close
Photo: Dawn

سیگار: تی‌تی‌پی از تسلط طالبان بر افغانستان سود برده‌اند

وزارت خارجه‌ی امریکا به بازرس ویژه‌ی این کشور در امور افغانستان (سیگار) گفته است که تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) از تسلط طالبان بر افغانستان سود برده‌اند و تعداد حملات این گروه علیه دولت پاکستان، همچنان در حال افزایش است.

در گزارش سیگار که به تازگی منتشر شده، آمده است که اقدام پاکستان برای بازگرداندن شهروندان افغانستان تا «حدی زیادی» به هدف تحت فشارقراردادن طالبان برای تجدید نظر در حمایت از تی‌پی‌پی صورت گرفته است.

در این گزارش به نقل از رزا اوتنبایوا، نماینده‌ی ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان آمده است که پاکستان متقاعد شده است که طالبان برای مهار تی‌تی‌پی کم‌کاری کرده‌اند.

به‌گفته‌ی سیگار، روابط طالبان افغانستان با پاکستان به‌دلیل عدم اقدام علیه طالبان پاکستانی رو به وخامت رفته است.

در ماه‌های اخیر، در پی چند حمله‌ی مرگبار در پاکستان، وزارت خارجه‌ی این کشور کاردار سفارت طالبان در اسلام‌آباد را احضار کرده و اعتراض شدید خود را به کابل فرستاده است. اسلام‌آباد بارها از کابل خواسته است که عاملان حملات، از جمله رهبری طالبان پاکستانی را به پاکستان تحویل دهند.

ممتاز زهرا بلوچ، سخن‌گوی وزارت خارجه‌ی پاکستان روز پنج‌شنبه نیز در یک نشست خبری از طالبان خواست تا اقدامات فوری و مؤثر را علیه گروه‌های تروریستی انجام دهند و رهبری این گروه‌ها را به اسلام‌آباد به بسپارند.

او گفته است: «پاکستان نگرانی‌های خود را در مورد تهدید تروریستی ناشی از افغانستان مطرح کرده است.»

با این حال، در گزارش سیگار آمده است که وزارت خارجه‌ی امریکا و سازمان ملل، تحریک طالبان پاکستان را جدی‌ترین تهدید منطقه‌ای می‌دانند.

اخیرا شورای امنیت سازمان ملل نیز در گزارشی گفته است که تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) بیشتر از گذشته تقویت و جسورتر شده‌اند.

به نقل از این گزارش، طالبان افغانستان در کلیت با اهداف تحریک طالبان پاکستان موافق هستند.

همچنین براساس اطلاعات گزارش شورای امنیت، طالبان، هسته‌ی اصلی القاعده و القاعده شبه‌قاره هند علاوه بر تأمین تسلیحات و تجهیزات، به نیروهای تحریک طالبان پاکستان در حملات بیرون‌مرزی کمک می‌کنند.

طالبان این گزارش شورای امنیت را تکذیب کرده و آن را «افواهات» خوانده‌اند.

استراتیژی جدید امریکا؛ همکاری با طالبان در مبارزه با تروریسم

سیگار در گزارش خود به استراتیژی تازه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا در قبال افغانستان که در ماه دسامبر سال گذشته منتشر شده، نیز پرداخته است که در آن بر نیاز به «ایجاد روابط کاربردی» با طالبان برای اهداف امریکا اذعان شده است.

وزارت خارجه‌ی امریکا گفته است که اطمینان از عدم حمله به امریکا و متحدانش از افغانستان، کاهش وابستگی این کشور به کمک‌های ایالات متحده، «وحشی‌گری، زن‌ستیزی و نژادپرستی طالبان، مستلزم گفت‌وگوی معنادار و اقدامات اعتمادساز میان افغان‌ها، از جمله طالبان و جامعه بین‎المللی است.»

سیگار اضافه کرده است که استراتژی جدید امریکا چهار هدف را دنبال می‌کند، از جمله این‌که افغانستان با خود و همسایگان خود در صلح است و تهدیدی برای ایالات متحده یا متحدانش نیست.

به گزارش سیگار، امریکا در استراتژی جدید خود، همکاری دوجانبه با طالبان در زمینه‌ی اقدامات ضدتروریسم را در افغانستان دنبال خواهد کرد و مبارزه با شاخه‌ی خراسان داعش به‌عنوان یک نقطه مورد علاقه دو طرف است.

به نوشته‌ی سیگار، در استراتژی وزارت خارجه‌ی امریکا آمده است: «امنیت پایدار در افغانستان به کشتن دشمنان آن بستگی ندارد، بلکه به مشارکت معنادار همه شهروندان افغانستان در زندگی افغان‌ها بستگی دارد.»

این نهاد افزوده است که وزارت خارجه‌ی امریکا حقوق‌بشر در افغانستان را به‌عنوان یک امر «ضروری امنیت ملی» می‌داند. این در حالی است که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، وضعیت حقوق‌بشر در این کشور وخیم شده است. در حال حاضر زنان و دختران افغانستان از حقوق شان، از جمله حق کار و آموزش محروم هستند.

در گزارش سیگار آمده است که امریکا در مسائل ثبات و امنیت با طالبان تعامل می‌کند و برای اجرای تعهدات ضد تروریستی این گروه بر آنان فشار می‌آورد.

در ادامه‌ی این گزارش آمده است که وزارت خارجه‌ی امریکا برای مدیریت استراتژی خود درحالی که ایجاد سفارت در دوحه را در نظر دارد، بر روی برنامه‌ریزی احتمالی، تخصیص منابع و شناسایی تسهیلات برای بازگشت احتمالی خدمات قنسولی به کابل نیز کار خواهد کرد.