close
Support Etilaatroz to Help Afghanistan’s Free Press Remain Alive
Photo: sent to Etilaatroz

منابع محلی: کوچی‌های مسلح باشندگان یک روستا در بهسود میدان وردک را آزار و اذیت‌ و مزارع شان را تخریب کرده‌اند

منابع محلی در ولسوالی هزاره‌نشین مرکز بهسود ولایت میدان وردک می‌گویند که «کوچی‌های مسلح» باشندگان روستای «اغجم پایین» در ساحه‌ی کوتل «ملا یعقوب» این ولسوالی را آزار و اذیت و مزارع شان را با تراکتور تخریب کرده‌اند.

به‌گفته‌ی منابع، حدود ۲۰ نفر از کوچی‌های مسلح به فرماندهی شخصی به‌نام «جانان» که از کوچی‌های قوم «جان‌خیل» است، روز‌ پنج‌شنبه (۱۳ ثور) بر این روستا هجوم بردند و خانه‌های مردم را محاصره کردند.

منابع می‌گویند که «کوچی‌های مسلح» ادعا می‌کنند که زمین‌های این روستا مال آنان است و باشندگان محل علاوه بر این‌که حق کشت و زراعت بر این زمین‌ها را ندارند، باید اجاره‌ی بیست سال گذشته را هم بپردازند.

براساس اطلاعات منابع محلی، «کوچی‌های مسلح» پس از آزار و اذیت‌ باشندگان روستای «اغجم پایین»، با تراکتور زمین‌های زراعتی آنان را تخریب و به «ناظران»‌شان دستور داده‌اند که از این زمین‌ها مراقبت کنند.

منابع محلی می‌گویند که همین کوچی‌ها در دور اول حاکمیت طالبان بر افغانستان بر روستای «گردن ده» که همجوار روستای «اغجم پایین» است، هجوم برده بودند و ۳۰ خانواده را کوچ اجباری داده و زمین‌های آنان را به زور به‌نام خودشان سند کرده بودند.

به‌گفته‌ی منابع، باشندگان روستای «گردن ده» پس از سقوط حکومت دور اول طالبان، می‌خواستند سر زمین‌های خود برگردند، اما شماری از زورمندان با همکاری شخصی به‌نام «حاجی بازل» که ولسوال حصه‌ی اول بهسود در دور اول حاکمیت طالبان بوده، مانع آنان شده و گفته‌اند که ما «ناظر» کوچی‌ها هستیم و شما حق ندارید سر زمین کوچی‌ها برگردید.

منابع می‌گویند که در بیست سال اخیر، حاصلات زمین‌های روستای «گردن ده» را بستگان حاجی بازل جمع‌آوری می‌کردند.

براساس اطلاعات منابع، کوچی‌ها اکنون نیز با حمایت و همکاری حاجی بازل و دو نفر دیگر به‌نام «ناصر»، پسر حاجی سید احمد و «محمدعلی»، پسر حاجی عباس به روستای «اغجم پایین» یورش برده‌اند و ادعا می‌کنند که زمین‌های این روستا مربوط روستای «گردن ده» است و آنان از آن سند دارند.

باشندگان این روستا می‌گویند که زمین‌های‌شان از چند نسل به آنان به ارث مانده‌اند و آنان برای چندین نسل این زمین‌ها را کشت و بر آن زندگی کرده‌اند.

از زمان تسلط دوباره‌‎ی طالبان بر افغانستان، کوچی‌ها در بخش‌های مختلف از ولایت‌های هزاره‌نشین، دعواهای حقوقی علیه هزاره‌ها به راه انداخته‌اند و ادعای مالکیت زمین آنان را مطرح کرده‌اند.

این ادعاها بیشتر از سوی «کمیسیون منازعات کوچی و ده‌نشین» طالبان بررسی شده است.

اعضای این کمیسیون و مقام‌های محلی طالبان در ولایت‌های هزاره‌نشین، به‌صورت گسترده به حمایت از کوچی‌ها، وارد کردن فشار و وضع جریمه‌های سنگین بر هزاره‌ها متهم شده‌اند.

براساس فیصله‌های این کمیسیون، در شماری موارد زمین‌های هزاره‌ها از سوی طالبان به کوچی‌ها واگذار شده و در چند مورد نیز هزاره‌ها مجبور به پرداخت جریمه‌های سنگین به کوچی‌ها شده‌اند.