close
کشت‌زار گندم در تخار

خوابیدگی ساقه‌ها و هجوم ملخ‌ها؛ کشاورزان تخاری نگرانِ از دست رفتن حاصلات گندم هستند

کشاورزان در تخار می‌گويند با وجود این‌که بارندگی برف و باران‌ در زمستان سال گذشته و آغاز بهار امسال به آنان کمک کرد تا زمین‌های بیشتری را گندم بکارند، اما بادهای موسومی و باران‌های شدید باعث خوابیدگی ساقه‌های گندم شده و همزمان هجوم گسترده‌ی ملخ، موریانه‌ها و کرم در زمین‌های کشاورزی به زراعت آنان آسیب رسانده است.

این کشاورزان می‌افزایند که در دو هفته‌ی اخیر افزایش بادهای موسومی و هجوم ملخ‌ها به هزاران جریب زمین زراعتی را در ولسوالی‌های اشکمش، بنگی، دشت‌قلعه، خواجه‌بهاءالدین، خواجه‌غار و شهر تالقان، مرکز تخار آسیب رسانده است.  

احسان‌الله یکی از کشاورزان در روستای «آچلدی» ولسوالی بهارک تخار است و امسال در حدود چهارده جریب زمین خود را گندم کشت کرده است. او در صحبت با روزنامه اطلاعات روز می‌گوید که با وجود هجوم ملخ‌های مهاجر به کشت‌زارها، خوابیدگی ساقه‌های گندم در این ولسوالی بیشتر کشاورزان را  متضرر کرده است.

او می‌گوید: «از هجوم موریانه و ملخ‌های مهاجر به مزرعه و خوابیدگی‌ ساقه‌های گندم بسیار متضرر شده‌ام. با این‌ حال نمی‌توانم حاصل خوب بگیرم.»

نورالدین، از کشاورزان ولسوالی دشت‌قلعه تخار از خوابیدگی‌ ساقه‌های کشت‌زارهای گندم در این ولسوالی ابراز نگرانی می‌کند و در صحبت با روزنامه اطلاعات‌ روز می‌گوید که بخش زیادی از ساقه‌های گندم در زمین‌های زراعتی به‌دلیل باران و بادهای موسومی خوابیده است.

به‌گفته‌ی او:‌ «امسال که باران و برف زیاد بود من خوش بودم که کشت گندم حاصل بیشتر دارد. به همین‌خاطر من همه‌ی زمین‌های خود را گندم کاشتم، اما هجوم ملخ‌ها و خوابیدگی ساقه‌ی گندم یک‌ساله تلاش و زحمتم را با خاک یکسان کرده است.»

نورالدین با انتقاد از مسئولان محلی طالبان در اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری تخار می‌گوید که تا اکنون هیچ اقدامی برای مهار آفت‌های پیش‌آمده و حمایت از کشاورزان در این ولایت صورت نگرفته است.

نظرشاه و محمدابراهیم، از کشاورزان در شهر تالقان از عدم همکاری و بی‌پروایی مسئولان اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در این ولایت انتقاد دارند و خواستار رسیدگی به مشکلات شان هستند. این دو کشاورز ادعا می‌کنند که با وجود مراجعه به اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در تخار، تا اکنون هیچ گونه کمکی دریافت نکرده‌اند.

‌ کشت‌زار گندم در تخار

مبارزه‌ی به موقع علاج درد کشاورزان

از سوی دیگر کارشناسان معتقد هستند که مبارزه‌ی به موقع با این آفت‌های کشاورزی که همزمان با فصل بهار پیش آمده است می‌تواند خسارات کشاورزان را کم کند. به‌گفته‌ی آنان،‌ اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در تخار از آسیب‌های رسیده به کشت‌زارهای گندم آگاه است.

تمیم انصاری (مستعار)، یکی از کارشناسان بخش زراعت در تخار به روزنامه اطلاعات‌ روز می‌گوید که خوابیدگی ساقه‌ی گندم و هجوم ملخ‌ها نگران‌کننده است و اگر از کشاورزان پشتیبانی نشود همه‌ی کشت‌زارهای‌شان از بین خواهد رفت.

وی می‌گوید که مؤسسات امدادرسان در بخش زراعت امکانات مالی خوب در اختیار وزارت زراعت، آبیاری و مالداری قرار داده است؛ اما طالبان برای رسیدگی به مشکلات کشاورزان کوتاهی می‌کنند.

کشت‌زار گندم در تخار

از سوی دیگر مسئولان اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در تخار می‌گویند که تا اکنون هیچ شکایت کتبی را از سوی کشاورزان به‌خاطر مشکلات خوابیدگی ساقه‌های گندم دریافت نکرده‌اند. عبدالرحیم احدی،‌ رییس اداره‌ی زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در تخار می‌گوید که کشاورزان هر زمان که در کشت‌زارهای‌شان با مشکل روبه‌رو می‌شوند‌ باید مقام‌های مسئول را در جریان بگذارند و برای دریافت خدمات درخواست کتبی ارائه کنند.

به‌گفته‌ی او: «ما برای از بین بردن ملخ‌ها تلاش‌های جدی را انجام خواهم داد. این اقدام نیاز به حمایت مالی دارد و در این باره به وزارت زراعت پیشنهاد کرده‌ایم؛ اما تاهنوز اجرا نشده است.»

این مقام‌ محلی طالبان می‌افزاید که هرچند در سال گذشته به‌دنبال هجوم ملخ‌های مهاجر به کشت‌زارهای کشاورزان در ولسوالی‌های ماورای کوکچه و ولسوالی اشکمش و بخش‌هایی از شهر تالقان در تخار، با حمایت مالی مؤسسات کمک‌کننده، تا اندازه‌ای برای مهار آن اقدام شده است.

او همچنان می‌گوید که این اداره نمی‌تواند در زمینه‌ی این‌که ساقه‌های گندم به‌دلیل بارندگی و بادهای موسومی خوابیده و کشاورزان را متضرر کرده، همکاری کند.

باشندگان تخار در حالی از بارندگی‌های اخیر شاکی هستند که بارش پیوسته‌ی باران در هفته‌های اخیر در شماری از ولسوالی‌ها منجر به سیلاب شده است. تا اکنون در چندین ولایت، از جمله بغلان و غور سیلاب علاوه بر خسارات مالی، خسارات جانی سنگین نیز برجای گذاشته است.