close
Photo: sent to Etilaatroz

بررسی وضعیت افغانستان در پولند؛ «طالبان افغانستان را به معنای واقعی به زندان تبدیل کرده‌اند»

جمعی از پژوهشگران پولندی و افغانستانی در یک نشست علمی در پولند وضعیت افغانستان را بررسی کردند.

این نشست به ابتکار و میزبانی مشترک دانشگاه یاگیلونیا و آکادمی علوم پولند تحت عنوان «بررسی وضعیت افغانستان» برگزار شده است.

ماتیئوش کواگیش، استاد دانشکده‌ی ایران‌شناسی دانشگاه یاگیلونیا و از برگزارکنندگان این نشست، هدف آن را بررسی وضعیت کنونی افغانستان در زمینه‌های مختلف و پی‌آمدهای آن بر کشورهای منطقه و جهان عنوان کرده است.

وی اظهار داشته است که تغییرات اخیر در افغانستان نیاز به بررسی و تلاش دارد و در آینده نیز نشست‌های مشابهی با محوریت افغانستان برگزار خواهد کرد.

مارچین کژیژانوفسکی، پژوهشگر مسائل افغانستان و دیپلمات سابق در سخنرانی خود در این نشست درباره‌ی حکومت‌داری طالبان صحبت کرده است. او گفته است که کتاب عبدالحکیم حقانی، قاضی‌القضات طالبان، سند مکتوبی است که نظام و دید طالبان نسبت به حکومت‌داری را نشان می‌دهد.

او در عین حال افزوده است: «هرچند طالبان تمایل ندارند نظام خود را با جمهوری اسلامی ایران مقایسه کنند، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ابعاد مختلف از نظام جمهوری اسلامی ایران الگوبرداری کرده‌اند.»

بسم‌الله تابان، پژوهشگر مسائل امنیتی و دانشجوی مقطع دکترای مطالعات امنیتی در سخنرانی خود در این نشست درباره‌ی وضعیت پیچیده‌ی افغانستان و نقض گسترده‌ی حقوق بشر، تروریسم و تهدیدات امنیتی صحبت کرده است. او گفته است که افغانستان به مرکز تجمع گروه‌های تروریستی و زمینه‌ امن احیای مجدد گروه‌هایی مانند القاعده تبدیل شده است.

تابان افزوده است که «طالبان افغانستان را به معنای واقعی به زندانی برای مردم این کشور، به‌ویژه زنان تبدیل کرده است». او با اشاره به نقض حقوق نظامیان پیشین گفته است که طالبان انتقام‌جویی از نیروهای امنیتی و دفاعی را به‌عنوان یک استراتژی روزانه اجرا می‌کنند.

تابان طالبان را یک روایت و ایدئولوژی خطرناک که برای جامعه‌ی بشری خطرناک است توصیف کرده که به‌باور او، در پی گسترش و صدور تروریسم به جهان است.

وی همچنین اضافه کرده است که طالبان با یک‌دست‌سازی قوانین و ساختار نظام خود از لحاظ مذهبی و قومی، در تلاش هستند تا گروه‌های قومی آسیب‌پذیر مانند هزاره‌ها و گروه‌های مذهبی مانند هندوها و سیک‌ها را به‌طور ساختاری از جامعه حذف کنند.