close
Photo: UN

دادگاه بین‌المللی دادگستری دستور آتش‌بس در غزه را صادر نکرد

دادگاه بین‌المللی دادگستری در لاهه که پرونده‌ی «نسل‌کشی» در غزه را بررسی می‌کند، خلاف درخواست افریقای جنوبی، دستور آتش‌بس و توقف جنگ را صادر نکرد.

به گزارش رویترز، این دادگاه امروز (جمعه، ۶ دلو) در حکمی از اسرائیل خواست که از اقدامات «نسل‌کشی» علیه فلسطینی‌ها جلوگیری کند و زمینه‌ی کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان را فراهم کند.

افریقای جنوبی اسرائیل را به «نسل‌کشی» در غزه متهم کرده و از این کشور رسماً به دادگاه بین‌المللی دادگستری که تحت نظر سازمان ملل فعالیت می‌کند، شکایت کرده است.

این کشور در شکایت خود، علاوه بر طرح اتهام نسل‌کشی علیه اسرائیل، از دادگاه بین‌المللی دادگستری خواسته بود که اقدامات اضطراری برای توقف درگیری‌ها را نیز در پیش گیرد.

اسرائیل این اتهام را «بی‌اساس» خوانده بود و خواستار کنارگذاشتن آن از سوی دادگاه بین‌المللی دادگستری شده بود.

اما این دادگاه امروز اعلام کرد که این پرونده را بر اساس «کنوانسیون نسل‌کشی» بررسی می‌کند و‌ فلسطینی‌ها تحت این کنوانسیون، می‌توانند مورد حمایت قرار گیرند.

قضات دادگاه بین‌المللی دادگستری در حکم امروز خود به اسرائیل دستور دادند که از تمام توان برای جلوگیری از ارتکاب نسل‌کشی توسط سربازانش در غزه، کار گیرد.

آنان همچنین به اسرائیل دستور داده‌اند که گام‌هایی را برای بهبود وضعیت انسانی در غزه در پیش گیرد و ظرف یک ماه آینده گزارشی از اقدامات خود را به این دادگاه ارائه کند.

قضات این دادگاه همچنین خواستار رهایی فوری گروگان‌های اسرائیلی از سوی حماس شده‌اند.

روند رسیدگی به این پرونده و صدور حکم نهایی در مورد آن ممکن است سال‌ها طول بکشد.

با وجود این‌که حکم دادگاه بین‌المللی دادگستری الزام‌آور است، اما این دادگاه هیچ مکانیسمی برای اجرایی‌کردن آن در دست ندارد.

PHOTO: UN

بر اساس گزارش رویترز، مقام‌های فلسطینی از حکم امروز دادگاه بین‌المللی دادگستری استقبال کرده‌اند.

در گزارش این رسانه آمده است که وزارت خارجه‌ی تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به این حکم گفته است که «هیچ دولتی فراتر از قانون نیست».

سامی ابوزهری، از مقام‌های ارشد حماس نیز به رویترز گفته است که این حکم‌ «به انزوای اشغالگری و افشای جنایات آن در غزه» کمک خواهد کرد.

افریقای جنوبی نیز از این حکم استقبال کرده است و آن را «یک‌ پیروزی قاطع برای حاکمیت قانون بین‌المللی» دانسته است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از این که دادگاه دستور آتش‌بس در غزه را صادر نکرده، استقبال کرده است، اما گفته است که این دادگاه حتا نباید در مورد نسل‌کشی بحث می‌کرد.

اسرائیل می‌گوید که برای «دفاع از خود» در غزه می‌جنگد و تا نابودی کامل حماس این جنگ را ادامه می‌دهد.

اما افریقای جنوبی در شکایت خود گفته است که اقدامات این کشور فراتر از دفاع مشروع است و به هدف نسل‌کشی فلسطینی‌ها انجام می‌شود.

جنگ جاری بین اسرائیل و حماس، مرگ‌بارترین جنگ بین دو طرف از سال ۱۹۴۸ بوده است.

بر اساس آمار وزارت صحت غزه، در حملات اسرائیل از آغاز جنگ در هفتم اکتوبر سال گذشته میلادی تا اکنون، بیش از ۲۶ هزار فلسطینی کشته شدند.

مقام‌های صحی غزه می‌گویند که علاوه بر این، در حملات اسرائیل بیش از ۶۴ هزار فلسطینی دیگر زخمی شده‌اند.

در حملات حماس به شهرهای اسرائیل در هفتم اکتوبر سال گذشته میلادی نیز هزار و ۲۰۰ اسرائیلی کشته شدند و این گروه بیش از ۲۰۰ نفر دیگر را گروگان گرفت.