close
Photo: Christophe Verhellen/OCHA

یوناما: در سه ماه دوم امسال ۶۰ مورد بازداشت خودسرانه‌ی مقام‌ها و نظامیان پیشین را مستند کرده‌ایم

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که از اول اپریل تا ۳۰ جون سال ۲۰۲۴ میلادی، دست‌کم ۶۰ مورد بازداشت خودسرانه‌ی مقام‌ها و نظامیان پیشین را مستند کرده است.

در گزارش جدید بخش حقوق بشر یوناما که امروز (سه‌شنبه، ۹ اسد) نشر شده، آمده است که در این مدت همچنین ۱۰ مورد شکنجه، بدرفتاری و تهدید لفظی و پنج مورد قتل مقام‌ها و نظامیان پیشین را نیز مستند کرده است.

یوناما گفته است که چهار مورد از این قتل‌ها از سوی «افراد ناشناس» و یک مورد دیگر از سوی مقام‌های طالبان صورت گرفته است.

بازداشت خودسرانه و قتل مقام‌ها و نظامیان پیشین در حالی ادامه دارد که طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان «عفو عمومی» اعلام کردند و بارها گزارش‌ها در مورد نقض این فرمان را رد و بر پابندی بر آن تأکید کرده‌اند.

بخش حقوق بشر یوناما در گزارش جدید خود همچنین گفته است گزارش‌هایی را از «این‌گونه تخلفات» علیه افرادی که به اجبار به افغانستان بازگردانده شده‌اند، نیز دریافت کرده است که بیانگر «خطر تداوم شکنجه، بدرفتاری» و سایر آسیب‌های جبران‌ناپذیر» برای کسانی است که به اجبار به افغانستان بازگردانده می‌شوند.

در این گزارش همچنین آمده است که محدودیت‌ها علیه زنان و دختران، مجازات علنی افراد، حملات داعش علیه شیعیان و محدودیت بر فعالیت رسانه‌ها از سوی طالبان همچنان ادامه دارد.

بخش حقوق بشر در این گزارش، درگیری‌ نیروهای طالبان با باشندگان محل در بدخشان بر سر تخریب مزارع خشخاش را نیز بررسی کرده است.

براساس این گزارش، براثر تیراندازی نیروهای طالبان بر معترضان برای تخریب مزارع خشخاش در ولسوالی‌های درایم، ارگو و خاش بدخشان، دست‌کم چهار نفر کشته و ۱۳ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

وزارت خارجه‌ی طالبان در گزارش‌هایی که از این درگیری‌ها به یوناما ارائه کرده، در همه‌ی موارد گفته است که باشندگان محل ابتدا به پولیس این گروه حمله کردند و پولیس آنان برای حفاظت از خود «فیر هوایی» کردند که باعث کشته و زخمی‌شدن شماری از معترضان شده است.

در ماه ثور سال جاری خورشیدی ولسوالی‌های درایم و ارگو در بدخشان شاهد اعتراضات گسترده علیه طالبان بودند.

این اعتراضات پس از آن شکل گرفت که نیروهای طالبان برسر تخریب مزارع خشخاش با باشندگان محل دچار تنش شدند و بر آنان تیراندازی کردند که شماری کشته و زخمی برجای گذاشت.

معترضان از بدرفتاری نیروهای طالبان و ورود آنان به خانه‌های‌شان شکایت داشتند و خواستار خروج طالبان «پشتون‌تبار» از بدخشان شدند.

در پی این اعتراضات، طالبان یک هیأت به سرپرستی فصیح‌الدین فطرت، رییس ستاد ارتش خود به بدخشان فرستادند و اعلام کردند که با معترضان «توافق» صورت گرفته و مشکلات آنان حل شده است.