close
Photo: AFJC

طالبان نشر برنامه‌های زنده و گفت‌وگو با مهمانان تأییدنشده در رسانه‌ها را منع کردند

مرکز خبرنگاران‌ افغانستان می‌گوید که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان با صدور یک دستورالعمل جدید، نشر برنامه‌های سیاسی زنده و انتقادی و گفت‌وگو با مهمانان تأییدنشده از سوی این گروه در رسانه‌ها را منع کرده‌ است.

این نهاد امروز (دوشنبه، ۲ میزان) با نشر اعلامیه‌‌ای گفته است که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان این دستورالعمل را روز شنبه در نشستی با مسئولان برخی از رسانه‌هایی که اکنون در کابل فعال هستند، ابلاغ کرده است.

مرکز خبرنگاران‌ افغانستان گفته است که این دستورالعمل دارای هشت ماده است و در سه ماده‌ی آن محدودیت‌های جدید بر رسانه‌ها وضع شده است.

براساس اعلامیه‌ی مرکز خبرنگاران افغانستان، در ماده‌ی اول این دستورالعمل آمده است که «گفت‌وگوها باید ثبت شوند و نباید به‌صورت زنده باشند». در ماده‌ی دوم آن آمده است که «کارشناسان باید مطابق با فهرست جدید خواسته شوند، دعوت از کسانی که نام‌شان در این فهرست موجود نیست، ممنوع است». و در ماده‌ی سوم آن آمده است که «برای دعوت کسی که اسم‌ آن در فهرست نیست، از ریاست نظارت بر رسانه‌ها (وزارت اطلاعات و فرهنگ) اجازه گرفته شود».

مرکز خبرنگاران‌ افغانستان گفته است که در ماده‌ی چهارم این دستورالعمل آمده است که «صبح هر روز فهرست برنامه‌ها و مهمانان بحث‌های سیاسی با ریاست نظارت بر نشرات شریک ساخته شود و بعد از تأیید این ریاست، برای اجرای برنامه اقدام شود». در ماده‌ی پنجم آمده است که «به چالش کشیدن قوانین، پالیسی‌ها و تصامیم نظام (طالبان) و همچنان انتقاد بدون ثبوت از مسئولان‌ ممنوع می‌باشد». در ماده‌ی ششم آمده است که «مسئول رسانه، اداره‌ی رسانه‌، گرداننده و ویراستار برنامه‌ها مکلف هستند تا قبل از نشر برنامه‌ی [ثبت‌شده]، نقاط ضعف، موضوعات حساسیت‌برانگیز و انتقادهای صورت‌گرفته به امارت اسلامی (طالبان) و مسئولان آن را حذف کنند».

در اعلامیه‌ی مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که در ماده‌ی هفتم این دستورالعمل هشدار داده شده است: «در صورت تخلف از نکات فوق، رییس عمومی رسانه، مسئول نشر، گرداننده‌ی برنامه، ایدیتور (تهیه‌کننده/ویراستار) و کارشناس سیاسی (مهمان برنامه)، متخلف شناخته می‌شوند و با آنان مطابق با اصول برخورد خواهد شد». در ماده‌ی هشتم آن گفته شده است که «اشتباه نشراتی و رسانه‌ای باید به شکل رسانه‌ای جبران شود».

مرکز خبرنگاران افغانستان از ابلاغ این دستورالعمل ابراز نگرانی کرده و اجرای آن‌ را «تلاش تازه در راستای تضعیف بیش از پیش و به حاشیه راندن رسانه‌های آزاد در کشور» دانسته است.

این مرکز از طالبان خواسته است که از تحمیل دستورالعمل‌های رسانه‌ای و تلاش برای سرکوب رسانه‌های آزاد خودداری کنند و اجازه بدهند قانون رسانه‌های همگانی کشور که اجرایی خوانده شده است، در عمل اجرا شود.

طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیت‌های گسترده‌ای بر فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران در کشور وضع کرده‌اند و بارها به دفترهای رسانه‌ها هجوم برده و خبرنگاران را بازداشت کرده‌اند.

براساس آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، این گروه تا اکنون ۲۱ دستورالعمل محدودکننده علیه رسانه‌ها و خبرنگاران صادر کرده‌ است.