close
Photo: via Anwaar ul Haq Kakar on X

نخست‌وزیر موقت پاکستان: دیورند مرز بین‌المللی میان پاکستان و افغانستان است

انوارالحق کاکر، نخست‌وزیر موقت پاکستان می‌گوید که خط دیورند، مرز بین‌المللی میان افغانستان و پاکستان است.

نخست‌وزیر موقت پاکستان در گفت‌وگو با تلویزیون «طلوع‌نیوز» افغانستان که دیشب (پنج‌شنبه، ۱۹ دلو) نشر شد، در این مورد صحبت کرده است.

مجری برنامه در جریان صحبت‌هایش در مورد تی‌تی‌پی، از «خط فرضی» دیورند یاد کرد که واکنش آقای کاکر را در پی داشت.

نخست‌وزیر موقت پاکستان گفت: «این مرز بین‌المللی است، این را صرف من نمی‌گویم، همه‌‌ی دنیا می‌گوید، سازمان ملل متحد می‌گوید، ۲۰۶ کشور دنیا، همه پذیرفته‌اند که این یک مرز بین‌المللی است.»

مجری گفت که مقام‌ها در افغانستان می‌گویند که توافقنامه‌ی دیورند از سوی یک پادشاه مخلوع امضا شد ‌و‌ او صلاحیت امضای این توافقنامه را نداشته است.

آقای کاکر ضمن تأکید بر رسمیت بین‌المللی مزر میان افغانستان و پاکستان، گفت پس از تصویب بین‌المللی این مرز، افغان‌ها هرچه می‌گویند، مسأله داخلی آنان است و من به آن علاقه‌ای ندارم.

او تأکید کرد: «برای پاکستان این مرز بین‌المللی است، برای ایران، چین، اروپا، روسیه، آسیای مرکزی و همه‌ی دنیا یک مرز بین‌المللی است، افغان‌ها که برای خودشان یک نظر دارند، ما به زور نظر آنان را تغییر نمی‌دهیم و نه از آنان خواسته‌ایم که آن را تغییر دهند.»

پیش از این نورالله نوری، وزیر امور سرحدات، اقوام و قبایل طالبان گفته بود که افغانستان و پاکستان مرز رسمی ندارند و تنها یک «خط فرضی» میان دو طرف وجود دارد.

او هنگام بازدید از مناطق مرزی تورخم گفته بود که «ما با آنان (پاکستان) خط فرضی دیورند را داریم. ما با آنان کدام سرحد رسمی نداریم. ما با آنان نقطه‌ی صفری نداریم. بین ما و آنان تنها یک خط فرضی است.»

«خط دیورند» در سال ۱۸۹۳ میلادی بین عبدالرحمان‌خان، پادشاه سابق افغانستان و سِر مورتیمور دیورند، نماینده‌ی هند بریتانیایی کشیده شده است.

مقام‌های افغانستان پس از عبدالرحمان ادعا کرده‌اند که این مرز به‌صورت موقت و برای یک قرن میان دو کشور کشیده شده است و به همین دلیل آن را به رسمیت نمی‌شناسند.

با وجود این، کشورهای مختلف «دیورند» را به‌عنوان مرز رسمی میان افغانستان و پاکستان می‌شناسند.

از جمله در سال ۲۰۲۱ میلادی، مارک گروسمن، نماینده‌ی ویژه پیشین امریکا در امور افغانستان گفت که ایالات متحده این خط را به‌عنوان مرز رسمی میان افغانستان و پاکستان به رسمیت می‌شناسد‌.