close
Support Etilaatroz to Help Afghanistan’s Free Press Remain Alive

خبرنگاران افغانستان در تبعید: طالبان هر پنج روز یک خبرنگار را بازداشت کرده‌اند

گروهی از خبرنگاران افغانستان در تبعید می‌گویند که طالبان از زمان بازگشت به قدرت، در هر پنج روز یک خبرنگار را بازداشت کرده‌اند.

این گروه از خبرنگاران روز جمعه (۱۴ ثور / ۳ می) در روز جهانی آزادی مطبوعات با نشر گزارشی گفته است که طالبان از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تا پایان ماه اپریل سال ۲۰۲۴ میلادی، ۱۹۸ خبرنگار و کارمند رسانه را به‌گونه‌ی غیرقانونی بازداشت کرده‌اند.

خبرنگاران افغانستان در تبعید اشاره کرده‌اند که از جمع ۱۹۸ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای، چهار نفر آنان هنوز هم در زندان به‌ سر می‌برند. مدت بازداشت سایر خبرنگاران از چند روز تا چند ماه گفته شده است.

این گروه از خبرنگاران خاطرنشان کرده که این ۱۹۸ نفر خبرنگار و کارمند رسانه‌، کسانی هستند که بازداشت‌شان به‌گونه‌ی علنی تائید شده است.

به گفته خبرنگاران افغانستان در تبعید، برخی از خبرنگاران بازداشت و دوباره آزاد شده‌اند، اما به‌دلیل نگرانی امنیتی پرونده بازداشت‌شان را علنی نکرده‌اند. این‌افراد گفته‌اند که طالبان از آنان کتبی و یا شفاهی تعهد گرفته‌اند تا در مورد بازداشت‌شان علنی صحبت نکنند. همچنین به گفته‌ی خبرنگاران افغانستان در تبعید، ممکن است برخی از خبرنگاران در زندان طالبان به سر ببرند که بازداشت‌شان علنی نشده است.

در گزارش خبرنگاران افغانستان در تبعید آمده است که از میان ۱۹۸ نفر، تنها پرونده‌های هشت نفر آنان روند قضایی داشته است.

در گزارش خبرنگاران افغانستان در تبعید آمده است که از جمع ۱۹۸ نفر خبرنگار و کارمند رسانه‌ای بازداشت‌شده، ۱۷۰ نفر آنان کشور را ترک کرده‌اند.

طبق این گزارش از ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا اکنون حدود ۲۳۰۰ خبرنگار و کارمند رسانه، افغانستان را ترک کرده و مهاجر شده‌اند.

خبرنگاران افغانستان در تبعید، در اروپا و آمریکای شمالی می‌گویند با برخی از خبرنگاران مهاجر مصاحبه کرده‌اند.

به گفته‌ی خبرنگاران افغانستان در تبعید افرادی که بازداشت را تجربه کرده، در «گفت‌گوهای‌شان، تصویری از زندان‌ها و بازداشت‌گاه‌های طالبان ترسیم کرده‌اند که یادآور زندان‌های مخوف نیروهای نازی در جنگ جهانی دوم است.»

خبرنگاران افغانستان در تبعید از سازمان ملل متحد، اتحادیه‌ی اروپا و کمیته‌ی بین‌المللی صلیب سرخ خواسته‌اند که در آزادسازی خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای که در زندان‌های طالبان به‌سر می‌برند، از هر طریق ممکن اقدام کنند.

همچنین از این سه نهاد درخواست شده، با فشارهای لازم و مورد نیاز، جلو سلب آزادی خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای افغانستان از سوی طالبان را بگیرند.

خبرنگاران افغانستان در تبعید از نهادهای بین‌المللی خواسته‌اند که در زمینه‌ی شناسایی خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای که دچار اختلال فشار روحی شده‌اند، اقدامات لازم را انجام دهند.

این خبرنگاران خواستار ارزیابی وضعیت روحی خبرنگاران و کارمندانی شده که بازداشت را تجربه کرده‌اند.

طالبان پس از تسلط خود بر افغانستان محدودیت‌های شدیدی بر رسانه‌های این کشور وضع کرده‌اند. این گروه بارها خبرنگاران را بازداشت و زندانی کرده‌اند.

براساس شاخص آزادی رسانه‌ها در جهان که امروز منتشر شد، افغانستان در سال ۲۰۲۴ از میان ۱۸۰ کشور در جهان، در میان بدترین کشورها در جایگاه ۱۷۸ قرار گرفته است.