خبرگزاری رویترز به نقل از منابع متعدد ایرانی و عراقی گزارش داده است که حملات گروههای مسلح عراقی به نیروهای امریکایی به درخواست ایران و پس از سفر اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران به عراق متوقف شده است.
این خبرگزاری امروز (یکشنبه، ۲۸ دلو) با نشر گزارشی نوشته است که قاآنی در ۲۹ ماه جنوری سال جاری میلادی و کمتر از ۴۸ ساعت پس از آنکه امریکا گروههای مسلح همسو با ایران را مسئول کشتن سه سربازش در اردن دانست، در میدان هوایی بغداد با نمایندگان این گروهها ملاقات کرده است.
ده نفر از منابعیای که با رویترز صحبت کردهاند، گفتهاند که قاآنی به نمایندگان گروههای مسلح عراقی گفته است که ریختن خون امریکاییها خطر واکنش شدید واشنگتن را به همراه دارد.
این منابع افزودهاند که فرمانده نیروی قدس ایران به شبهنظامیان همسو با این کشور گفته است که برای جلوگیری از حملات امریکا به فرماندهان خود، تخریب زیرساختهای کلیدی و یا حتا حملهی انتقامجویانهی مستقیم امریکا به ایران، حملات خود را علیه امریکاییها متوقف کنند.
رویترز نوشته است که تنها نمایندهی یک گروه با درخواست قاآنی موافقت نکرده، اما سایر گروهها موافقت کردهاند و یک روز بعد از دیدار، گروه «کتائب حزبالله» اعلام کرد که حملات خود علیه امریکاییها را به تعلیق درآورده است.
یکی از فرماندهان ارشد یکی از گروههای مسلح عراقی همسو با ایران به رویترز گفته است: «بدون مداخلهی مستقیم قاآنی، متقاعد کردن کتائب حزبالله برای توقف عملیات نظامیاش برای کاهش تنش غیرممکن بود.»
بر اساس گزارش رویترز، پس از سفر قاآنی و از چهارم ماه جاری میلادی تا اکنون هیچ حملهی علیه نیروهای امریکایی در عراق و سوریه انجام نشده است، درحالیکه دو هفته قبل از آن بیش از بیست حمله صورت گرفته بود.
رویترز نوشته است که برای تهیهی این گزارش با سه مقام ایرانی، یک مقام ارشد امنیتی عراق، سه سیاستمدار شیعه در عراق، چهار منبع در میان گروههای مسلح مورد حمایت ایران در عراق و چهار دیپلمات متمرکز بر مسائل عراق صحبت کرده است.
این رسانه افزوده است که اسماعیل قاآنی و نیروی قدس سپاه پاسداران ایران بلافاصله به درخواستها برای اظهارنظر در این مورد پاسخ ندادهاند، کتائب حزبالله و یک گروه دیگر برای اظهارنظر در دسترس نیستند و کاخ سفید و پنتاگون نیز فورا پاسخی ندادهاند.
رویترز گفته است که سفر قاآنی در رسانههای عراقی گزارش شده است، اما جزئیات آن و تأثیر آن بر کاهش حملات پیش از این گزارش نشده بود.
امریکا پس از کشتهشدن سه سربازش در یک حملهی پهپادی در اردن و در نزدیکی مرز با سوریه، شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق و سوریه را مسئول این حملات دانست و گفت که عاملان آن را «مجازات» میکند.
ایالات متحده پس از آن، مواضع شبهنظامیان مورد حمایت ایران را در عراق و سوریه هدف حملهی هوایی قرار داد.
این حملات، نگرانیها از گسترش تنش در منطقه همزمان با ادامهی جنگ در غزه را افزایش داده بود.