close

عفو بین‌الملل: تلاش‌ها برای پاسخ‌گویی طالبان ضعیف است

سازمان عفو بین‌الملل گفته است در حالی که طالبان به‌طور سیستماتیک دست به اقداماتی می‌زنند که ممکن است جنایت علیه بشریت مبتنی بر آزار و اذیت جنسیتی باشد، اما تلاش‌ها برای پاسخ‌گویی این گروه ضعیف بوده است.

این سازمان شب گذشته (سه‌شنبه، ۲۹ جوزا) با نشر بیانیه‌ای از گزارش ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در افغانستان استقبال کرده و خواستار اقدامات بیشتر شورای حقوق بشر برای پاسخ‌گویی طالبان شده است.

عفو بین‌الملل بر نیاز به رویکرد هماهنگ جامعه بین‌المللی برای رسیدگی فوری به سیستم نهادینه‌شده تبعیض و بی‌احترامی به کرامت انسانی زنان و دختران افغانستان زیر حاکمیت طالبان تأکید کرده است.

ریچارد بنت دیروز گزارش خود را در پنجاه‌وششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارایه کرد. او در سخنرانی خود در این نشست گفت که زنان افغانستان خواستار به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی هستند.

بنت گفت که خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان از سوی طالبان «بسیار شدید و گسترده» است و او به این نتیجه رسیده است که این خشونت‌ها ممکن است جنایت علیه بشریت، به‌شمول آزار و اذیت جنسیتی به شمار رود.

سازمان عفو بین‌الملل گفته است که با توجه به نقش طالبان در آنچه که ممکن است جنایت علیه بشریت آزار و اذیت جنسی باشد، شورای حقوق بشر سازمان ملل باید برای پاسخ‌گویی بیشتر اقدام کند.

این سازمان خاطرنشان کرده است که اکنون بیش از هزار روز است که دو میلیون دختر از آموزش محروم شده‌اند. همچنین ده‌ها زن معترض ناپدید، خودسرانه بازداشت و شکنجه شده‌اند.

عفو بین‌الملل گفته است که زنان افغانستان در معرض شرایط جدی صحت روانی و بحران اقتصادی قرار دارند.

این سازمان اشاره کرده است که قتل‌های فراقانونی، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها، تنبیه بدنی در ملاءعام، بازداشت خودسرانه، ناپدیدکردن اجباری، و سرکوب فعالان رسانه‌ای، روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق بشر از موارد نقض فاحش حقوق بشر توسط طالبان است.

به گفته عفو بین‌الملل حملات گروه داعش به شیعیان و هزاره‌ها نیز از جمله نقض حقوق بشر در افغانستان است.

این سازمان اضافه کرده است که افغانستان سابقه مصونیت از مجازات جنایاتی را دارد که توسط طالبان و سایر طرف‌ها در درگیری‌های مختلف گذشته و حال انجام شده است.

در بیانیه عفو بین‌الملل آمده است: «ما با نگرانی شدید متذکر می‌شویم که در حال حاضر، هیچ سازوکار بین‌المللی اختصاصی برای جمع‌آوری و حفظ شواهد نقض جدی حقوق بشر در افغانستان برای تعقیب جنایات تحت قوانین بین‌المللی وجود ندارد.»

عفو بین‌الملل از شورای حقوق بشر خواسته است که در نشست بعدی خود از طریق قطعنامه‌ای در مورد افغانستان نهادی را برای جمع‌آوری و حفظ شواهد نقض حقوق بشر ایجاد کند.