреговата линия, има значителни ползи за здравето, включително подобряване на кръвообращението, облекчаване на дискомфорта от артрит, лечение на алергии и съживяване на кожата.

Йордания със самолет
Йордания на море

Йордания на море

Манастирът, най-големият паметник в Петра, датира от I в. пр. От входа до манастира се стига по дълъг пешеходен маршрут, но да го видите в цялото му величие е достатъчна награда! Малката Петра, много по-малка и по-спокойна версия на основния обект Петра, има сгради, издълбани в пясъчниковата скала. Това е хубава алтернатива на Петра, когато искате да разгледате някое по-тихо и нестандартно място. Горещите извори Маин са поредица от горещи минерални извори и водопади, разположени между Мадаба и Мъртво море, а за водите се твърди, че имат лечебни свойства за болки и страдания. Столицата на Йордания е опияняваща смесица от съвремие и древност и е перфектният баланс между хаотичност и очарование. Древните римски руини на Цитаделата са една от най-известните забележителности в Аман. Откритата в Кулата на Херкулес в Цитаделата на Аман ръка на Херкулес е масивна ръка, която е била част от древна статуя, за която се смята, че е на Херкулес.

Йордания хотели

Йордания заема един голям отрязък от Арабския полуостров. Разположена между по-бурните държави на оспорвания Израел, Ирак и Сирия, тя отдавна се смята за един от редките стабилни анклави в региона; един пълен с умопомрачителни обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и тотемични културни горещи точки - не на последно място издълбаните древни набатейски руини на Петра и самото място, където се смята, че е кръстен Исус Христос! Като прибавим и една дълбока, дълбока история, датираща от хиляди години назад, от времето на най-ранните хора (археологическите находки сочат, че по тези места е бродил дори неандерталец), Йордания започва да разкрива и своите рушащи се римски градове, изискания си османски чар, онези персийски съкровища и египетски реликви от отдавна изчезнали династии. Йордания обаче не се занимава само с обиколка на миналото и е достатъчно да погледнете към оживените улици на Акаба на Червено море за гмуркане от световна класа или към централните части на столицата Аман за процъфтяващ нощен живот и настъпващо модерно изкуство.

Йордания със самолет
Йордания Мистрал Травел

Мястото на известното чудо с гадаринската свиня, Гадара е бил известен навремето като културен център. Тя е била дом на няколко класически поети и философи, включително Теодор, основател на реторическа школа в Рим, и веднъж един поет я нарекъл "нова Атина". Кацнала на великолепен хълм с изглед към долината на река Йордан и Галилейско море, Гадара днес е известна като Ум Каис и се гордее с впечатляваща улица с колонада, сводеста тераса и руините на два театъра. Можете да разгледате забележителностите, а след това да вечеряте на терасата на изискан ресторант със спираща дъха гледка. Ум Каис (Гадара), построен с помощта на зашеметяващи черни базалтови камъни, е бил един от градовете на Декаполис, планиран с римска градска схема. Османското селище върху част от древния град е придобито от Департамента по антиките, който сега провежда няколко проекта за разкопки и консервация на обекта, включително реставрация на главния (западен) театър. Местоположението на Ум Каис е особено важно. Посетителите на обекта могат да видят сирийските Голански възвишения, планината Хермон, Тивериадското езеро и северните палестински равнини.

Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Столицата на Йордания е Аман, основан през 19 век. От 1921 г. Аман е столица на страната. Аман е град с населениео от около 1 млн. души. Разположен е на 40 км североизточно от Мъртво море. Аман е безспорно най-големият град в Йордания. Укрепени селища съществуват в района от дълбока древност; най-ранните датират от халколитния период (ок. 4000-3000 г. пр. Хр.).
 

Най-доброто време за посещение на Йордания е през пролетта и есента, когато дните са топли, с температури до 20 градуса, а нощите са хладни. Този климат е приятен и идеален за опознаване - не е прекалено горещо за разходки в природните резервати, а флората и фауната са в изобилие.

Плажът на Аман
 
Чистият пясък и спокойната вода са отличителните черти на този невероятно красив плаж. Плажът на Аман е една от най-посещаваните дестинации за почивка в Йордания. Зашеметяващата брегова линия има безупречен пясък, който се простира по протежение на чистите води.  Топлото слънце и кристално чистата вода го правят идеално място за гмуркане с шнорхел. Множество туристи посещават плажа на Аман през цялата година, което го превръща в оживена брегова линия.

Плаж Корал в Акаба
 
Ако търсите спокойствие, няма по-добър избор от плажа Корал.  Въпреки че този спокоен плаж предлага всичко, което имат и другите йордански плажове, именно спокойствието в околната среда го отличава от другите брегове. Можете да се отдадете на красивите гледки, далеч от тълпите и шумния град. Потапяйте се в чудесата на пейзажа без никаква намеса или смущения.

Спокойният плаж се намира на кораловия бряг на Акаба, който е най-добрият курорт в Йордания. Плитките и кристално чисти води предлагат най-добрия начин да се видят красивите коралови рифове и морските обитатели. Освен това, ако обичате да се гмуркате, бреговата линия е пълна с рифови образувания, което прави преживяването ви при гмуркане впечатляващо и ви дава чудесни шансове да изследвате морското дъно.

Йордания граничи с две морета - Червено и Мъртво.

Крайбрежната ивица на Йордания е 27 км и се простира покрай Червено море. Червено море се намира край бреговете на Източна Африка и полуостров Саудитска Арабия. Въпреки че се нарича Червено море, то не е точно червено. Наречено е така заради специфичен вид водорасли, които се срещат във водата и придават червеникаво-кафяв цвят.

Мъртво море може да се похвали с впечатляващо местоположение, тъй като граничи както с Израел, така и с Йордания. То се простира на 67 км дължина и до 18 км ширина по протежение на Йорданската рифтова долина. Както Израел, така и Йордания могат да се похвалят с много красиви плажове, които се простират покрай Мъртво море.

Плажовете на Йордания се намират в североизточната част и са в близост до хотелската зона. Плажовете в Йордания са много по-тихи от по-големите курорти в Израел, което ги прави идеално място за почивка на двойки. С множество удобни за туристите ресторанти, барове, кафенета и хотели това е идеална дестинация за почивка на Мъртво море.
 

Климатът в Йордания обикновено е субтропичен и сух, с доста студени зими поради надморската височина и слънчеви лета, които са горещи, но отчасти се влияят и от надморската височина. Всъщност по-голямата част от Йордания е заета от плато, чиято надморска височина е между 700 и 1200 м. (2 300 и 3 900 фута). Платото е прекъснато само на запад от тясната долина на река Йордан, която слиза дори под морското равнище и има по-високи температури, с мека зима и много горещо лято. В южната част също има планини, чиято кулминация е Джабал Ум Дами, висок 1854 м. (6083 фута).

В Йордания валежите обикновено са оскъдни и се случват от ноември до април, като максимумът им е през зимата, между декември и февруари. По-голямата част от страната е пустиня, докато северозападната част е полупустиня, а някои части от нея, разположени на височина над 1000 м, са дори доста зелени. От ноември до март понякога се случват по-интензивни от обичайното и концентрирани във времето дъждове, като в тези случаи речните корита, наречени вади, които през по-голямата част от годината остават сухи, могат внезапно да се напълнят и да затруднят придвижването.