close

سازمان ملل از ثبت دو هزار و ۱۲۷ رویداد امنیتی در افغانستان در کم‌تر از سه ماه خبر داد

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود در مورد وضعیت افغانستان گفته است که بین ۱۴ ماه می تا ۳۱ جولای سال جاری میلادی، سازمان ملل متحد دو هزار و ۱۲۷ رویداد مرتبط به امنیت را در افغانستان ثبت کرده است.

در این گزارش آمده است که این آمار افزایش ۵۳ درصدی را نسبت به زمان مشابه در سال ۲۰۲۳ میلادی نشان می‌دهد.

براساس این گزارش، درگیری‌های مسلحانه در افغانستان از ۳۷ مورد در زمان مشابه در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۸۰ مورد و انفجارهای ناشی از بمب‌های دست‌ساز نیز از هفت مورد به ۱۳ مورد افزایش یافته است.

آنتونیو گوترش در این گزارش گفته است که سازمان ملل متحد بین ۱۴ می تا ۳۱ جولای، ۷۳ حمله علیه طالبان از سوی «جبهه مقاومت ملی افغانستان» و «جبهه آزادی افغانستان» را تأیید کرده است.

در این گزارش آمده است که ۵۲ مورد از این حملات را «جبهه مقاومت ملی افغانستان» و ۲۱ مورد را نیز «جبهه آزادی افغانستان» انجام داده است.

براساس گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل متحد، حملات داعش در افغانستان نیز همچنان ادامه دارد و در دوره‌ی زمانی این گزارش این گروه چهار حمله در افغانستان انجام دادند.

دبیرکل سازمان ملل متحد از جمله به حمله‌ی داعش علیه گردشگران خارجی در بامیان اشاره کرده و گفته است که در این حمله دو شهروند افغا‌نستان و سه شهروند اسپانیا کشته و دو شهروند افغا‌نستان و چهار شهروند کشورهای استرالیا، لیتوانیا، ناروی و اسپانیا زخمی شدند.

او اضافه کرده است که داعش به تبلیغات خود علیه طالبان و جامعه‌ی جهانی نیز همچنان ادامه می‌دهد و شاخه‌ی خراسان این گروه در ۲۶ می ویدیویی را منتشر کرد و در آن تمام خارجی‌ها و سازمان ملل متحد را تهدید و ادعای تأمین امنیت سراسری طالبان را مسخره کرد.

آنتونیو گوترش در این گزارش به حضور افراد تحریک طالبان پاکستان در افغانستان نیز اشاره کرده و گفته است که در دوره‌ی این گزارش دست‌کم چهار فرمانده و جنگ‌جوی تی‌تی‌پی در ولایت‌های کنر، پکتیا، خوست و کابل از سوی عناصر ناشناس کشته شده‌اند‌.

او افزوده است که در این مدت یک درگیری مسلحانه بین دو گروه از اعضای تحریک طالبان پاکستان در ولایت خوست نیز ثبت شده است.

سازمان ملل متحد در این مدت همچنین ۱۳ درگیری بین طالبان و مرزبانان پاکستانی را در امتداد مناطق مرزی در شش ولسوالی ولایت‌های کنر، پکتیا و خوست ثبت کرده است.

در این مدت همچنین ۲۴ حادثه‌ی امنیتی ثبت شده است که مستقیما بر پرسنل سازمان ملل متحد تأثیر می‌گذارد؛ از جمله ۱۰ مورد آزار و اذیت، محدودیت‌ بر رفت‌و‌آمد و ارعاب، دو مورد بازداشت و یک مورد سرقت اموال.

تلفات غیرنظامیان

دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود گفته است که انفجار مواد انفجاری باقی‌مانده از جنگ همچنان از غیرنظامیان، به‌ویژه کودکان قربانی می‌گیرد.

