close
Photo: sent to Etilaatroz

«کوچ‌های اجباری» در دولت‌یار غور

منابع در غور می‌گویند که طالبان امروز (دوشنبه، ۲ میزان) ۱۲ خانواده را از روستای «جیره ‌گگ» ولسوالی دولت‌یار کوچ داده‌اند.

در تصویری که در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته، دیده می‌شود که اعضای طالبان در مقابل خانه‌ای دیده می‌شود که ضبط‌کننده ویدیو می‌گوید که این خانه از عطامحمد دهقانپور، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان است.

به گفته‌ی منابع، دیروز نیز ۱۰ خانه از روستای «حاجی‌آباد کوچ» داده شده‌اند.

مسئولان محلی طالبان در غور در این زمینه چیزی نمی‌گویند.

این کوچ‌ها پس از آن صورت می‌گیرد که وزارت سرحدات، اقوام و قبایل طالبان می‌گوید میان دو قوم که از یک قرن به این طرف بر سر اراضی دشمنی داشتند، «صلح» کرده است.

مناقشه میان اقوام تایمنی و سرادرخیل است. زمین‌های تحت دعوا در دره «کشرو» ولسوالی دولت‌یار غور قرار دارد.

هیأت وزارت داخله‌ی حکومت پیشین افغانستان که در اواخر سال ۱۳۸۷ به ساحه فرستاده شده، در گزارش خود گفته است که دعوا بیشتر از هفتاد سال است که میان اقوام بای‌بقه (یکی از شاخه‌های قوم تایمنی) و سردارخیل جریان دارد و هر دو جناح خود را مردم بومی و مالک قدیمی می‌دانند. طبق گزارش این هیأت، هر دو جانب اسناد تکت مالیه‌دهی و چند کاپی قباله به‌دست دارند.

وزارت امور سرحدات، اقوام و قبایل طالبان در اوایل ماه سنبله اعلام کرد که دشمنی صدساله میان دو طایفه در ولایت غور به دوستی تبدیل شده است.

در خبرنامه‌ی وزارت اقوام و قبایل طالبان آمده است که این منازعه بر سر صدها جریب زمین میان اقوام تایمنی و سردارخیل از یک قرن به این‌سو جریان داشت.

این وزارت درباره‌ی فیصله خود چیزی نمی‌گوید.

یکی از نمایندگان طایفه‌ی تایمنی با آن‌که فیصله‌ی طالبان درباره‌ی دعوا را در اختیار نداشت، مدعی که این فیصله به این معنا است که بیش از ۶۰۰ خانواده‌ی تایمنی دره کشرو را ترک کنند.

او گفت مطابق با این فیصله مردم تایمنی حق انتقال اموال خانه‌ی خود را نیز ندارند. اما طالبان در غور و نماینده جانب مقابل، تعداد نفوس خانواده‌های تایمنی را ۷۵ تا ۸۰ خانواده می‌دانند. عبدالحی زعیم، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در غور به در پیام به اطلاعات روز گفته است که «اصلا در دره کشور ۶۰۰ خانواده نیست».

سخن‌گوی وزارت سرحدات، اقوام و قبایل طالبان در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه اطلاعات روز به چگونگی فیصله گفت که حق به حق‌دار سپرده شده است. او در پاسخ به این پرسش که آیا طایفه‌ی تایمنی کوچانده می‌شود یا خیر گفت کسی که کوچ می‌کنند، در دیگر جا زمین دریافت می‌کنند.

نماینده قوم سردارخیل نیز می‌گوید که اراضی‌ای که توسط قوم تایمنی تصرف شده بود، به طایفه‌ی سردار بازگردانده خواهد شد. به گفته‌ی او، به کسانی که کوچانده می شود، در جای دیگر زمین داده می‌شود.

عبدالحی زعیم، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در غور نیز بدون ارایه سند می‌گوید که که دره «کشرو» از مردم «سردارخیل» بوده و تا ۳۰ سال قبل در اختیار این قوم قرار داشت.

او مدعی است که قوم بای بقه با «زور» دره کشرو را از مردم سردار گرفته است، زیرا این دره یک موقعیت استراتیژیک است.

زعیم مدعی است که مردم بای بقه، کسانی که در غور هستند، از این فیصله طالبان راضی هستند، اما به گفته او «یک تعداد فراری هایی که به نفع هیج طرف کار نمی‌کنند» اطلاعات نادرست ارایه می‌کنند.

در گزارش هیأت اعزامی وزارت داخله حکومت پیشین آمده است که در طول سال‌های متمادی جریان این دعوا از طرف محاکم سه‌گانه‌ی دولت‌ها به نفع هیچ کدام از طرفین فیصله صورت نگرفته است.

در حال حاضر نمایندگان دو قوم یکدیگر را به حاضرنشدن در محاکم و جلوگیری از فیصله متهم می‌کنند.

گزارش کامل را اینجا بخوانید