ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه و شی جینپینگ، رییسجمهور چین بار دیگر بر شراکت «بدون محدودیت» خود تأکید کردهاند. پیوند این دو کشور در حالی عمیقتر میشود که با تنشهای فزاینده با غرب مواجه هستند.
پوتین در نشست میان سران دو کشور در پکن از شی به دلیل پیشنهادهای چین برای پایان دادن به جنگ در اوکراین تشکر کرد. اوکراین و حامیان غربیاش این پیشنهاد را به نفع خطوط کرملین خوانده و رد کردند.
سفر دو روزهی پوتین به چین، یکی از قویترین متحدان و شرکای تجاریاش، در حالی صورت گرفت که نیروهای روسی حملات خود را تشدید کرده و در حال پیشروی به منطقهی خارکیف در شمال شرقی اوکراین هستند.
چین در این مناقشه خود را بیطرف میخواند، اما از ادعاهای کرملین مبنی بر تحریک روسیه برای حمله به اوکراین توسط غرب حمایت کرده و به تامین قطعات کلیدی مورد نیاز مسکو برای تولید تسلیحات ادامه میدهد.
چین در سال ۲۰۲۳ یک طرح صلح کلی را پیشنهاد کرد که خواستار آتشبس و گفتوگوهای مستقیم بین مسکو و کییف بود. این طرح از سوی اوکراین و غرب رد شد، زیرا خروج روسیه از بخشهای اشغالی اوکراین در آن ذکر نشده بود.
چین همچنین با بیانیهای مشترک در روز پنجشنبه به روایت روسیه دربارهی نازیسم در اوکراین اشاره کرد و گفت که مسکو و پکن باید از نظم پس از جنگ جهانی دوم دفاع کنند و «تجلیل یا حتا تلاش برای احیای نازیسم و نظامیگری را به شدت محکوم کنند».
پوتین و شی با وجود اینکه از پایان دادن به جنگ حمایت کردند، هیچ پیشنهاد جدیدی ارائه نکردند.
شی در اظهارات خود گفت: «چین به بازگشت زودهنگام اروپا به صلح و ثبات امیدوار است و به ایفای نقش سازنده در این زمینه ادامه خواهد داد.»
پوتین در آستانهی سفر خود گفت که پیشنهاد چین میتواند زمینه را برای یک فرآیند سیاسی و دیپلماتیک فراهم کند که نگرانیهای امنیتی روسیه را در نظر گرفته و به دستیابی به صلح بلندمدت و پایدار کمک کند.
بیانیهی مشترک چین و روسیه همچنین سیاست خارجی ایالات متحده را مورد انتقاد قرار داد و اتحادهای تشکیل شده توسط ایالات متحده را «ذهنیت جنگ سرد» خواند.
چین و روسیه همچنین امریکا را به استقرار سامانههای موشکی میان برد زمینی در آسیا و اقیانوسیه به بهانهی رزمایش مشترک با متحدان متهم کردند. آنها گفتند که اقدامات ایالات متحده در آسیا منجر به «تغییر توازن قوا» و «به خطر انداختن امنیت همه کشورهای منطقه» میشود.
روابط نظامی روسیه و چین در طول جنگ اوکراین تقویت شده است. آنها در سالهای اخیر چندین رزمایشهای جنگی مشترک برگزار کردهاند.
چین نیز بازار بزرگی برای تجهیزات نظامی روسیه است و همچنین با کمک مسکو در حال تقویت صنایع دفاعی داخلی خود از جمله ساخت ناوهای هواپیمابر و زیردریاییهای هستهای است.
پوتین قبلا گفته بود که روسیه فناوریهای نظامی بسیار حساسی را با چین به اشتراک گذاشته که به تقویت قابل توجهی توانایی دفاعی این کشور کمک کرده است.