close
Photo: UN

پایان نشست دوحه؛ معاون دبیرکل سازمان ملل متحد: گفت‌وگوها با طالبان صریح و مفید بود

رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در پایان سومین نشست دوحه که با حضور طالبان برگزار شد، گفت‌وگوها با این گروه را «صریح» و «مفید» توصیف کرد.

خانم دی‌کارلو عصر امروز (یک‌شنبه، ۱۱ سرطان) در یک کنفرانس خبری گفت این اولین‌بار بود که جامعه‌ی بین‌المللی و طالبان فرصت این را داشتند که با جزئیات باهم گفت‌وگو کنند.

او گفت که بحث‌ها در این نشست براساس اولویت‌های تعیین‌شده در «ارزیابی مستقل افغانستان» بود که در ماه نوامبر سال گذشته‌ی میلادی از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شد.

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که ما یک پروسه را مرحله‌به‌مرحله و با درک روشن از نتایج و تعهدات همه‌ی طرف‌ها دنبال می‌کنیم و هنوز در آغاز این پروسه هستیم.

به‌گفته‌ی خانم دی‌کارلو، در روز اول نشست دوحه نمایندگان ویژه‌ی کشورها و هیأت طالبان توقعات خود را مطرح کردند و در روز دوم نیز در مورد سکتور خصوصی و مبارزه با مواد مخدر بحث شد.

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت در این نشست نمایندگان ویژه‌ی کشورها و شخص او نگرانی‌های عمیق خود را در مورد محدودیت‌های طالبان علیه زنان و دختران افغا‌نستان مطرح کردند.

او تأکید کرد که افغانستان با محرومیت از مشارکت و نیروی نیمی از جمعیت خود، نمی‌تواند از لحاظ اقتصادی و اجتماعی به‌صورت کامل به جامعه‌ی بین‌المللی بازگردد.

خانم دی‌کارلو افزود که در این نشست نمایندگان ویژه‌ی کشورها با طالبان همچنین در مورد نیاز به حکومت‌ فراگیر در افغانستان و احترام به حقوق اقلیت‌ها بحث کردند.

او گفت که توافقات گسترده میان نمایندگان ویژه‌ی کشورها در مورد ادامه‌ی روند دوحه وجود داشت و سازمان ملل متحد متعهد است که ادامه‌ی این پروسه را تسهیل کند.

پاسخ به انتقادات

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در کنفرانس خبری خود با اشاره به انتقادات گسترده از برگزاری سومین نشست دوحه با حضور طالبان و در غیاب نمایندگان زنان و جامعه‌ی مدنی افغانستان، گفت که از این انتقادات کاملا آگاه است و آن را درک می‌کند.

او افزود که برای سازمان ملل متحد، مشارکت معنادار زنان در پروسه‌های سیاسی و صلح یک اصل رهنمودی است.

به‌گفته‌ی خانم دی‌کارلو، با وجود این‌که زنان و جامعه‌ی مدنی افغانستان در گفت‌وگوهای دو روز اخیر با طالبان دور میز حضور نداشتند، اما صدای آنان به گوش طالبان رسانده شد.

او گفت: «ما با انتخاب دشوار و شاید ناممکن برای برگزاری سومین نشست دوحه مواجه بودیم. ما مأموریت داریم که این پروسه را حمایت کنیم و باور ما این است که مقام‌های دی‌فاکتو (طالبان) و نمایندگان ویژه‌ را برای گفت‌وگوی مستقیم گردهم بیاریم.»

خانم دی‌کارلو اضافه کرد که متأسفانه طالبان در این فرمت با جامعه‌ی مدنی افغانستان دور یک میز نمی‌نشینند، اما آنان نیاز به مشارکت زنان و جامعه‌ی مدنی در همه‌ی عرصه‌های زندگی را به وضاحت شنیدند.

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین به بخش دیگری از انتقادات اشاره کرد که سازمان ملل متحد را متهم به «عادی‌سازی» و «به‌رسمیت‌شناسی» طالبان کرده بود.

او گفت که این نشست و تعاملات به معنای «عادی‌سازی» و «به‌رسمیت‌شناسی» طالبان نیست و ابراز امیدواری کرد که گفت‌‌وگوهای دو روز اخیر، به حل بخشی از مشکلات افغانستان کمک کند.

نشست با زنان و جامعه‌ی مدنی افغانستان

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در کنفرانس خبری خود گفت که او فردا نشستی با شماری از زنان و اعضای جامعه‌ی مدنی افغانستان در دوحه خواهد داشت.

او تأکید کرد که برای این نشست شماری از زنان و مردان از کابل به دوحه دعوت شده‌اند، اما در مورد آن جزئیاتی ارائه نکرد.

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین گفت که به تصمیم افرادی که نشست فردا را تحریم کرده‌اند، احترام می‌گذارد.

پیش از این حبیبه سرابی، نبیله صلح و زبیده اکبر، از فعالان حقوق زن و حقوق بشر افغانستان اعلام کرده بودند که در نشست «حاشیه‌ای» با معاون دبیرکل سازمان ملل متحد دعوت شده‌اند، اما در این نشست اشتراک نمی‌کنند.

آنان تأکید کردند که زنان باید در نشست‌های اصلی سازمان ملل متحد حضور داشته باشند و نه در نشست‌های حاشیه‌ای.

سازمان ملل متحد سومین نشست دوحه را زیر سایه‌ی سنگین انتقادات از حضور طالبان و حذف نمایندگان زنان و جامعه‌ی مدنی افغانستان برگزار کرد.

در این نشست نمایندگان ویژه‌ی ۲۵ کشور و پنج سازمان بین‌المللی و هیأتی به سرپرستی ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان شرکت کرده بودند.

معاون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که آنان روی تشکیل گروه‌های کاری در بخش‌های مختلف توافق کردند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.