close

کارگران روزمزد در تخار: «گاه صد افغانی کار می‌کنیم و خرج خود ما هم نمی‌شود»

چهارراهی چوک مرکزی شهر تالقان در تخار تنها محل تجمع صدها کارگر روزمزد از اقشار مختلف جامعه است که به‌دلیل نبود شرایط مناسب کار و عدم مصونیت شغلی، در این بخش شهر می‌آیند تا شاید کاری برای‌شان پیدا شود.

آمار دقیق از میزان افراد بیکار در تخار در دست نیست و مقام‌های محلی طالبان نیز در این مورد جزئیات نمی‌دهند؛ اما بانک جهانی در تازه‌ترین گزارش خود گفته است که تقریبا تمام جمعیت افغانستان درآمد و غذای کافی ندارند.

برخی از کارگران روزمزد در ولایت تخار در شمال‌شرق کشور که شماری هم کارمندان پیشین نهادهای دولتی و خصوصی هستند، پس‌ از تسلط دوباره‌ی طالبان بیکار شده‌اند و از وضعیت بیکاری‌شان شاکی‌ اند. آنان می‌گویند که بحران بیکاری و فقر افزایش یافته و در تأمین مایحتاج خانواده‌های‌شان با مشکل جدی مواجه شده‌اند.

نعمت‌الله، یکی از باشندگان مرکز تخار می‌گوید که در حکومت گذشته کارمند یکی از ادارات دولتی بود و حالا بیکاری پای او را به چوک کشانده است. به‌گفته‌ی او، نبود کار او را نگران کرده و این روزها در چوک منتظر می‌ماند تا نفقه‌ی خانواده‌اش را تهیه کند اما دست خالی به خانه برمی‌گردد. نعمت‌الله می‌گوید: «سه سال می‌شود بیکار شده‌ام. با خانواده‌ی پنج نفری خود در یک حویلی کرایی زندگی می‌کنم. دو ماه از کرایه‌ی خانه قرضدار هستم.»

زیدالله یکی دیگر از کارگران روزمزد در تخار و باشنده‌ی اصلی ولایت کنر است. او عمدتا کارهای شاق و ساختمانی انجام می‌دهد. او می‌گوید که شش ماه شده خانه‌اش نرفته است. او می‌افزاید: «روزانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ افغانی درآمد دارم؛ اما زیاد وقت‌ها کار نیست. پولی که پیدا می‌کنم مصرف نان و کرایه‌ی اتاقم می‌شود. برایم بسیار سخت است که با این درآمد کم شکم اولادهایم را سیر کنم.»

نعمت‌الله و زیدالله هردو از طالبان و نهادهای کمک‌کننده می‌خواهند که در این فصل زمستان دست نیازمندان را بگیرند و زمینه‌ی کار را برای آنان فراهم کنند. 

نعمت‌الله و زیدالله تنها کارگران روزمزد در شهر تالقان نیستند که با چنین وضعیت بد اقتصادی و با دشوارهای‌ زندگی مواجه شده‌اند. عبدالمتین، کارگر دیگر می‌گوید که از بیکاری رنج می‌برد. وی گفت: «یازده نفر نان‌خور هستیم. ما دو نفر کار می‌کنیم که روز ۱۰۰ تا ۲۰۰ افغانی می‌شود. این هم  خرج و خوارک خودما نمی‌شود.»

افزایش بیکاری و نگرانی‌ها

کارگران روزمزد در تالقان.

شماری از کارشناسان امور اقتصادی با ابراز نگرانی از افزایش فقر و بیکاری، خواستار رسیدگی به مشکلات کارگران از سوی نهادهای کمک‌کننده در بخش توسعه و زیربنایی شده‌اند. بریالی، یکی از کارشناسان مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه به روزنامه اطلاعات ‌روز گفت که تحولات اخیر و توقف پروژه‌های توسعه‌ای حکومت پیشین در کشور از عوامل افزایش بیکاری در میان کارگران روزمزد است.

او می‌گوید: «پروژه‌ها و کارهای ساختمانی در گردش چرخه‌ی درآمد کارگران تأثیر دارد. طالبان باید کار پروژه‌های ناتمام را دوباره شروع کنند تا فرصت‎های کاری بیشتر ایجاد گردد.»

در همین حال فیصل، از دیگر استادان دانشگاه به روزنامه اطلاعات روز گفت که فقر و بیکاری در حال افزایش است و اگر طالبان به این معضل اجتماعی توجه نکنند، ممکن است کارگران گرسنه علیه آنان دست به شورش بزنند. به‌گفته‌ی وی: «کارگران در گذشته از بیکاری شکایت نداشتند و همیشه در تالقان فرصت‌های کار روزمره وجود داشت؛ اما با آمدن طالبان پروژه‌های کلان متوقف شده و تاجران و سرمایه‌گذاران علاقه‌مندی به سرمایه‌گذاری برای ساخت‌وساز ندارند. از این‌رو کارگران نمی‌توانند به آسانی کار پیدا کنند.»

پاسخ طالبان چیست؟

در شرایطی که کارگران روزمزد در تخار از بیکاری و وضعیت بد اقتصادی‌شان شاکی ‌اند، مسئولان محلی طالبان در این ولایت از تلاش‌ها به هدف ایجاد اشتغال‌زایی سخن‌ می‌گویند. ملا سیف‌الله مبارز، ریيس کار و امور اجتماعی طالبان برای تخار می‌گوید که هم‌اکنون در پروژه‌های مختلف، از جمله ترمیم مسیر شاهراه عمومی تخار-قندوز و تخار-بدخشان و برنامه‌های کار در برابر غذای برنامه جهانی غذا برای صدها نفر در ولسوالی‌ها، به‌شمول شهر تالقان، مرکز این ولایت زمینه‌ی کار فراهم شده است. وی گفت: «ما در ریاست کار و امور اجتماعی برنامه‌ی شناسایی افراد نیازمندان به کار را آغاز کرده‌ایم و از این طریق کارگران به نهاد کمک‌کنند معرفی می‌شوند.»