close
Photo: @MoDAfghanistan2

مرکز خبرنگاران: قانون امر به معروف طالبان محدودیت‌ها بر رسانه‌ها را تشدید می‌کند

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و خبرنگاران را تشدید می‌کند.

این نهاد امروز (دوشنبه، ۵ سنبله) با نشر اعلامیه‌‌ای، از اجرایی‌شدن این قانون ابراز نگرانی کرده و نسبت به پی‌آمدهای آن هشدار داده است.

در اعلامیه‌ی مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است: «در این قانون محدودیت‌هایی نیز به‌صورت آشکار و مبهم در نظر گرفته شده است که می‌تواند کار رسانه‌ها و خبرنگاران و به‌طور خاص خبرنگاران زن را تحت تأثیر قرار دهد.»

در ماده‌ی هفدهم قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان آمده است که یک محتسب باید مسئولان رسانه‌ها را به نشر مطالبی که مخالف مذهب و شریعت نباشد، توهین و تحقیر مسلمان در آن نباشد و عکس‌های ذیروح (جان‌داران) در آن نباشد، مکلف کند.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که «این موضوع مبهم است و ممکن است برداشت مختلف از آن صورت بگیرد و باعث سرکوب رسانه‌ها و خبرنگاران آزاد شود.»

این نهاد بند دیگری از این ماده‌ی قانون طالبان را که در آن نشر مطالب دارای عکس جان‌داران منع شده، تازه‌ترین دستورالعمل آشکار طالبان در مورد رسانه‌ها دانسته است.

مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است: «پیش از این، در جریان سه سال گذشته‌ی زمام‌داری طالبان، دست‌کم ۱۷ دستورالعمل در ارتباط با خبرنگاران و رسانه‌ها صادر شده بود که آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران، به‌ویژه زنان را خیلی محدود کرده است.»

این مرکز به موارد دیگری همانند منع سوءاستفاده از ضبط صوت، رادیو، بیرون نشدن صدای زنان از خانه و استفاده از نیکتایی نیز اشاره کرده و گفته است محتوای این موارد نیز مبهم است، اما برای آن‌ها مجازات تعیین شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که «در مورد محدودیت‌های آشکار و مبهم مطرح‌شده در قانون امر به معروف و نهی از منکر بر کار رسانه‌ها و خبرنگاران در کشور به‌طور جدی ابراز نگرانی می‌کند».

این نهاد افزوده است: «محدودیت‌های تازه ادامه‌ی روند سرکوب رسانه‌های آزاد ‌می‌باشد که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در اسد ۱۴۰۰ آغاز شد و از آن هنگام در قالب دستورالعمل‌های شفاهی و کتبی به رسانه‌ها و خبرنگاران ابلاغ و اجرا شده است. این محدودیت‌ها بر خلاف و در تضاد با قانون رسانه‌های همگانی کشور است که حکومت طالبان نیز آن را پذیرفته است اما تنها از بخشی از آن به شکل گزینشی استفاده می‌کند.»

مرکز خبرنگاران افغانستان نسبت به تشدید محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و پی‌آمدهای منفی آن بر جامعه هشدار داده و از طالبان خواسته که در برخورد با رسانه‌ها تجدید نظر کنند و اجازه بدهند خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان از حقوق بنیادی خود مطابق با قانون رسانه‌ها برخوردار شوند.

قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان که به‌تازگی توسط هبت‌الله آخوندزاده، رهبر این گروه توشیح شده است، محدودیت‌های گسترده‌ای بر شهروندان و به‌ویژه زنان وضع کرده است.

در این قانون پوشاندن تمام بدن زن الزامی و صدای زن «عورت» دانسته شده است.

براساس این قانون نوروز، شب یلدا، آتش‌بازی، تراشیدن ریش و کم‌کردن آن از قبضه، پوشیدن نکتایی و اصلاح مو برخلاف شریعت اسلامی؛ خارج شدن صدای زنان از خانه و تماشای عکس و فیلم جانداران در کامپیوتر و موبایل از جمله‌ی «منکرات خاص» دانسته شده و گفته شده که محتسب مسئولیت دارد از آن جلوگیری کند.

توشیح این قانون با واکنش‌های گسترده‌ مواجه شده است و کشورهای مختلف آن را تلاش تازه‌ی طالبان برای ساکت کردن مردم افغانستان دانسته‌اند.