close
Photo: IRNA

دیپلمات ایرانی حکومت فراگیر را برای طالبان توضیح داد

سید رسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجه‌ی ایران حکومت فراگیر را برای طالبان توضیح داده و گفته است که حکومت در صورتی فراگیر است که به‌طور مؤثر همه‌ی اعضای جامعه را درگیر کند و در خدمت آن باشد.

موسوی این اظهارات را شب گذشته (شنبه، ۱۳ اسد) در ایکس در واکنش به سخنان اشتراک‌کنندگان «نشست علمی» وزارت خارجه‌ی طالبان مطرح کرده است.

وزارت خارجه‌ی طالبان می‌گوید که برای بحث درباره‌ی روابط کابل-تهران پس از تشکیل دولت جدید در ایران، نشست علمی‌ای را تحت عنوان «دولت جدید ایران و فرصت‌های تقویت روابط کابل و تهران» برگزار کرده است.

جعفر مهدوی، یکی از سخنرانان این نشست در سخنان خود گفته است که دولت جدید ایران از درخواست «ناتعریف» نظام همه‌شمول بگذرد؛ زیرا در وضعیت فعلی عملی و قابل قبول نیست، بلکه موضوع داخلی نیز است.

اما سید رسول موسوی گفته است که فکر می‌کند این سخنران اطلاعات و تحلیل درستی از حکومت فراگیر ندارد.

موسوی نوشته است: «حکومت فراگیر یک حکومت ائتلافی نیست، یک حکومت مشارکتی نیست، یک حکومت جمع اضداد نیست. حکومت در صورتی فراگیر است که به‌طور مؤثر همه‌ی اعضای جامعه را درگیر کند و در خدمت آن باشد. اگر وضع و اجرای قوانین شفاف، بی‌طرفانه و پاسخ‌گوی همه‌ی آحاد کشور باشد، آن حکومت فراگیر و پاسخ‌گو است.»

ایران و برخی کشورها بارها بر حکومت فراگیر در افغانستان تأکید کرده و آن را شرطی برای به‌رسمیت‌شناختن حکومت در افغانستان عنوان کرده‌اند. طالبان اما این موضوع را مسأله‌ی داخلی می‌دانند و می‌گویند که کشورها نباید درباره‌ی آن اظهارنظر کنند. مقام‌های طالبان همچنین می‌گویند که منظور از حکومت فراگیر را نمی‌دانند که چگونه حکومتی است.

دستیار وزیر امور خارجه‌ی ایران افزوده است که حکومت فراگیر مسأله‌ی ملی و داخلی افغانستان برای داشتن یک دولت باثبات و رو به توسعه است و به‌گفته‌ی او، ایران نیز در جست‌وجوی یک دولت باثبات در همسایگی خود است.

با گذشت بیش از سه سال تا اکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به‌رسمیت نشناخته است.

حکومت این گروه از لحاظ ترکیب یک‌دست طالب و عمدتا پشتون است. از نظر طالبان، همین حکومت فراگیر است.