close

سازمان عفو بین‌الملل: عاملان کشتار باشندگان دایکندی باید به‌دست عدالت سپرده شوند

سازمان عفو بین‌الملل در واکنش به تیرباران شدن باشندگان دایکندی گفته است که عاملان این کشتار باید فورا به‌دست عدالت سپرده شوند و اقدامات لازم برای محافظت از جامعه‌ی هزاره در برابر آسیب بیشتر اتخاذ شود.

این سازمان قتل ۱۴ نفر از باشندگان دایکندی در منطقه‌ی مرزی این ولایت با غور را قویا محکوم کرده است. مسئولیت این قتل گروهی را که روز پنج‌شنبه رخ داد، گروه داعش برعهده گرفته است.

عفو بین‌الملل گفته است که این کشتار بخشی از یک الگوی گسترده‌تر از حملات عمدی و سیستماتیک است که جامعه‌ی هزاره‌ را در عبادتگاه، مکاتب، شفاخانه‌ها، جاده‌ها و سایر مناطق عمومی در افغانستان هدف قرار می‌دهد.

این سازمان اضافه کرده است که آخرین کشتار غیرنظامیان هزاره یادآور وحشتناک دیگری از هزینه‌ی معافیت از مجازات در افغانستان است.

به‌گفته‌ی عفو بین‌الملل، نیاز است جامعه‌ی بین‌الملل برای رسیدگی به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر و جنایات تحت قوانین بین‌المللی در افغانستان، یک مکانیسم پاسخ‌گویی مستقل بین‌المللی را ایجاد کند.

روز پنج‌شنبه گروهی از باشندگان ولسوالی سنگ‌تخت‌وبندر دایکندی که برای استقبال از زائران کربلا به سمت ولایت غور می‌رفتند، در مناطق مرزی این دو ولایت، توسط افراد مسلح تیرباران شدند. قربانیان این رویداد همه مردان و باشندگان یک روستا هستند.

این رویداد واکنش‌های گسترده‌ای را در پی داشته است. کشورها و سازمان‌ها این رویداد را محکوم کرده‌اند. از دید فعالان، تیرباران باشندگان دایکندی ادامه‌ی کشتار هدفمند هزاره‌ها و مصداق نسل‌کشی این گروه قومی-مذهبی است.

طی سال‌های اخیر هزاره‌ها بارها در مساجد، مکاتب، شفاخانه‌ها، ورزشگاه‌ها و مسیرهای رفت‌وآمد هدف حملات مرگ‌بار قرار گرفته‌اند. مسئولیت این حملات را گروه داعش برعهده گرفته است.

دیدبان حقوق بشر گفته است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، شاخه‌ی خراسان داعش مسئولیت حداقل ۱۷ حمله علیه هزاره‌ها را بر عهده گرفته که بیش از ۷۰۰ کشته و زخمی برجای گذاشته است.

این سازمان افزوده است که در اکتبر ۲۰۲۱ به این نتیجه رسید که بمب‌گذاری‌های داعش خراسان و سایر حملات هدفمند علیه جامعه‌ی هزاره به منزله‌ی جنایت علیه بشریت است.

دیدبان حقوق بشر اضافه کرده است که حمله‌ی اخیر بر نیاز فوری به اتخاذ تدابیر مؤثر از سوی طالبان برای حفاظت از تمام جوامع در معرض خطر در افغانستان، از جمله هزاره‌ها و سایر مسلمانان شیعه تأکید می‌کند.