close

سه فعال زن نشست جانبی دوحه را تحریم کردند

سه نفر از فعالان زن، از جمله حبیبه سرابی، عضو هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت پیشین اعلام کردند که در نشست جانبی دوحه در دوم جولای دعوت شده بودند، اما در این نشست شرکت نمی‌کنند.

سرابی صبح امروز (یک‌شنبه، ۱۰ سرطان) با نشر بیانیه‌ای در صفحه‌ی ایکس دلایل عدم اشتراک‌اش را توضیح داده است.

او گفته است که سازمان ملل متحد تا اکنون نتوانسته است قطع‌نامه‌ی ۲۷۲۱ شورای امنیت این سازمان درباره‌ی تعیین فرستاده‌ی ویژه و عملی‌ساختن توصیه‌های ارزیابی مستقل، و مهم‌تر از همه، نیاز به تضمین مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان در تمام روند را اجرا کند.

سرابی افزوده است که به نظر می‌رسد در دستور نشست دوحه راه‌حل‌های سیاسی به حاشیه رانده‌شده و تمرکز صرفا بر مسائل فنی است. به‌گفته‌ی او، کمک‌های اقتصادی و توسعه‌ای بدون راه‌حل‌های سیاسی قابل دوام نیست.

او اضافه کرده است درحالی‌که نشست سوم دوحه از ۳۰ جون تا اول جولای برنامه‌ریزی شده است، نشست با نمایندگان جامعه‌ی مدنی به یک نشست جانبی پس از دوحه منتقل شده است.

به‌گفته‌ی او، این امر با اصل مشارکت کامل و معنادار زنان در این فرآیند مغایرت دارد و زنان باید در مذاکرات اصلی حضور داشته باشند.

سرابی در ادامه‌ی دلایل خود درباره‌ی تحریم نشست دوحه گفته است که در دستور کار، جلسه با جامعه‌ی مدنی تا اکنون مشخص نشده و به نظر می‌رسد در درجه‌ی دوم قرار دارد.

او با اشاره به این‌که وضعیت حقوق بشر در افغانستان به‌طور پیوسته در حال بدتر شدن است، گفته که هیچ سازوکار پاسخ‌گویی وجود ندارد که طالبان را مسئول نقض حقوق بشر و به‌ویژه علیه زنان، جوامع هزاره و اقلیت‌های مذهبی بداند.

نبیله مصلح، فعال حقوق بشر که در نشست جانبی دوحه دعوت شده، نیز در ایکس نوشته است که زنان باید در میز اصلی نشست و در مذاکرات اصلی سهیم باشند نه در حاشیه.

او نوشته است: «اشتراک در نشست حاشیوی تنها در سطح یک نشست خواهد بود که من در آن اشتراک نخواهم داشت.»

پیشتر زبیده اکبری، فعال حقوق زن نیز اعلام کرده بود که در نشست دوم جولای دعوت شده، اما در این نشست شرکت نخواهد کرد زیرا زنان افغانستان شایسته‌ی حضور در میز اصلی نشست در دوحه هستند.

اکبری افزوده است که با توجه به این‌که افغانستان جدی‌ترین بحران حقوق زنان در جهان است، او از تصمیم سازمان ملل متحد برای حذف زنان از نشست سوم دوحه براساس شرایط طالبان، خشمگین است.

به‌گفته‌ی او، سازمان ملل تعهدات خود را برای حمایت از حقوق زنان و مشارکت معنادار آنان تضعیف کرده است.

اکبری اضافه کرده است که به نظر می‌رسد نشست دوحه چیزی جز مماشات با طالبان را بدست نمی‌آورد.

قرار است دور سوم نشست نمایندگان کشورها در امور افغانستان به میزبانی سازمان ملل متحد، امروز و فردا در دوحه برگزار شود.

براساس گزارش‌ها، در نشست اصلی تنها از افغانستان هیأت طالبان حضور دارند و از نمایندگان زنان و فعالان مدنی دعوت نشده‌ است.

این تصمیم سازمان ملل متحد با انتقادهای گسترده مواجه شده است. فعالان حقوق بشر و زنان معترض خواستار تحریم این نشست هستند.

سازمان ملل پیشتر گفته بود که پیش از نشست دوحه و بعد از نشست با نمایندگان زنان و جامعه‌ی مدنی گفت‌وگو خواهد شد.

براساس گزارش‌ها، دستور کار اصلی نشست دوحه، مسائل اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر است.