close

محرومیت دختران افغانستان از آموزش؛ دیدبان حقوق بشر خواستار فشار جهان بر طالبان شد

دیدبان حقوق بشر گفته است درحالی‌که موضوع آموزش متوسطه‌ی دختران افغانستان بحث‌های زیادی را در سطح جهانی ایجاد کرده است، اما دولت‌ها و نهادهای بین‌المللی هنوز اقدام معنادار برای لغو ممنوعیت طالبان انجام نداده‌اند.

این نهاد دیروز (سه‌شنبه، ۲۷ سنبله) در بیانیه‌ای گفته است که طالبان با محروم‌کردن دختران از تحصیلات، به‌طور سیستماتیک به حقوق زنان حمله و آسیب‌های طولانی به سیستم آموزشی افغانستان و مردم آن وارد می‌کنند.

دیدبان حقوق بشر افزوده است که ممنوعیت تحصیل دختران بالای صنف ششم یک حمله‌ی زن‌ستیزانه است که نابرابری جنسیتی را در سیستم آموزشی افغانستان نهادینه می‌کند.

به‌گفته‌ی دیدبان حقوق بشر، این ممنوعیت بر تمام عرصه‌های زندگی افغانستان تأثیر منفی می‌گذارد و پی‌آمدهای اجتماعی، توسعه‌ای و اقتصادی وخیم برای آینده‌ی این کشور دارد و با هر روزی که این ممنوعیت به قوت خود باقی می‌ماند، این آسیب بیشتر می‌شود.

در بیانیه‌ی دیدبان حقوق بشر آمده است که با ممنوعیت تحصیل دختران، افغانستان در آینده از کمبود جدی داکتران، پرستاران، آموزگاران زن و زنان حرفه‌ای تحصیل‌کرده رنج خواهد برد.

در بیانیه‌ی دیدبان حقوق بشر آمده است که دوره‌ی متوسطه زمان مهمی برای رشد و یادگیری برای کودکان است و این امر بر دختران تأثیرات روحی و روانی وارد و امیدهای آنان را خاموش می‌کند. به‌گفته‌ی دیدبان حقوق بشر، ممنوعیت تبعیض‌آمیز طالبان حداقل ۱.۴ میلیون دختر را از حق تحصیل محروم می‌کند.

این نهاد افزوده است: «طالبان وقت گران‌بهای دختران را در بحرانی‌ترین سال‌های رشد، یادگیری و رشد فردی و تحصیلی آنان تلف می‌کنند؛ همان‌طور که آنان پنج سال از زمان یادگیری دختران را در زمانی که قبلا از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ در قدرت بودند، تلف کردند- که هرگز در مورد آن پاسخ‌گو نبودند.»

دیدبان حقوق بشر گفته است که دخترانی که در آن سال‌ها از مکتب بازماندند، اکثرا هرگز به‌طور کامل بهبود نیافتند، و دخترانی که امروز از مکتب بازمانده‌اند نیز با عواقب منفی تا پایان زندگی مواجه خواهند شد.

این نهاد تأکید کرده است که طالبان باید فورا به ممنوعیت کوبنده‌ی آموزش متوسطه‌ی دختران پایان دهند و آموزش ایمن و باکیفیت را برای همه‌ی دختران فراهم کنند.

دیدبان حقوق بشر تأکید کرده است که جامعه‌ی جهانی باید طالبان را تحت فشار قرار دهد تا فورا ممنوعیت خود را لغو کنند و به تعهدات گذشته‌ی خود برای بازگشایی مکاتب برای دختران احترام بگذارند.

این نهاد اضافه کرده است که کشورهای کمک‌کننده باید از جوامعی حمایت کنند که به‌دنبال حمایت از حق دختران برای تحصیل هستند و طرح‌های آموزش آنلاین و زیرزمینی که توسط زنان اجرا می‌شود را تأمین مالی کنند.

طالبان در رژیم اول خود نیز زنان و دختران را از آموزش محروم کرده بودند. مقام‌های این گروه پیش از تصرف افغانستان در سال ۲۰۲۱ می‌گفتند که زنان می‌توانند تا سطح دکترا تحصیل کنند، اما برخلاف این اظهارات، طالبان پس از تسلط بر افغانستان دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها را به‌روی دختران بستند.