close
Photo: Fars

سرپرست وزارت خارجه ایران: اجازه داده نشود تا افغانستان باردیگر با مداخله خارجی مواجه شود

علی باقری، سرپرست وزارت خارجه‌ی ایران در آغاز نشست گروه تماس منطقه‌ای برای افغانستان گفته است که توسعه‌نیافتگی و معضلات اقتصادی افغانستان بر دوش «اشغالگران» این کشور است. او افزوده است که اجازه داده نشود تا افغانستان بار دیگر با مشکل مداخلات خارجی مواجه شود.

در این نشست که پیش‌ازچاشت امروز (شنبه، ۱۹ جوزا) آغاز شد، سید رسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجه‌ی ایران پیام علی باقری را خواند.

در پیام باقری آمده است که ریشه‌ی بیشتر مشکلات و چالش‌های افغانستان در اشغال این کشور و عدم توجه به توسعه و رشد اقتصادی آن و تحمیل توسعه‌نیافتگی توسط اشغالگران بوده است.

باقری گفته است با آن‌که «اشغالگران» خاک افغانستان را ترک کرده‌اند، اما با مسدود‌سازی دارایی‌های مردم افغانستان عملا در مسیر توسعه‌ی افغانستان مانع ایجاد می‌کنند.

او گفته است: «اگر امروز افغانستان با مشکل توسعه‌نیافتگی و معضلات سخت اقتصادی مواجه است، باید اعتراف نمود که مسئولیت این توسعه‌نیافتگی و معضلات اقتصادی بر دوش اشغالگران این سرزمین است که در طول اشغال تمامی زیرساخت‌های اقتصادی کشور را از بین برده و با خروج خود، کشوری ویران را برای مردم به میراث گذاشته‌اند؛ اما باید بدانند که نمی‌توانند از مسئولیت‌های انسانی [خود] فرار کنند.»

باقری افزوده است که امریکا و متحدانش باید سهم شان را برای جبران عقب‌ماندگی‌های اقتصادی افغانستان بدون مداخلات سیاسی بپردازند.

او در بخشی از پیام خود گفته است که مردم افغانستان و کشورهای منطقه نمی‌توانند قبول کنند که شکست‌خوردگان دیروز در عرصه‌ی نظامی این بار بخواهند با عناوین سیاسی یا کمک‌های بشردوستانه مجددا به این کشور که «ده‌ها سال برای استقلال، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی خود جهاد کرده و صدها هزار شهید و میلیون‌ها معلول و مجروح داده، ورود غیرسازنده کنند و بخواهند اهدافی را که با جنگ نتوانستند بدست آورند در قالب سیاسی و برگزاری کنفرانس‌های مختلف بدست آورند».

او اضافه کرده است که بعضا حرکت‌های خاص از جانب برخی کشورهای خارج از منطقه برای تأثیرگذاری در روند تحولات افغانستان انجام می‌شود که با اساس استقلال، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی افغانستان تعارض دارد.

باقری علاوه کرده است: «از آن‌جا که کشورهای منطقه از بی‌ثباتی و توسعه‌نیافتگی افغانستان بیشترین صدمات را متحمل شده و می‌شوند، انتظار می‌رود که به این مهم توجه جدی نموده و در همکاری با یک‌دیگر و با سایر کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، همچنین در همکاری با حکومت سرپرست افغانستان، اجازه داده نشود تا افغانستان بار دیگر با مشکل مداخله‌ی خارجی مواجه شود.»

او در ادامه با اشاره به مهاجرت شهروندان افغانستان به ایران و پاکستان، گفته است شایسته آن است تا سازوکار مسئولانه تحت نظارت سازمان ملل متحد در دستور کار قرار گیرد تا حکومت طالبان بتواند ضمن بازگشت مهاجران و پناه‌جویان افغانستانی، زمین و کاشانه در اختیار آنان قرار دهد.

سرپرست وزارت خارجه‌ی ایران در بخشی از پیام خود گفته است که طالبان پیش از به قدرت رسیدن در مذاکرات و نشست‌های مختلف بر ضرورت تشکیل دولتی با حضور همه‌ی اقوام و اقشار کشور تأکید داشتند و به‌گفته‌ی او، در این زمینه قدم‌های مثبتی هم برداشته شده است. ولی با توجه به جمعیت متنوع افغانستان، کشورهای همسایه و منطقه این امید را دارند که با مشارکت هرچه بیشتر مردم افغانستان از اقوام و اقشار مختلف، زمینه‌ی ثبات سیاسی و توسعه‌ی اقتصادی افغانستان بیشتر فراهم گردد.

مقام‌های وزارت خارجه‌ی طالبان می‌گویند که در نشست تهران دعوت شده بودند، اما اشتراک نکردند.

ذاکر جلالی، مشاور وزارت خارجه‌ی طالبان گفته است که حکومت این گروه توقع دارد در نشست‌هایی که در مورد افغانستان برگزار می‌شوند، باید به‌جای شکل‌دادن مکانیسم‌های جدید، از طریق مکانیسم‌های معمول و جاافتاده استفاده صورت گیرد.