close

کوپرنیک: گرمایش زمین در طول یک سال از ۱.۵ درجه‌ی سانتی‌گراد فراتر رفته است

براساس گزارش مرکز مانیتورینگ تغییرات آب و هوایی در اتحادیه اروپا موسوم به کوپرنیک، گرمایش زمین در طول ۱۲ ماه گذشته از ۱.۵ درجه‌ی سانتی‌گراد فراتر رفته است.

به گزارش بی‌بی‌سی انگلیسی، در این گزارش آمده است که افزایش دما در دوره‌ی بین فبروری ۲۰۲۳ تا جنوری ۲۰۲۴ به ۱.۵۲ درجه‌ی سانتی‌گراد رسیده است.

میانگین دمای سطح دریاهای جهان نیز به بالاترین حد خود رسیده که نشانه‌ی دیگری از تأثیر وسیع تغییرات آب‌وهوایی است.

رهبران جهان در سال ۲۰۱۵ در اجلاس مهم آب‌وهوایی پاریس محدودکردن دما به ۱.۵ درجه‌ی سانتی‌گراد را هدف تعیین کرده بودند؛ اما در سال گذشته دمای زمین از هدف تعیین شده فراتر رفته است.

به‌گفته‌ی دانشمندان، عبور از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد، می‌تواند تأثیرات مخربی بر جهان بگذارد.

گرمایش زمین عمدتا ناشی از سوزاندن سوخت‌های فسیلی و آزادشدن گازهای گلخانه‌ای است.

با این حال، در ماه‌های اخیر پدیده‌ی طبیعی دیگری به‌نام «ال‌ نینو» نیز گرمایش زمین را شدت داده است. هرچند این پدیده معمولا فقط حدود ۰.۲ درجه‌ی سانتی‌گراد به دمای زمین می‌افزاید.

تا چند ماه دیگر، وضعیت ال نینو پایان می‌یابد و این می‌تواند به پایدارشدن موقت دمای جهانی کمک کند. پس از آن اندکی دما کاهش خواهد یافت و احتمالا به زیر ۱.۵ درجه‌ی سانتی‌گراد باز خواهد گشت.

اما اگر استفاده از سوخت‌های فسیلی به همین شکل ادامه یابد، میزان گازهای گرم‌کننده در جَو بالاتر می‌رود و در نهایت دما در دهه‌های آینده افزایش خواهد یافت.

به‌گفته‌ی دانشمندان، میزان فعلی انتشار گازهای گلخانه‌ای، هدف نشست پاریس برای محدو کردن گرمایش به ۱.۵ درجه‌ی سانتی‌گراد را می‌تواند طی یک‌دهه از بین ببرد.