close
Image Credit: NASA/JPL-Caltech

وجود رسوبات یک دریاچه‌ی باستانی در مریخ تأیید شد

داده‌های یک مریخ‌نورد ناسا، وجود رسوبات یک دریاچه‌ی باستانی را در این سیاره تأیید کرده است.

به گزارش رویترز، بر اساس گزارشی که دیروز (جمعه، ۶ دلو) منتشر شده، این داده‌ها توسط «مریخ‌نورد مقاومت» جمع‌آوری شده است.

بر اساس گزارش این رسانه، این رسوبات از آبی به‌جا مانده که زمانی حفره‌ی عظیمی در مریخ به‌نام «دهانه‌ی جیرزو» را پر می‌کرد.

یافته‌های این مریخ‌نورد روباتیک که به کمک مشاهدات راداری بدست آمده، صحت تصاویر مداری قبلی و سایر داده‌ها را تأیید می‌کند.

با این داده‌ها، دانشمندان اکنون با اطمینان بیشتری می‌توانند نظریه‌ی وجود آب و امکان‌پذیری حیات میکروبی در این سیاره را دنبال کنند.

این تحقیق که توسط تیم‌هایی از دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس و دانشگاه اسلو رهبری می‌شود، در مجله‌ی «ساینس ادونسز» منتشر شده است.

این کاوشگر با اسکن‌ گرفتن از لایه‌ی زیرین مریخ طی چند ماه از سال ۲۰۲۲، تصاویری به دانشمندان ارائه کرده که وجود لایه‌هایی رسوب‌مانند، شبیه به دلتاهای رودخانه‌ای که در زمین یافت می‌شود را نشان داده است.

دیوید پیج، دانشمند سیاره‌شناس دانشگاه کالیفرنیا و پژوهشگر ارشد این پروژه گفته است که دانشمندان با کمک صداهای دستگاه رادار «RIMFAX» مریخ‌نورد مقاومت، توانستند لایه‌های زیر زمین را بررسی کنند و نمای مقطعی از لایه‌های سنگی به عمق ۲۰ متر بدست بیاورند.

او افزوده که با بررسی این لایه‌ها شواهد غیرقابل انکاری بدست آمده که نشان می‌دهد رسوبات خاکی که رودخانه‌ای همراه خود آورده، در دهانه‌ی جیرزو و دلتای آن ته‌نشین شده است، درست همان شرایطی که برای دریاچه‌های روی زمین رخ می‌دهد.

در گزارش رویترز آمده است که این یافته‌ها نظریات مبتنی بر مطالعات قبلی را که مریخ سرد، خشک و بدون سکنه، زمانی گرم، مرطوب و قابل سکونت بوده را تقویت کرد.

دانشمندان منتظر هستند نمونه‌هایی از رسوبات جیرزو که مقاومت از سطح مریخ جمع‌آوری کرده به زمین برسد تا بررسی و مطالعات دقیق‌تری روی آن انجام دهند.

تصور می‌شود این رسوبات حدود سه میلیارد سال پیش شکل گرفته باشند.

در فبروری سال ۲۰۲۱ دانشمندان ناسا با استفاده از داده‌های مریخ‌نورد مقاومت سنگ‌هایی در سطح مریخ یافتند که برخلاف انتظارشان طبیعت آتشفشانی داشت نه رسوبی.

با این وجود، این دو یافته یک‌دیگر را نقض نمی‌کنند، زیرا در سنگ‌های آتشفشانی نیز نشانه‌هایی بدست آمد که حاکی از قرار گرفتن آن‌ها در معرض آب بود. دانشمندان استدلال کردند که این رسوبات آتشفشانی نیز احتمالا در اثر عبور آب تحت فرسایش قرار گرفته‌اند.

به‌گفته‌ی دانشمندان ناسا، یافته‌های اخیر نشان می‌دهد که مکان مناسبی را برای انجام مطالعات ژئوبیولوژیکی خود در مریخ انتخاب کرده‌اند.

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *