استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرده است که آقای گوترش به روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری نشست تعقیبی نمایندگان ویژهی کشورها و سازمانهای منطقهای را در دوحه قطر میزبانی خواهد کرد.
او روز چهارشنبه (۴ دلو) در یک نشست خبری گفته است که هدف از برگزاری این نشست بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی دربارهی افغانستان بهگونهی منسجم، هماهنگ و ساختاریافته با در نظرگرفتن توصیههای ارزیابی مستقل در مورد این کشور است.
این ارزیابی را فریدون سینیرلیاوغلو، هماهنگکنندهی ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان انجام داده و شورای امنیت این سازمان برای اجراییشدن پیشنهادات آن، یک قطعنامه صادر کرده و از دبیرکل این سازمان خواسته است که نمایندهی ویژه در امور افغانستان تعیین کند.
طالبان اما با تعیین نمايندهی ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل مخالف اند.
امیرخان متقی در دیدار با سفیران و دیپلماتهای شماری از کشورهای خارجی در کابل گفته است که با وجود یوناما و حکومت سرپرست طالبان، نیازی به تعیین نمایندهی ویژه جدید نیست.
شورای امنیت در قطعنامهی خود از دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته بود که در مشوره با اعضای این شورا، بازیگران و ذینفعان مرتبط به افغانستان، از جمله مقامهای طالبان، زنان، جامعهی مدنی و کشورهای منطقه، یک نمایندهی ویژه در مورد افغانستان با تخصص قوی در مورد حقوق بشر و جنسیت تعیین کند.
در قطعنامهی شورای امنیت آمده است که این نمایندهی ویژه باید توصیههای ارزیابی مستقل افغانستان را بدون لطمهزدن به مأموریت یوناما و فرستادهی ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان اجرایی کند.
در ارزیابی فریدون سینیرلیاوغلو برای ایجاد حکومت فراگیر، صلح پایدار و توسعهی اجتماعی در افغانستان بر «گفتوگوی ملی» تأکید شده است.
طالبان ادعا دارند که حکومت این گروه فراگیر است و هم نیازی به گفتوگو سیاسی نیست، زیرا افغانستان درگیر جنگ نیست. این گروه مخالفان نظامی و سیاسی خود را انکار میکند.
نقشهراه برای ادغام افغانستان در جامعهی بینالمللی و عادیسازی روابط نیز بخشی از گزارش سینیرلیاوغلو است. طالبان از این بخش ارزیابی استقبال کردهاند.
گفتنی است که قبل از برگزاری نشست نمایندگان کشورها دربارهی افغانستان در قطر، قرار است هفتهی آینده نشست منطقهای در کابل با حضور نمایندگان ایران، روسیه، چین و پاکستان برگزار شود.
آجندای نشست کابل تا اکنون روشن نیست.
سید رسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجهی ایران در ایکس نوشته است: «نشست منطقهای کابل نشاندهندهی توجه ویژهی همسایگان افغانستان به صلح، ثبات و رفاه مردم این کشور و امنيت در منطقه است.»
پیشتر ضمیر کابلوف، نمایندهی ویژه روسیه در امور افغانستان گفته بود که تعامل با طالبان در راستای «ایجاد یک دولت فراگیر، مبارزه با تروریسم و مبارزه با مواد مخدر» در دستور کار نشست روسیه با سه همسایهی افغانستان خواهد بود.