close
Photo: Gage Skidmore / Flickr

کمیته روابط خارجی مجلس امریکا: خلیل‌زاد دولت افغانستان را با کنارگذاشتن از مذاکرات تضعیف کرد

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در گزارش خود درباره‌ی خروج امریکا از افغانستان زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه پیشین ایالات متحده را به تضعیف دولت افغانستان با کنار گذاشتن آن از مذاکرات متهم کرده است.

به گزارش سی‌بی‌اس، خلیل‌زاد همچنین به تضعیف سیاست ایالات متحده مبنی بر عدم مذاکره با تروریست‌ها متهم شده است.

طبق این گزارش، مقام‌های ارشد نظامی گفته‌اند که خلیل‌زاد در جریان مذاکرات با طالبان با ارتش امریکا مشورت نکرده و آنان را در مورد شرایط دقیق توافق «در تاریکی» رها کرده است.

خلیل‌زاد در پیام‌هایی در ایکس این اتهام را نادرست خوانده است.

او نوشته است که اسکات میلر، فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان و نمایندگان او، به طور کامل در مذاکرات با طالبان شرکت داشتند.

او افزوده است که علاوه بر این، نماینده جنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک نیز در مذاکرات شرکت داشت. به گفته خلیل‌زاد خود میلی دو بار در دوحه با طالبان دیدار کرده است.

خلیل‌زاد گفته است: «هیچ توافقی در مورد هیچ موضوع نظامی بدون اطلاع کامل رهبران نظامی ما و مشارکت آنها در تصمیمات توسط رهبران ما صورت نگرفت.»

خلیل‌زاد اتهام دورنگهداشتن دولت افغانستان از مذاکرات را نیز رد کرده و گفته است که واقعیت این است که توافق دوحه منجر به مذاکرات تاریخی بین دولت افغانستان و طالبان شد؛ اما پس از جلسات متعدد، توافق مورد نظر در مورد دولت جدید به دست نیامد.

خلیل‌زاد نوشته است که امریکا می‌توانست تصمیم بگیرد که خروج نیروهای امریکایی را بدون چنین توافقی کامل نکند، اما «رهبری ایالات متحده می‌ترسید که چنین پیوندی منجر به ادامه جنگ بی پایان شود.

او افزوده است درباره‌ی این که رهبران افغانستان کشورشان را در اولویت قرار دهند و مصالحه بخواهند، بدبینی گسترده‌ای وجود داشت و این انتظار این بود که [آنان] در عوض پاهای خود را بکشند و منجر به هزینه‌های مداوم برای شود.

براساس گزارش کمیته روابط خارجی مجلس امریکا، خلیل‌زاد در شهادت خود در برابر این کمیته در نوامبر ۲۰۲۳، توضیح داده است که «هیچ وقت ارزیابی جامعی از سوی دولت [بایدن] در مورد پابندی طالبان به توافق‌نامه‌ی دوحه صورت نگرفته است». اسناد وزارت امور خارجه که از طریق احضاریه به این کمیته رسیده است، نشان داده که دولت بایدن در مارچ ۲۰۲۱ از نقض توافق توسط طالبان آگاه بوده است.

خلیل‌زاد، نماینده‌ی امریکا در امور صلح افغانستان و مذاکره‌کننده‌ی ارشد این کشور با طالبان بود. او معمار توافق دوحه شناخته می‌شود؛ توافقی که در پی آن نیروهای امریکایی از افغانستان خارج شدند و طالبان دوباره به قدرت بازگشتند.

جمهوری‌خواهان در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان درباره‌ی خروج امریکا از افغانستان تحقیق کرده و قرار است گزارش آن امروز نشر شود.

سی‌بی‌اس گزارش داده است که این گزارش کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا را بررسی کرده است.

این رسانه نوشته است که کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا به‌شدت از تصمیم جو بایدن برای عقب‌نشینی از افغانستان انتقاد می‌کند و رییس‌جمهور و دولت او را به نادیده گرفتن هشدارهای مکرر مقام‌های نظامی، مشاوران امنیت ملی و متحدان ایالات متحده درباره‌ی خطرات خروج تمام نیروهای امریکایی متهم می‌کند.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا بایدن را متهم کرده است که «سیاست و میراث شخصی خود را بر منافع امنیت ملی امریکا اولویت داده است.»

به گزارش سی‌بی‌اس، گزارش کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان شامل اظهارات بیش از حد خوش‌بینانه‌ی سخن‌گویان کاخ سفید، وزارت خارجه و پنتاگون در هفته‌ها و روزهای منتهی به عقب‌نشینی، حتا زمانی که طالبان در حال تصرف افغانستان بودند، است.

یکی از نمونه‌ها به بیانیه‌ی پنتاگون اشاره می‌کند که کابل در خطر قریب‌الوقوع نیست. دو روز بعد کابل به‌دست طالبان افتاد.

کاخ سفید روز یک‌شنبه از گزارش تحت رهبری حزب جمهوری‌خواه انتقاد کرده و گفته است: «آخرین گزارش حزبی رییس مک‌کال مبتنی بر حقایق انتخاب‌شده، توصیف‌های نادرست و سوگیری‌های قبلی است که این تحقیقات را از ابتدا تحت تأثیر قرار داده است.»

شارون یانگ، از سخن‌گویان کاخ سفید در بیانیه‌ای گفته است که «پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ ما کار درستی بود». او افزوده است که این کار موقعیت ایالات متحده را تقویت کرد و منابع را به سمت تهدیدات در جاهای دیگر هدایت کرد.

یانگ گفته است: «به‌دلیل توافق بدی که ترمپ، رییس‌جمهور سابق امریکا با طالبان برای خروج از افغانستان تا ماه می ۲۰۲۱ منعقد کرد، رییس‌جمهور بایدن موقعیت غیرقابل دفاعی را به ارث برد. رییس‌جمهور از اعزام نسل دیگری از امریکایی‌ها به جنگی که باید مدت‌ها پیش پایان می‌یافت، خودداری کرد.»

کمیته روابط خارجی مجلس امریکا تا حد زیادی شورای امنیت ملی کاخ سفید و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی را مقصر دانسته و آنان را متهم کرده است که اطلاعات نادرست ارائه کرده‌اند.

دولت امریکا به رهبری دونالد ترمپ با امضای توافقی با طالبان در فبروری ۲۰۲۰، خروج نیروهایش از افغانستان را آغاز کرد. با آغاز خروج نیروهای امریکایی، پیش‌روی طالبان نیز آغاز شد.

با روی‌کارآمدن دولت بایدن در امریکا، خروج نیروهای امریکایی چند ماه به تأخیر افتاد، اما متوقف نشد. در آگست ۲۰۲۱ درحالی‌که آخرین گروه از نظامیان امریکایی در کابل بودند، طالبان پایتخت افغانستان را تصرف کردند.

تخلیه نیروهای امریکایی از افغانستان با هرج‌ومرج و یک حمله‌ی انتحاری همراه بود. در این حمله ۱۰ شهروند افغانستان و ۱۳ نظامی امریکایی کشته شدند.

دولت بایدن به‌خاطر چگونگی خروج و تخلیه به‌شدت مورد انتقاد است.