close
Photo: IOM

سازمان جهانی صحت: بیش از ۱۳۰ هزار مهاجر در ۱۳ روز از پاکستان و ایران اخراج شده‌اند

سازمان جهانی صحت می‌گوید که پاکستان و ایران از اول تا ۱۳ اپریل سال جاری میلادی، ۱۳۰ هزار و ۸۹۳ مهاجر را به افغانستان اخراج کرده‌اند.

این نهاد با نشر گزارشی گفته است که در این مدت ۴۶ هزار و ۳۲۳ نفر از طریق مرز تورخم، ۱۹ هزار و ۳۲۰ نفر از طریق مرز اسلام‌قلعه، ۱۳ هزار و ۴۰۱ نفر از طریق مرز میلک و نُه هزار و ۷۱۵ نفر از طریق مرز اسپین‌بولدک وارد افغانستان شده‌اند.

سازمان جهانی صحت پیش‌بینی کرده است که در مجموع در سال ۲۰۲۵ میلادی، حدود یک میلیون و ۶۰۴ هزار و ۳۵۶ نفر مهاجر از پاکستان اخراج و وارد افغانستان خواهند شد.

بر اساس گزارش این نهاد، پیش‌بینی می‌شود که ۸۰ درصد آنان (یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر) بین اپریل و سپتامبر، وارد افغانستان شوند.

سازمان جهانی صحت همچنین گفته است که پیش‌بینی می‌شود دو میلیون مهاجر در سال ۲۰۲۵ از ایران اخراج و وارد افغانستان شوند.

این نهاد افزوده است که احتمالا ۶۹ درصد این افراد (یک میلیون و ۳۷۰ هزار نفر) بین اپریل و سپتامبر وارد افغانستان شوند.

سازمان جهانی صحت گفته است که ابعاد و زمان‌بندی اخراج و بازگشت مهاجران به افغانستان، نیازمند تلاش‌های هماهنگ برای انتقال روان کمک‌های بشردوستانه به مناطق و ادغام مجدد بازگشت‌کنندگان در جوامع اصلی‌شان است.

خدمات

سازمان جهانی صحت گفته است که در حال حاضر نُه مرکز در تورخم خدمات صحی ۲۴ ساعته به بازگشت‌کنندگان ارائه می‌کند.

این نهاد افزوده است سه تیم صحی نیز در کمپ عمری در ننگرهار و دو تیم دیگر در کنر و لغمان برای ارائه‌ی خدمات اضطراری به بازگشت‌کنندگان مستقر شده‌اند.

سازمان جهانی صحت همچنین گفته است که شفاخانه ۲۰ بستر تحت حمایتش در تورخم، خدمات ۲۴ ساعته‌ی مراقبت از تروما برای بازگشت‌کنندگان ارائه می‌کند.

این نهاد افزوده است که چندین تیم نیز در نقاط صفری بازگشت‌کنندگان را از نگاه بیماری‌های واگیر بررسی می‌کنند و به کودکان واکسین پولیو می‌دهند.

سازمان جهانی صحت گفته است که چندین مرکز و تیم صحی در قندهار و سایر مناطق افغانستان نیز مستقر هستند تا به عودت‌کنندگان خدمات صحی ارائه کنند و آنان را از نظر بیماری‌های واگیر، بررسی کنند.

این نهاد افزوده است که علی‌رغم تلاش‌های مداوم، شکاف‌های فوری در حفظ خدمات صحی در خط مقدم برای عودت‌کنندگان وجود دارد.

بر اساس گزارش این نهاد، بودجه اضافی برای گسترش دسترسی تیم‌های صحی سیار، حفظ تجهیزات صحی ضروری، از جمله کیت‌های تروما و سلامت باروری، تقویت نظارت بر بیماری‌ها و تقویت ظرفیت‌ واکنش سریع به شیوع بیماری مرزی در نقاط کلیدی مرزی و محلات بازگشت مهاجران، ضروری است.

سازمان جهانی صحت گفته است که بدون حمایت به موقع کمک‌کنندگان تداوم خدمات نجات‌بخش برای بازگشت‌کنندگان در خطر است.

پاکستان پس از پایان مهلت داده‌شده به مهاجران بدون اسناد و دارندگان کارت شهروندی افغانستان، اخراج آنان را آغاز کرده است.

بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد، این کشور قرار است در این روند دست‌کم ۸۰۰ هزار مهاجر اهل افغانستان را اخراج کند.

طالبان اخراج اجباری مهاجران را «غیراسلامی و غیرانسانی» خوانده‌اند و خواستار اخراج تدریجی و آبرومندانه و پایان دادن به آزارواذیت‌ آنان شده‌اند.

نهادهای حقوق‌ بشری بین‌المللی نیز اخراج اجباری مهاجران را نقض حقوق بشر دانسته و خواستار توقف آن شده‌اند.