آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد میگوید که به کشورها و سازمانهایی میپیوندد که از طالبان میخواهند تمام محدودیتهای تبعیضآمیز علیه زنان و دختران را فورا حذف کنند.
گوترش بامداد امروز (یکشنبه، ۸ میزان) در ایکس نوشته است که آنچه در افغانستان روی میدهد را میتوان با برخی از فاحشترین نظامهای سرکوب در تاریخ معاصر مقایسه کرد.
بهتازگی چهار کشور کانادا، آلمان، استرالیا و هالند با نشر یک بیانیهی مشترک هشدار دادند که اگر طالبان تبعیض جنسیتی را متوقف نکنند، از این گروه بهدلیل نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان در دادگاه بینالمللی دادگستری شکایت میکنند. بیش از ۲۰ کشور جهان تا اکنون از این بیانیه حمایت کردهاند.
افغانستان یکی از امضاکنندگان کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان است و طبق مادهی ۲۹ این کنوانسیون، کشورهای امضاکننده برای حلوفصل اختلافات میتوانند به دادگاه مراجعه کنند.
در همین حال حکومت طالبان که تا اکنون بهعنوان حکومت افغانستان بهرسمیت شناخته نشده، به این کنوانسیون پابندی ندارد.
وزیران خارجهی آلمان، هالند، استرالیا و کانادا گفتهاند که حتا اگر طالبان صلاحیت دادگاه بینالمللی دادگستری را به رسمیت نشناسند، تصمیم این دادگاه اثرات بازدارنده بر کشورهایی دارد که میخواهند روابط سیاسی را با طالبان عادیسازی کنند.
طالبان پس از دستیافتن به قدرت، محدودیت شدید علیه زنان و دختران وضع کردهاند. زنان افغانستان در حال حاضر از تحصیل، کار و آزادی گشتوگذار محروم هستند.
فعالان حقوق زنان سیاستهای طالبان در قبال زنان را آپارتاید جنسیتی میدانند. کارشناسان حقوق بشر نیز میگویند که برخورد طالبان با زنان ممکن است جنایت مبتنی بر آزار و اذیت جنسیتی باشند.
با اینحال طالبان میگویند که متهم کردن این گروه به نقض حقوق بشر و تبعیض جنسیتی «بجا» نیست و «پروپاگاندا»ی نادرست از سوی شماری از زنان علیه این گروه است.