شماری از موترهای متعلق به شهرداری طالبان در کابل سرقت شده است. شهرداری طالبان در کابل از وزارت داخله و ریاست استخبارات این گروه خواسته است که برای شناسایی و بازگرداندن این موترها اقدام کنند. یافتههای روزنامه اطلاعات روز نشان میدهد که برخی از این موترها به ولایتها منتقل شده است، اما مشخص نیست که چگونه این موترها از شهرداری سرقت شده است. این در حالی است که طالبان پیوسته میکوشند به شهروندان افغانستان القا کنند که بر اوضاع اشراف و نظارت کامل دارند.
مکتوبی از شهرداری کابل نشان میدهد که نُه موتر سرقتشدهی این نهاد از ولایت بدخشان در شمالشرق کشور کشف شده است. در متن مکتوب شهرداری که عنوانی وزارت داخلهی طالبان ارسال شده، آمده است: «به کمک آلههای ردیابی سیستم (جیپیاس) در وسایط شهرداری کابل، منسوبین محترم امنیتی و استخبارات به تعداد ۹ عراده واسطهی متعلق به این اداره را در دو مرحله از نقاط مختلف ولایت بدخشان دریافت و ذریعه موظفین به مرکز انتقال یافت.»
در این مکتوب ذکر شده است که مدلهای این موترها، لندکروزر، هایلکس، کرولا و روان به رنگهای جیگری، سفید، نقرهای و طلایی بوده است. در ضمیمهی این مکتوب از پولیس و استخبارات طالبان خواسته شده است که در زمینهی پیدا کردن چهار موتر این نهاد با مدلهای هایلکس، روان و لندکروزر پرادو با رنگهای سفید نیز همکاری کنند.
این دو مکتوب در ماه سرطان با امضای مولوی عبدالرشید، سرپرست شهرداری کابل صادر شده است. هنوز روشن نیست که بیش از ده موتر شهرداری کابل چهگونه مفقود شده و عاملان این کار چهکسانی بودهاند. این موترها از کابل تا بدخشان در شمالشرق افغانستان از چندین ایست بازرسی طالبان عبور کردهاند و پلیت دولتی داشتهاند.
موترهای شهرداری کابل در حالی سرقت شده است که پولیس طالبان در کابل ادعای مبارزهی جدی با سرقت و جرایم جنایی را مطرح میکند. پولیس طالبان در کابل هفتهی گذشته ادعا کرده است که در دو رویداد جداگانه و نامرتبط به سرقت موترهای شهرداری، ۱۰ نفر از سارقان را در حوزههای شانزدهم و دهم شهر کابل در پیوند به سرقت موتر بازداشت کردهاند. در اعلامیهی پولیس این گروه آمده است که شش نفر از این افراد پس از سرقت موترها را پرزه میکردند تا در بازار به فروش برسانند.
دو سال پیش دارالافتای مرکزی طالبان فتوایی در مورد استفاده از موترهای دولتی صادر کرده بود. دارالافتای مرکزی طالبان به تمام نیروهای نظامی و مأموران طالبان دستور داده است که در راستای استفاده و محافظت از وسایط نقلیه توجه جدی کنند. در متن این فتوا که به اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته، آمده است: «اسباب و وسایل امارت نزد هر مجاهد امانت است و این مال بیتالمال است و باید احتیاط با آن شود. اگر با مال بیتالمال بیپروایی شود، خیانت است.»
سرقت وسایط نقلیه در حالی در کابل افزایش یافته است که طالبان صدها کمرهی امنیتی را برای کنترل بیشتر در شهر نصب کردهاند.
سرقتهای مسلحانه در کابل به نگرانی جدی باشندگان پایتخت بدل شده است. سارقان مسلح دو هفته قبل موتر کرولا حبیبالله را از ساحهی خوشحالخان سرقت کردند. او به روزنامه اطلاعات روز میگوید که سه سارق مجهز به کلاشنیکف و سلاح کمری بودند و هنگامی که میخواست دروازهی خانهاش را باز کند، سارقان موترش را با تهدید اسلحه سرقت کردند.
او میافزاید: «حوالی ساعت هشت شب بود و من از کارخانه آمده بودم. همین که موتر را پارک کردم تا دروازهی خانه را باز کنم، سارقها آمدند و کلید موتر را خواستند و گفتند که اگر به گپ شان نکنم، بالای من شلیک میکنند. من ترسیدم و کلید موتر را دادم.»
حبیبالله به حوزهی امنیتی طالبان مراجعه کرده است، اما تا اینک هیچ سرنخی از سارقان بهدست نیامده است؛ «من هیچ امیدی ندارم که طالبان بتوانند سارقان را بازداشت و موترم را برگردانند. من فقط حوزهی امنیتی رفتم که گزارش بدهم موترم را سرقت کردهاند و اگر کسی و یا گروهی با موتر من خلاف کرد، مسئولیتاش به دوش من نیست.»
موتر هایلکس مهدی از مربوطات حوزهی سوم امنیتی در شهر کابل دزدی شده است، اما با گذشت بیش از دو ماه تا اینک هیچ سرنخی از موترش از سوی طالبان کشف نشده است.
او به روزنامه اطلاعات روز میگوید: «خانهی ما پارکینگ ندارد و من همیشه موتر خود را در کنار سرک ایستاد میکردم و برای احتیاط اشترینگ موتر را نیز قفل میکردم؛ اما دزدان توانستند که موترم را سرقت کنند. سرقت موترها در کابل افزایش یافته و چند وقت پیش موتر یک دوست من هم از ساحهی دشت برچی سرقت شد. نمیدانم که طالبان چه کار میکنند و چرا نمیتوانند سارقان را بازداشت کنند.»
با فروپاشی حکومت افغانستان در آگست ۲۰۲۱، بخش زیادی از وسایط نقلیه دولتی از کابل مفقود شدند و طالبان هم مشخص نکردهاند که به چه میزان وسایط نقلیه، از جمله موترهای زرهی و گرانقیمت دولتی مفقود شده است. گفته میشود که بخشی از موترهای زرهی و لاکچری دولتی به پاکستان منتقل شده است.
یادداشت: نامهای مصاحبهشوندگان مستعار است.