close
Social Media

پایان نشست ویانا؛ اشتراک‌کنندگان بر تداوم تلاش برای تشکیل دولت مشروع و دموکراتیک در افغانستان تأکید کردند

اشتراک‌کنندگان چهارمین نشست «روند ویانا برای یک افغا‌نستان دموکراتیک» در اعلامیه‌ی پایانی این نشست برای تداوم تلاش جهت تشکیل یک دولت مشروع، دموکراتیک و مبتنی بر اراده‌ی شهروندان در افغانستان تأکید کرده‌اند.

در این اعلامیه که امروز (چهارشنبه، ۶ سرطان) منتشر شده، آمده است که حمایت و همکاری کشورهای همسایه، منطقه و جهان از تلاش‌های مردم افغانستان در راستای گذار به یک وضعیت دموکراتیک و انسانی، «ضروری و اساسی» است.

براساس این اعلامیه،‌ اشتراک‌کنندگان در این دور روند ویانا، چهار گروه کاری را در حوزه‌های سیاست، اقتصاد، حقوق‌ بشر و روابط بین‌الملل ایجاد و چهار سند را در این مورد تصویب و مکانیسم‌های اجرایی آن را برای گذار افغانستان به یک دولت مشروع، دموکراتیک و باثبات پیش‌بینی کرده‌اند.

در اعلامیه‌ی پایانی چهارمین نشست روند ویانا آمده است که شرکت‌کنندگان «به نمایندگی از مردم افغانستان، یک صدا خواهان رسیدگی جهانی به بحران چند لایه‌ی کنونی در افغانستان شدند».

اشتراک‌کنندگان این نشست وضعیت امنیتی و سیاسی افغانستان را «شکننده، رو به وخامت و ناپایدار» خوانده‌ و گفته‌اند که برای بسیج بیشتر نیروهای مخالف طالبان در این نشست پیشنهاداتی ارائه شده است.

آنان همچنین خواستار تداوم کمک‌های بشردوستانه به افغانستان، رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی و توجه به خطر تروریسم در افغانستان شده‌اند.

اشتراک‌کنندگان این نشست گفته‌اند که از نظر آنان، گسترش افراط‌گرایی و تروریسم، بحران اقتصادی و سیاسی، عدم حاکمیت قانون، مهاجرت گسترده‌ی مردم، بحران حقوق بشری و فقدان حکومت مبتنی بر قانون اساسی، از عوامل اصلی بحران کنونی افغانستان در زیر سلطه‌ی طالبان است که هم تبعات داخلی و هم تبعات بین‌المللی دارد.

انتقاد از سومین نشست دوحه

در اعلامیه‌ی پایانی چهارمین نشست روند ویانا از نشست آتی دوحه انتقاد شده و گفته شده است که آجندای این نشست نشان می‌دهد که سازمان ملل متحد از مأموریت خود خارج شده و قطع‌نامه‌ی ۲۷۲۱ شورای امنیت این سازمان را نقض کرده است.

در این اعلامیه آمده است: «اشتراک طالبان به‌صورت یک‌جانبه و تعیین آجندای نشست سوم دوحه به درخواست آنان، نه تنها نشست سوم دوحه، بلکه کلیت روند دوحه را فاقد مشروعیت می‌سازد.»

آنان از سازمان ملل متحد خواسته‌اند که تحت هیچ عنوانی «گروه تروریستی طالبان» عادی‌سازی نگردد و شرایط به‌گونه‌ای مساعد نشود که «با یک گروه ترور‌یستی به‌عنوان نماینده‌ی افغانستان تعامل صورت گیرد».

اشتراک‌کنندگان نشست ویانا گفته‌اند که انتظار دارند تا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با درک حساسیت این مسأله، در قبال قضیه‌ی افغانستان مسئولانه رفتار کند.

چهارمین نشست «روند ویانا برای یک افغا‌نستان دموکراتیک» روز دوشنبه با حضور شماری از چهره‌های سیاسی مخالف طالبان در پایتخت اتریش آغاز شد و امروز پایان یافت.

در این نشست احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی افغانستان»، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و از اعضای ارشد «شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان»، رنگین‌ دادفر سپنتا، وزیر خارجه‌ی پیشین، فضل‌احمد معنوی، وزیر عدلیه‌ی پیشین و شماری دیگر از فعالان سیاسی و مدنی حضور داشتند.

احمد مسعود در کنفرانس خبری‌ای که در پایان این نشست برگزار شد، این نشست را «وسیع‌تر و فراگیرتر» توصیف کرد و گفت که تلاش می‌شود نشست‌های بعدی بزرگ‌تر برگزار شود تا در نهایت به یک نقشه‌ راه جامع برای افغانستان دست‌ پیدا کنیم.

محمد محقق و شماری دیگر از اشتراک‌کنندگان در این کنفرانس خبری از سیاست‌های طالبان انتقاد کردند و از مؤسسه مطالعات روابط بین‌المللی اتریش برای فراهم کردن زمینه‌ی گفت‌وگوی جریان‌های مختلف سیاسی در زمینه‌ی نقشه راه آینده‌ی افغانستان، سپاس‌گزاری کردند.

نشست‌های «روند ویانا» به میزبانی مؤسسه مطالعات امور بین‌المللی اتریش برگزار می‌شود.

در سه دور قبلی این نشست‌ها بر لزوم انسجام و اتحاد نیروها و گروه‌های مخالف طالبان تأکید شده بود.