close
World Economic Forum / Jakob Polacsek

ملاله یوسف‌زی: هیچ گفت‌وگویی در مورد آینده‌ی افغانستان بدون مشارکت کامل زنان مشروع نیست

ملاله یوسف‌زی، فعال حقوق‌‌ بشر و برند‌ه‌ی جایزه صلح نوبل، با انتقاد از حذف زنان از سومین نشست دوحه، می‌گوید که هیچ گفت‌وگویی در مورد آینده‌ی افغانستان، بدون مشارکت کامل و رهبری زنان مشروع نیست.

خانم یوسف‌زی امروز (پنج‌شنبه، ۷ سرطان) با نشر بیانیه‌ای در ایکس گفته است که با آنتونیو گوترش در این مورد صحبت کرده و نگرانی‌های خود را شریک کرده است.

او افزوده است: «از این‌که طالبان دعوت شده‌اند تا با نمایندگان سازمان ملل متحد ملاقات کنند، درحالی‌که زنان افغانستان و مدافعان حقوق‌ بشر از گفت‌وگوی اصلی کنار گذاشته شده‌اند، نگران و ناامید هستم.»

این فعال حقوق‌‌ بشر گفته که غیرقابل قبول است که سازمان ملل متحد چنین نشستی را بدون نقش مرکزی زنان افغانستان برگزار می‌کند.

او اضافه کرده است که این امر سیگنال‌های اشتباهی را ارسال می‌کند؛ از جمله این‌که رهبران جهان مایل هستند به خواسته‌های طالبان تن دهند و این‌که حقوق زنان و دختران اولویت اصلی نیست.

خانم یوسف‌زی گفته است که رفتار طالبان در قبال زنان افغانستان «پاکسازی سیستماتیک» حقوق، کرامت و معیشت آنان است و منجر به آپارتاید جنسیتی می‌شود.

او تأکید کرده است که طالبان حق داشتن جایگاه جهانی و تعیین شرایط بحث‌ها را بدست نیاورده‌اند، آنان مردانی هستند که دین و فرهنگ را به نفع اهداف زن‌ستیزانه‌ی خود تحریف می‌کنند و باید برای جنایات‌شان علیه بشریت پاسخ‌گو باشند.

ملاله یوسف‌زی با اشاره به اعتراضات زنان افغانستان علیه نشست دوحه گفته است که آنان با قاطعیت گفته‌اند که هرگونه تعامل با طالبان درحالی‌که نیمی از جمعیت کشور کنار گذاشته شده، «خیانت» است.

او افزوده است: «بیایید با آنان همبستگی نشان دهیم و از سازمان ملل متحد بخواهیم مسیر خود را تغییر دهد.»

سومین نشست نمایندگان ویژه‌ی کشورها در امور افغانستان قرار است روزهای یک‌شنبه و دوشنبه هفته‌ی آینده به میزبانی سازمان ملل متحد و حضور هیأت طالبان در دوحه قطر برگزار شود.

براساس گزارش رسانه‌های بین‌المللی، سازمان ملل متحد زنان و فعالان مدنی افغانستان را از فهرست اشتراک‌کنندگان نشست اصلی و موضوعات حقوق‌‌ بشر و حقوق زنان را از دستور کار این نشست حذف کرده است.

حذف زنان از فهرست اشتراک‌کنندگان این نشست، با انتقادات گسترده‌ای مواجه شده است و شماری از فعالان زن و کنش‌گران حقوق‌‌ بشر از افغانستان کارزار تحریم این نشست را راه‌اندازی کرده‌اند.