او افزوده است که بین ۱۴ می تا ۳۱ جولای، دست‌کم ۳۹ غیرنظامی براثر انفجار مهمات باقی‌مانده از جنگ کشته و ۶۳ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

براساس گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد، درگیری‌های مرزی میان طالبان و پاکستان نیز از غیرنظامیان قربانی گرفته است.

در این گزارش آمده است که در درگیری مرزی در ۱۷ می در ولایت‌های پکتیا و خوست دست‌کم هشت غیرنظامی کشته و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدند.

براساس این گزارش، در ۲۹ می در ولسوالی گوربوز ولایت خوست نیز درگیری مرزی میان طالبان و پاکستان جان یک دختر را گرفت و سه نفر را زخمی کرد.

سفارت پاکستان در کابل این درگیری‌ها و کشته‌شدن غیرنظامیان را به یوناما تأیید نکرده است.

در این گزارش همچنین آمده است که در اول جولای شلیک هاوان از آن‌طرف بر مناطق مرزی ولایت کنر، باعث کشته‌شدن یک زن و زخمی‌شدن یک زن و یک پسر شد.

دبیرکل سازمان ملل متحد در این گزارش بر محدودیت‌ها بر مراسم عزاداری محرم نیز اشاره کرده و گفته است که ۱۹ جولای یک فرد موتورسایکل‌سوار بر عزاداران نارنجک پرتاب کرد که براثر آن هشت غیرنظامی زخمی شدند.

قتل و بازداشت مقام‌های پیشین

در گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است که طالبان برخلاف ادعای اعلام عفو عمومی، نقض حقوق‌‌ بشری مقام‌ها و نظامیان پیشین را ادامه می‌دهند.

براساس این گزارش، یوناما در دوره‌ی این گزارش دست‌کم چهار مورد قتل فراقانونی مقام‌ها و نظامیان پیشین را ثبت کرده است.

در این مدت، یوناما همچنین نُه مورد دستگیری و بازداشت خودسرانه و شش مورد شکنجه و بدرفتاری با مقام‌ها و نظامیان پیشین را نیز مستند کرده است.

دبیرکل سازمان ملل متحد افزوده است که یوناما همچنین یک مورد قتل فراقانونی و هفت مورد دستگیری و بازداشت خودسرانه‌ی افراد متهم به وابستگی به «جبهه مقاومت ملی افغانستان» را ثبت کرده است.

نیازهای بشردوستانه

دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود گفته است که نیازهای بشردوستانه در افغانستان همچنان بالا است و ۲۳.۷ میلیون نفر از جمعیت این کشور به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

او افزوده است که ۱۲.۴ میلیون نفر در افغانستان به‌شدت در ناامنی غذایی به‌سر می‌برند و ۶.۶ میلیون نفر نیز در داخل این کشور آواره هستند.

دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که زنان و دختران آسیب‌پذیر هستند و با خطرات حمایتی و محرومیت از حقوق خود مواجه هستند و این مسأله آنان را در معرض خشونت، فقر و استثمار قرار می‌دهد.

او همچنین به سیلاب‌ها در کشور و اخراج مهاجران از ایران و پاکستان اشاره کرده و گفته است که این امر باعث شده است که افراد بیشتری به کمک‌های بشردوستانه نیاز پیدا کنند.

آنتونیو گوترش گفته است که مردم افغانستان همچنان با چالش‌های جدی روبه‌رو هستند؛ از اقتصاد ضعیف، فقر مداوم و محرومیت قابل توجه از حقوق و آزادی‌ها تا پی‌آمدهای بلایای طبیعی و تغییرات اقلیمی.

او افزوده است درحالی‌که بسیاری از این مشکلات از قبل موجود بود، اما پس از تسلط طالبان و اقدامات محدودکننده‌ی این گروه تشدید شده است.

او خواستار تمویل درخواست‌ها برای کمک بشردوستانه به افغانستان شده و از طالبان نیز خواسته است که محدودیت‌ها بر فعالیت‌های بشردوستانه را لغو کنند.