close
unmultimedia

سازمان ملل: در نشست دوحه با طالبان به‌عنوان دولت رسمی رفتار نمی‌شود

فرهان حق، معاون سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در سومین نشست دوحه با طالبان به‌عنوان دولت به رسمیت شناخته‌شده رفتار نمی‌شود.

او روز سه‌شنبه (۲۹ جوزا) در یک نشست خبری در پاسخ به پرسشی گفت: «من فقط می‌خواهم تاکید کنم که ما با آنها (طالبان) به‌عنوان مقامات دفاکتو در میدان رفتار می‌کنیم. با آنها به‌عنوان دولت به رسمیت‌شناخته‌شده افغانستان رفتار نمی‌شود.»

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان دیروز در نشست شورای حقوق بشر گفت که در نشست دوحه نباید با طالبان به‌عنوان یک دولت قانونی برخورد شود.

او خواستار اشتراک معنادار اعضای جامعه‌ی مدنی افغانستان، به‌ویژه زنان در نشست دوحه شد و تأکید کرد که حقوق زنان باید از بحث‌های اصلی این نشست باشد.

بنت گفت که خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان از سوی طالبان «بسیار شدید و گسترده» است و او به این نتیجه رسیده است که این خشونت‌ها ممکن است جنایت علیه بشریت، به‌شمول آزار و اذیت جنسیتی به شمار رود.

او بیان کرده که زنان افغانستان خواستار به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی هستند.

معاون سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل، آپارتاید جنسیتی را یک نگرانی کلیدی خوانده و گفته است: «ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که نقش شایسته زنان در جامعه در افغانستان مورد احترام قرار می‌گیرد، همانطور که در همه جای دنیا لازم است رعایت شود.»

سومین نشست نمایندگان ویژه‌ی کشورها در امور افغانستان قرار است در روزهای ۱۰ و ۱۱ ماه سرطان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد در دوحه قطر برگزار شود.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان اعلام کرد که این گروه دستور کار سومین نشست دوحه را بررسی کرده و پس از آن، اشتراک در این نشست را «به‌ نفع افغا‌نستان» دانسته است و هیأتی از سوی این گروه به دوحه فرستاده خواهد شد.

منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که قبل و بعد از نشست دوحه برنامه‌هایی برای مشورت با گروه‌های جامعه مدنی افغانستان وجود دارد، اما آنها در نشست‌هایی که در آن مقامات طالبان حضور دارند، شرکت نخواهند کرد.

این منابع گفته که موضوع نشست‌های رسمی دوحه مسائل اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر است.

سازمان ملل متحد تاکنون درباره‌ی آجندا و ترکیب نشست دوحه به‌گونه رسمی چیزی نگفته‌ است.

پیشتر استفان دوجاریک، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته بود که هدف از این نشست «افزایش تعامل بین‌المللی با افغانستان به شیوه‌ی منسجم، هماهنگ و ساختارمندتر است»‌.

زنان معترض و جامعه مدنی از سازمان ملل خواسته‌اند که حقوق زنان را در اولویت قرار دهد و زنان نیز در نشست سهم داشته باشند.

برخی از احزاب و جریان‌های سیاسی هم گفته‌اند که گروه طالبان به هیچ‌ عنوان حق نمایندگی از مردم افغانستان را در هیچ نشست و کنفرانسی، از جمله اجلاس سوم دوحه ندارد.

در اعلامیه این جریان‌ها آمده است که هر نوع گفت‌وگو در غیاب نمایندگان اصلی مردم افغانستان زیر هر عنوان، در حقیقت امتیازدادن به طالبان است و نتیجه‌ای نخواهد داشت.