close
تصویری از یک بخش بازار فروشات مواشی در شهر قندوز. عکس: ارسالی به روزنامه اطلاعات روز

خشک‌سالی و کاهدان‌های خالی مالداران قندوز را متضرر ساخته است

شماری از مالداران در ولایت قندوز می‌گویند که خشک‌سالی امسال سبب شده تا آنان به‌خاطر کمبود علوفه‌ مواشی خود را با بهای پایین به فروش برسانند. آنان می‌گویند کمبود علوفه‌ باعث بلندرفتن بهای آن شده و در نتیجه کسب‌وکار مالداران را متأثر ساخته است.

حاجی نظرعلم از مالداران در روستای «بز قندهاری» در مربوطات شهر قندوز است که در حال حاضر ۴۰۰ رأس مواشی، شامل گوسفند و بز دارد. او به اطلاعات روز گفت: «بسیار با مشکلات روبه‌رو هستیم. علوفه‌ مثل سال گذشته نداریم. همه‌ی مالداران با همین چالش روبه‌رو اند. باران نشد امسال.‌ به اثر خشک‌سالی و نبود علوفه مواشی هم ارزان شده است.»

صلاح‌الدین از دیگر مالداران در ولایت قندوز است و هم‌اکنون ۴۰۰ رأس گوسفند دارد و سه چوپان از گوسفندان او نگهداری می‌کنند. او می‌گوید وضعیت پیش‌آمده برای او و مالداران دیگر نهایت دشوار است، زیرا در گذشته بهای یک رأس گوسفند در بازار ۱۵ هزار افغانی بود اما در حال حاضر به ۱۰ هزار افغانی رسیده است.

بای‌محمد، از دیگر مالداران در قندوز نیز از کاهش بهای مواشی و خشک‌سالی شکایت دارد. این مالدار قندوزی افزود: «خشک‌سالی آمده و مردم پریشان است. بیشتر مالداران همین حالا مواشی‌شان را در حال کم‌کردن هستند. از دولت می‌خواهیم همکاری کند تا مردم از این بیشتر ضرر نکنند.»

نیک‌محمد ۵۵ ساله باشنده‌ی ولسوالی علی‌آباد قندوز است. او ۱۵۰ رأس گوسفند دارد و می‌گوید علوفه‌ای که او برای مواشی خود تهیه کرده است تا ده روز دیگر تمام می‌شود و پس از آن حیران است از کجا و چگونه علوفه‌ی گوسفندانش را تهیه کند.

این مالدار قندوزی گفت: «مواشی این روزها به علت کمبود علوفه لاغر اند. سال‌های گذشته در این وقت سال خود را برابر می‌کردند. مثلا یک گوسفند را ما سال گذشته ۱۴ هزار افغانی می‌فروختیم ولی حالا هشت هزار افغانی شده است. یک قنار توپه فعلا تا هزار افغانی است و یک قنار کاه هم تا هشت صد افغانی رسیده است.»

نجیب‌الله، از فروشندگان مواشی در قندوز گفت: «یک گاو که قبلا ۵۰ هزار افغانی بود، حالا ۳۰ هزار افغانی شده است. مالداری مصرف زیاد دارد. وقتی خشک‌سالی باشد و علف و کاه نباشد، مالداران نمی‌توانند از عهده‌ی آن برایند.»

نگهداری مواشی بیشتر از سوی کوچی‌ها در قندوز صورت می‌گیرد. آنان با سفر به مناطق دوردست و کوهستانی به پرورش‌ و نگهداری مواشی می‌پردازند.

عبدالستار، یکی از نمایندگان کوچی‌ها در ولسوالی علی‌آباد قندوز می‌گوید یک قنار کاه که در گذشته‌ها ارزان بود حالا به بیش از هزار افغانی رسیده است. وی افزود: «ما از همین کاروبار مالداری خوش هستیم و با آن زندگی مان پیش می‌رود. اگر این ختم شود دیگر غریبی در این ملک نیست.»

مالداران در قندوز از مؤسسات همکار و حکومت محلی می‌خواهند چالش‌های آنان را بررسی و برای‌شان در این زمینه کمک و همکاری نمایند.

تصویر از جریان خریدوفروش یک گوسفند در بازار فروشات مواشی در قندوز. عکس: ارسالی به روزنامه اطلاعات روز

حق‌داد، از دیگر فروشندگان علوفه در قندوز می‌گوید امسال بهای کاه و دیگر علوفه‌ها بلند رفته است. او دلیل کمبود و افزایش بهای علوفه‌ی حیوانی را صادرات کاه از قندوز به ولایت‌های شمالی عنوان می‌کند.

او همچنان اضافه می‌کند که برخی از مردم از این فرصت استفاده کرده، کاه بازار را خریداری کرده‌اند تا با بلندرفتن قیمت‌ها آن را در بازار عرضه کنند. حق‌داد می‌افزاید که بهای هر قنار کاه در بازار از ۶۰۰ افغانی تا هزار و ۳۰۰ افغانی فروخته می‌شود. این در حالی است که سال گذشته بهای هر قنار کاه از ۳۰۰ افغانی تا ۵۰۰ افغانی بوده است.

عبدالنعیم میرزاده، از کارشناسان امور زراعتی در ولایت قندوز می‌گوید سالی که بارندگی‌ها و کمبود آب در زمین‌های آبی و للمی باشد کشاورزان، مالداران و در کل همه‌ی اقشار جامعه از آن متأثر می‌شوند. به‌گفته‌ی وی، امسال بنا بر کمبود باران و همچنان کاهش آب، خشک‌سالی در مرکز و ولسوالی‌های قندوز پدیدار شده است.

او افزود: «در اثر خشک‌سالی امسال کشاورزان مثل سال‌های گذشته نتوانستند کاه و دیگر علوفه‌ی حیوانی را جمع‌آوری کنند. این مورد باعث بلندرفتن بهای علوفه در بازار شده است.» وی تأکید می‌ورزد که در چنین شرایطی حکومت مسئولیت دارد تا مالداران را همکاری نماید چون از آنان عشر و مالیه اخذ می‌کند.

تصویری از قنارهای کاه در سرای فروشات علوفه‌های حیوانی در شهر قندوز. عکس: ارسالی به روزنامه اطلاعات روز

طالبان چه می‌گویند؟

از سوی هم مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در قندوز می‌گویند که به همکاری مؤسسات در روزهای آینده برای مالداران در مرکز و ولسوالی‌های این ولایت علوفه‌ توزیع خواهند کرد.

عبدالغفار صدیقی، معاون ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در قندوز می‌گوید خشک‌سالی به‌شمول قندوز امسال در ولایت‌های دیگر نیز وجود داشته و آنان مطابق پلان خود مالداران را کمک خواهند کرد. معاون ریاست زراعت طالبان در قندوز افزود: «سال گذشته ما در بخش علوفه‌ی حیوانی برای مالداران به همکاری مؤسسات مساعدت‌هایی داشتیم و امسال هم پلان داریم به همه‌ی ولسوالی‌ها کمک کنیم.»

قندوز با داشتن زمین‌های للمی و دشت‌های وسیع، بستر مناسب برای نگهداری مواشی به حساب می‌رود.
مالداران در این ولایت با نگهداری رمه‌های گوسفند، گاو، بز و شتر نیازمندی دیگر ولایت‌ها را نیز از این حیث تأمین می‌کند.