close

پایان نشست تهران؛ قمی: تروریسم هنوز افغانستان و کشورهای همسایه را تحت تأثیر قرار می‌دهد

حسن کاظمی قمی، نماینده‌ی ویژه و سرپرست سفارت ایران در کابل در پایان نشست «گروه تماس منطقه‌‌ای برای افغانستان در تهران گفته است این نشست در ادامه‌ی نشست‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در مورد مسأله‌ی افغا‌نستان بود و در آن از جمله در مورد مبارزه با تروریسم گفت‌وگو شد.»

به گزارش خبرگزاری دولتی ایران-ایرنا، آقای قمی در این کنفرانس که امروز (شنبه، ۱۹ جوزا) در تهران برگزار شد، گفته است که مسأله‌ی تروریسم هنوز افغانستان و کشورهای همسایه را تحت تأثیر قرار می‌دهد و مبارزه با آن در گرو همکاری‌های منطقه‌ای است.

نماینده‌ی ویژه ایران افزوده است: «ما شاهد بودیم که این اواخر در مسکو، قندهار، پاکستان و حتا در سیستان و بلوچستان حوادث تروریستی صورت می‌گیرد که نشان می‌دهد حامیان تروریسم مسیر بی‌ثبات‌سازی را از طریق افغانستان و پس از آن در کشورهای همسایه دنبال می‌کنند.»

کاظمی قمی در بخش دیگر از این کنفرانس خبری گفته است که مسأله‌ی مبارزه با داعش موضوع جدی است و این‌که داعش تهدیدی برای افغانستان و سایر کشورهای منطقه و جهان است یکی از دستور کارهای بحث نشست امروز تهران بود.

نماینده‌ی ویژه ایران گفته است که اشتراک‌کنندگان نشست امروز تأکید کردند که مشکلات افغانستان باید از طریق گفت‌وگو و همکاری حل‌و‌فصل گردد.

او افزوده است: «در نشست‌های آتی در تهران طرف‌های دیگری نیز اضافه خواهند شد و بر این اصرار داریم که به کشورهای دیگر بگوییم که موضوع افغانستان مسأله‌ی فرامنطقه‌ای نیست و ارتباطی به امریکا و امثال آن ندارد. دخالت کشورهای فرامنطقه‌ای سازگاری با مصالح و منافع افغانستان و منطقه ندارد.»

کاظمی قمی گفته است: «کشورهای همسایه هم دغدغه‌مند هستند و هم برای حکومت سرپرست افغانستان (طالبان) پیشنهادات و توصیه‌هایی را از سر خیرخواهی دارند. این قبیل نشست‌ها نه فقط برای هماهنگی و هم‌افزایی کشورهای همسایه و منطقه در خصوص روند تحولات افغانستان است، بلکه می‌تواند گام‌های عملیاتی را در یک نقشه راه هموار کند.»

نماینده‌ی ویژه‌ ایران همچنین گفته است که در نشست امروز در تهران در مورد سومین نشست دوحه درباره‌ی افغانستان نیز گفت‌وگو شد و توصیه‌ی این نشست این بود که کشورهای همسایه در نشست قطر شرکت کنند.

او تأکید کرده است که نشست‌های اول و دوم دوحه موفق نبوده و نتوانسته است که به اهداف تعیین‌شده‌اش برسد.

حسن کاظمی قمی در کنفرانس خبری خود به عدم حضور طالبان در این نشست نیز اشاره کرده و گفته است که از سوی چهار کشور اشتراک‌کننده دعوت‌نامه به این گروه فرستاده شده بود.

او گفته است: «این نشست تریبون خوبی بود که آنان (طالبان) می‌توانستند از آن استفاده کنند. البته تصمیم‌گیری در این زمینه در اختیار خودشان بودند که از این تریبون استفاده کنند یا نه‌. آنان در نهایت این تصمیم را گرفتند و صاحب‌اختیار خودشان بودند.»

نماینده‌ی ویژه ایران افزوده است: «اما مسأله‌ی نشست تهران فقط بحث حکومت سرپرست (طالبان) نیست بلکه نشان‌دهنده‌ی این هست که منطقه نسبت به آنچه که در خاک جغرافیایی این کشور می‌گذرد، دغدغه‌مند است. این‌که داعش خراسان در حال تقویت است و موضوعات تروریستی را در مسکو و جاهای دیگر می‌بینیم، نشان از این دارد که کشورهای همسایه باید هم نگران وضعیت و تحولات این کشور باشند.»

نشست «گروه تماس منطقه‌ای» در تهران با حضور یو شیا یونگ، نماینده‌ی ویژه چین، آصف درانی، نماینده‌ی ویژه پاکستان و حسن کاظمی قمی، نماینده‌ی ویژه ایران برای افغانستان و سفیران روسیه در تهران و کابل برگزار شد.

براساس گزارش خبرگزاری تسنیم ایران، حسن کاظمی قمی گفته است که ضمیر کابلوف، نماینده‌ی ویژه روسیه برای افغانستان به‌دلیل تأخیر در پرواز به این نشست نرسید و فردا به تهران می‌آید.

ذاکر جلالی، رییس ریاست سوم سیاسی وزارت خارجه‌ی طالبان صبح امروز اعلام کرد که از این گروه برای اشتراک در نشست تهران دعوت شده بود، اما آنان شرکت نکرده‌اند.

او گفت که طالبان توقع دارند نشست‌هایی که در مورد افغانستان برگزار می‌شوند باید در آن‌ها به‌جای شکل دادن مکانیسم‌های جدید، از طریق مکانیسم‌های معمول و جاافتاده استفاده صورت گیرد.