close
Laura Kammermann

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا: در سال ۲۰۲۳ شیعیان در افغانستان همچنان با آزار و اذیت و خشونت مواجه بودند

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا در گزارش سالانه‌ی خود در مورد آزادی مذهبی در جهان در سال ۲۰۲۳ گفته است که شیعیان افغانستان در این سال همچنان با آزار و اذیت، خشونت و مداخله در حق عبادت خود مواجه بودند.

در این گزارش که دیروز (چهارشنبه، ۱۲ ثور) منتشر شده، آمده است که در سال ۲۰۲۳ آزادی مذهبی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان همچنان رو به وخامت بود.

بر اساس این گزارش، طالبان به اجرای تفسیر سخت‌گیرانه از شریعت ادامه دادند و آزادی مذهبی افرادی را که تفسیر متفاوتی از اسلام دارند و آزادی اقلیت‌های مذهبی را نقض کردند.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا گفته است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان مسئولیت اجرای این تفسیرهای سخت‌گیرانه را به عهده دارد‌.

در گزارش کمیسیون آزادی مذهبی امریکا آمده است که در ماه فیبروری سال ۲۰۲۳، یک والی طالبان در بدخشان، با صدور نامه‌ای، ازدواج بین مسلمانان شیعه و سنی را ممنوع کرد.

در این گزارش همچنین آمده است که طالبان علاوه براین، تدریس فقه جعفری را ممنوع کردند و دانشگاه‌های خصوصی را مجبور کردند که تمام کتاب‌های دینی را که با فقه حنفی مطابقت ندارد، حذف کنند.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا گفته است که طالبان روز ۲۱ اپریل سال ۲۰۲۳ را عید فطر اعلام کردند و به پولیس خود دستور دادند که مسلمانان شیعه را در ایست‌های بازرسی و وسایط نقلیه، مجبور به افطار کنند.

این کمیسیون همچنین به محدودیت‌های طالبان بر عزاداری شیعیان در دهه‌ی محرم و ممانعت شیعیان از تجلیل علنی عید قربان توسط طالبان، اشاره کرده است.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا با استناد به گزارش‌های نمایندگی سازمان ملل در افغانستان گفته است بین‌ ماه‌های اکتوبر، نوامبر و دسامبر سال ۲۰۲۳ چندین روحانی شیعه در حملات هدفمند کشته شدند.

در گزارش این کمیسیون آمده است که افزایش حملات گروه‌های ترور‌یستی از جمله شاخه‌ی خراسان داعش، همچنان اقلیت‌های مذهبی افغانستان و ثبات کلی این کشور را تهدید می‌کند.

بر اساس گزارش کمیسیون آزادی مذهبی امریکا، حملات داعش در طول سال ۲۰۲۳ بر اعضای طالبان متمرکز بود، اما این گروه جوامع شیعه از جمله هزاره‌ها را نیز هدف قرار داد.

در این گزارش از حمله‌ی ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ بر نمازگزاران شیعه و هزاره در بغلان و کشته شدن ۱۷ نفر و انفجار ماه نوامبر آن سال در دست برچی کابل و کشته شدن هفت نفر به عنوان نمونه‌های از حملات داعش علیه شیعه‌ها و هزاره‌ها یاد شده است‌.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا همچنین گفته است که تحت حاکمیت طالبان، هندوها، سیک‌ها و مسیحی‌ها، با محدودیت‌های شدیدی از جمله در مورد ظاهر و پوشش خود مواجه بوده‌اند و از تجلیل تعطیلات مذهبی خود منع شدند.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا همچنین به مجازات‌های علنی افراد از سوی طالبان، بازداشت روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق زن و اقلیت‌های مذهبی اشاره کرده و گفته است که طالبان بدون روند قانونی، افراد را مجرم اعلام می‌کنند.

این کمیسیون از دولت امریکا خواسته است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان را به عنوان «کشور مورد نگرانی خاص» به دلیل مشارکت در نقض مداوم و فاحش آزادی مذهبی بشناسد و در برنامه‌های مهاجرتی خود به اقلیت‌های مذهبی در معرض خطر اولویت دهد.

کمیسیون آزادی مذهبی امریکا همچنین از دولت آن کشور خواسته است که حفاظت از آزادی مذهب و عقیده را در تمام گفت‌وگوهای خود با طالبان شامل کند، به محکومیت آشکار و علنی جنایات مداوم و شدیدی که توسط طالبان و داعش انجام می‌شود ادامه دهد و به رهبری طالبان بر رابطه‌ی نزدیک آزادی مذهبی و امنیت کلی تأکید کند.

این کمیسیون همچنین خواستار وضع تحریم‌های علیه رهبران طالبان که مسئول نقض آزادی مذهبی هستند، شده است و افزوده است در ویزای «پی – ۲» یک بخش به اعضای گروه‌های مذهبی ایجاد کند که در معرض شدید آزار و اذیت‌ طالبان هستند.

طالبان تا اکنون به این گزارش واکنش نشان نداده‌اند، اما پیش از این همواره گزارش‌های نهادهای بین‌المللی را در مورد نقض حقوق‌‌بشر، از جمله آزادی مذهبی، رد کرده‌اند و «پروپاگند» خوانده‌اند.