close
Photo: NBC News

مناظره‌ی نامزدان انتخابات امریکا؛ انتقاد هریس از توافق با طالبان و دفاع ترمپ از این توافق

کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری در مناظره‌ی انتخاباتی با رقیب خود دونالد ترمپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه، از توافق‌نامه‌ی امریکا با طالبان انتقاد کرد و آن را یکی از ضعیف‌ترین طرح‌ها خواند. در مقابل اما ترمپ از این توافق‌نامه دفاع کرد و گفت که توافق با طالبان باعث شد طی ۱۸ ماه هیچ سرباز امریکایی در افغانستان کشته نشود.

مناظره‌ی انتخاباتی میان نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا دیشب (سه‌شنبه، ۲۰ سنبله) برگزار شد. دو نامزد در این مناظره به توافق امریکا با طالبان و خروج این کشور از افغانستان نیز پرداختند.

کامالا هریس، معاون رییس‌جمهور امریکا و نامزد حزب دموکرات گفت که توافق‌نامه‌ی امریکا با طالبان یکی از ضعیف‌ترین طرح‌ها بود.

این توافق در فبروری ۲۰۲۰ پس از ماه‌ها مذاکرات میان دولت ترمپ و طالبان در دوحه امضا شد.

کامالا هریس گفت که دولت ترمپ دولت افغانستان را دور زد و با «یک سازمان تروریستی وارد مذاکره شد».

او گفت که توافق دوحه باعث شد پنج هزار زندانی طالبان از زندان آزاد شوند و حتا ترمپ از طالبان دعوت کرده بود تا آنان را در کمپ دیوید، جایی که برای مردم امریکا مهم است، ملاقات کند.

در مقابل ترمپ از توافق امریکا با طالبان دفاع کرد و گفت که در آن زمان طالبان سربازان امریکایی و مردم افغانستان را می‌کشتند، اما توافق با این گروه باعث شد طی ۱۸ ماه هیچ سرباز امریکایی دیگر کشته نشود.

او گفت که پس از امضای این توافق، اداره‌ی جو بایدن شرایطی که در توافق‌نامه ذکر شده است را رعایت نکرد. او گفت که خروج امریکا از افغانستان براساس توافق دوحه، مشروط بود و مرحله‌به‌مرحله انجام می‌شد.

خروج تدریجی نیروهای امریکایی از افغانستان در پی امضای توافق با طالبان آغاز شد.

با روی‌کارآمدن دولت بایدن در امریکا، خروج نیروهای امریکایی چند ماه به تأخیر افتاد، اما متوقف نشد. در آگست ۲۰۲۱ درحالی‌که آخرین گروه از نظامیان امریکایی در کابل بودند، طالبان پایتخت افغانستان را تصرف کردند.

تخلیه نیروهای امریکایی از افغانستان با هرج‌ومرج و یک حمله‌ی انتحاری همراه بود. در این حمله ده‌ها شهروند افغانستان و ۱۳ نظامی امریکایی کشته شدند.

دولت بایدن به‌خاطر چگونگی خروج و تخلیه به‌شدت مورد انتقاد است؛ اما خود جو بایدن می‌گوید که توافق ترمپ با طالبان برایش به میراث مانده بود و ملزم به اجرای آن بود.

جمهوری‌خواهان در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به‌تازگی در گزارشی درباره‌ی خروج امریکا از افغانستان به‌شدت از تصمیم جو بایدن درباره‌ی عقب‌نشینی از افغانستان انتقاد کرده و گفته است که بایدن و دولت او هشدارهای مکرر مقام‌های نظامی، مشاوران امنیت ملی و متحدان ایالات متحده درباره‌ی خطرات خروج تمام نیروهای امریکایی را نادیده گرفته است.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا بایدن را متهم کرده است که «سیاست و میراث شخصی خود را بر منافع امنیت ملی امریکا اولویت داده است».

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در گزارش خود زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه پیشین ایالات متحده را به تضعیف دولت افغانستان با کنار گذاشتن آن از مذاکرات متهم کرده است.

به گزارش سی‌بی‌اس، خلیل‌زاد همچنین به تضعیف سیاست ایالات متحده مبنی بر عدم مذاکره با تروریست‌ها متهم شده است.

طبق این گزارش، مقام‌های ارشد نظامی گفته‌اند که خلیل‌زاد در جریان مذاکرات با طالبان با ارتش امریکا مشورت نکرده و آنان را در مورد شرایط دقیق توافق «در تاریکی» رها کرده است.

خلیل‌زاد این اتهامات را رد کرده است.

او از سوی دولت ترمپ برای مذاکره با طالبان گماشته شده بود و پس از روی‌کارآمدن نیز به کارش ادامه داد. خلیل‌زاد معمار توافق دوحه شناخته می‌شود.